Vegetarisch Kersthoofdgerecht: Noten Roast – Noten Brood

posted in: Uncategorized | 0

Pompoen Geitenkaas Quiche Appeltaart Appel

We gaat het vegetarische kerstmenu verdere met dit heerlijke vegetarische kerst hoofdgerecht, een echte Engelse klassieker namelijk een nut roast of in mooi Nederlands een noten roast. Een heerlijke hartig brood waarbij de aardse smaak van linzen gecombineerd wordt met het hartige en knapperige van noten, het heerlijke zoete van gedroogde abrikozen en voor de kleur paprika en spinazie. Het is even werk om deze noten roast te maken, maar je kan hem perfect van te voren maken en dan op de dag zelf de plakken notenbrood die je wilt serveren opwarmen. Het is zelf beter om het van te voren maken want als de noten roast even de tijd krijgt om af te koelen stijft het ook een tikkie op en kruimelt iets minder. Ik was een beetje ongeduldig en vandaar dat mijn noten roast een tikkie kruimelig eruit ziet op de foto.

Ik serveerde de noten roast met cranberry saus, om de zoete/hartigheid van de noten roast te complimenteren, gekookte sperziebonen en smashed aardappelen gebakken in de oven. Alles bij elkaar een perfect vegetarisch kersthoofdgerecht.

Op zoek naar andere vegetarische kersthoofdgerechten?

Nodig:

150g groene linzen
1 ui, gesnipperd
1 winterpeen, in kleine stukjes
1 rode paprika, in blokjes
250g champignons, in plakjes,
4 teentjes knoflook, fijngehakt
50g spinazie
2 el verse rozemarijn, fijngehakt
2 el verse tijm, fijngehakt
1 tl paprikapoeder
300g gemengde noten, grofgehakt
140g gedroogde abrikoos, grofgehakt
sap van 1 sinaasappel
3 eieren

Hoe maak je het:

  1. Kook de linzen in 750ml water in zo’n 20 minuten gaar. Laat afkoelen.
  2. Bak de ui in een scheut olijfolie glazig in ongeveer 5 minuten. Voeg de champignons toe en bak totdat ze goudbruin zijn (10-15 minuten). Voeg de wortel toe en laat 5 minuten mee bakken. Voeg tenslotte de knoflook, paprika en spinazie toe en bak totdat de spinazie geslonken is.
  3. Doe de groente, kruiden, paprikapoeder, noten, abrikozen en sinaasappelsap in een keukenmachine en pulseer totdat het enigszins gemengd is, je wilt wel nog wat stukjes linzen overhouden.
  4. Roer de eieren door het linzenmengsel.
  5. Bekleed een cakevorm met bakpapier; ik leg een stuk bakpapier in de breedte van de cakevorm (de korte zijde van het cakeblik worden dus niet bekleed). Schep het mengsel in het cakeblik en druk heel stevig aan, dit werkt het beste als je een stuk bakpapier op de bovenkant van het cakeblik legt en je er flink op duwt.
  6. Bak het linzenbrood 45 minuten op 190 graden Celsius. Mocht de bovenkant té bruin worden dan kan je de bovenkant afdekken met aluminiumfolie.
  7. Laat het notenbrood minimaal 15 minuten (maar ideaal gezien nog wat langer) afkoelen voordat je het uit het blik probeer te halen. Snijdt eventueel de korte zijden los met een mes en keer het cakeblik om op een snijplank. Snijdt het brood voorzichtig in plakken, het kan een beetje kruimelig zijn.

Geeft zeker 8-10 plakken, genoeg voor 4-8 personen afhankelijk van je bijgerechten. Ik serveerde het met smashed aardappelen, cranberry saus en gekookte sperziebonen. Restjes kunnen heel goed ingevroren worden.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.