Alpro Soya Dessert Speculoos

posted in: Review | 9

Wat?
Alpro Soya Dessert Speculoos

Waar?
MCD

Wat kost het?
2,19 voor 4 bakjes van 125ml.

Waarom gekocht?
Ik was al fan van de soja vla en dan ook nog eens in heerlijke speculoos smaak? Ik heb letterlijk staan springen van enthousiasme in de supermarkt ;)

IMG_7460

IMG_7465

IMG_7487

Hoe ziet het er uit?
Een heel simpele kartonnen omhulsel met erin vier kleine plastic bakjes. Op de achterkant heel veel informatie over soja en waarom het allemaal wel niet goed is. De vla zelf is karamelkleurig en héél dik.

Ingrediënten
water, gepelde sojabonen (7.1%), suiker, speculoos (tarwebloem, suiker, plantaardige oliën en vetten, kandijstroop, rijsmiddelen (natriumwaterstofcarbonaat, ammoniumwaterstofcarbonaat), emulgator (zonnebloemlecithine), zout, kaneel) (5.79%), kandij poeder, gemodificeerd tapiocazetmeel, gecarameliseerde ruwe rietsuiker, verdikkingsmiddelen (maltodextrine, pectine, carrageen), tricalciumfosfaat, aroma, zeezout, vitaminen (riboflavine, B12, D2)

Word ik blij van de ingrediënten?
Wat me als eerste opvalt is dat er daadwerkelijk speculoos inzit, wat me eigenlijk wel verbaasd, hoe vaak zie je niet een product dat bv passievrucht zou bevatten en er dan maar 0,1% passievrucht in zit. Heel erg goed! Maar de rest van de ingrediënten? Ik word er een beetje bang van.  Wat is in hemelsnaam ammoniumwaterstofcarbonaat en waarom zit het in mijn vla? Als ik naar de ingrediënten kijk, zou ik denk ik liever gewone vla eten…
Cijfer: 5

Voedingswaarde per bakje:
108kcal, 5g eiwit, 12.4g koolhydraten, 3.5g vet, 1.6g verzadigd vet, 0.6g vezels

Word ik blij van de voedingswaarde?
Voor een toetje zijn het redelijke normale voedingswaarde qua calorieën. Als je een schaaltje vla neemt kom je op ongeveer hetzelfde uit. Maar oh wat zit er veel suiker in, 12.5g voor zo’n klein bakje? Daar word ik niet zo heel erg blij van. En ook het vetgehalte (zowel totaal als verzadigd) is hoger dan bij normale vla, wat waarschijnlijk komt door de speculoos.
Cijfer: 6,5

Hoe smaak het?
Wat als eerste opvalt is de textuur, wat is dit dikke vla, het is bijna pudding! Als ik een hap neem ben ik verbaasd, het proeft écht naar speculoos, de smaak is niet heel sterk, maar hij is er wél! Maar vind ik het zo lekker als ik had verwacht? Nee. Speculoos is juist zo lekker omdat het héél erg romig is, wat waarschijnlijk komt door het zeer hoge vetgehalte, wat deze vla veel minder heeft. Verder is het toetje niet super zoet, wat je wel zou verwachten als je het suikergehalte ziet.
Cijfer: 7,5

Conclusie
Het is lekker, maar als ik kijk naar de ingrediënten en de prijs, twijfel ik of ik het nogmaals zou kopen.

Eindcijfer: 6,5

9 Responses

 1. candyinwonderland

  ammoniumwaterstofcarbonaat zit gewoon in speculoos, net als natriumbicarbonaat. Bakkers noemen het ook wel “ammonia” of “alkali”. Het zit bv. ook in kruidkoek of honingkoek en dient als rijsmiddel.
  Het zit dus in je pudding, omdat het in de speculoos in je pudding zit. En ja, het is dus geen vla, maar pudding ;) .

 2. De Bakparade

  @ Candyinwonderland

  Dankjewel voor je uitleg, had ik ook wel kunnen bedenken.
  Overigens is he techt wel vla, want in pudding zit iets a la gelatine zodat het echt stevig is en dat is dit niet

  • veggiesara

   Wel toch? : verdikkingsmiddelen (maltodextrine, pectine, carrageen)
   Wij noemen het hier altijd pudding. Ik vind zelf de vanillesmaak het lekkerst, deze heb ik jammer genoeg nog nergens gezien maar zodra dat wel gebeurt ga ik m zeker proeven!

 3. Emily

  Ik vond m okay, maar niet SUPER lekker. De hele pure chocolade smaak is veeel lekkerder vind ik! Maar voor de afwisseling, zeker lekker :)

 4. Renee

  Ik vind de hoeveelheid verpakking zo jammer :( als het nou gewoon in een (half)literpak verkrijgbaar was :(

 5. Irene

  voor een toetje zoek iets niet wat nog een half jaar houdbaar is , daarom zou ik het niet kopen.

 6. Ineke

  Weet je dat je sojavla heel goed zelf kunt maken? Je neemt soja (of rijste) melk en kookt dit met wat custard, stukje goede pure chocolade en suiker of zoetstof naar behoefte. Daar kan echt geen pakje uit de winkel tegenop qua smaak en zeker niet qua prijs! Ik ga de speculoosvla gewoon zelf proberen te maken met de koekjes (of de korrels). Moet te doen zijn. :-)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.