Zuurdesem?

posted in: Informatie | 4

Ik schreef al eerder over zuurdesem op mijn blog en maakte er al eerder een aantal recepten mee, zoals:
Zuurdesem Rozemarijn Stengels
Zuurdesem Pesto Crackers

Maar wat is het nu eigenlijk? En hoe maak je het?

Het best gek dat mensen zuurdesem niet meer kennen, want zuurdesem was heel lang de enige manier was om brood te laten rijzen. Zuurdesem bestond al bij de oude Egyptenaren; rond 1500 voor Christus. Tegenwoordig word met name gecultiveerd gist gebruikt.

Maar wat is zuurdesem eigenlijk?
Zo ziet het er uit:

Niet heel erg smakelijk. Maar eigenlijk is het alleen een mengsel van bloem en water, dat is het perfecte voedingsmiddel voor lacto bascilus bacterieen en gisten die normaal in de lucht zweven. Je kan deze micro-organismen heel goed gebruiken, want ze produceren CO2 en dat zorgt voor een luchtig brood.  Dit mengsel noemen we de starter.

En deze starter kan je relatief makkelijk zelf maken. 
Hoe?

Neem een ruim bakje of glazen pot met deksel en maak deze goed schoon!

Dag 1:
Meng 2 el volkorenbloem met 2 el lauw water,  roer goed door en laat een nachtje on af gedekt in de keuken staan of nog beter zet even buiten, dek daarna af en zet weg op een warme plek.

Dag 2
Voeg aan het mengsel van dag 1 2 el volkorenbloem en 2 el lauw water toe,  roer goed door en dek af en zet weg op een warme plek.

Dag 3
Voeg aan het mengsel van dag 2 2 el volkorenbloem en 2 el lauw water toe,  roer goed door en dek af en zet weg op een warme plek.

Dag 4
Roer goed door en gooi 1/3 van het beslag weg. Meng er 30 gram bloem en 60ml water door en roer goed.

Herhaal dag 4 elke 24 uur totdat het beslag omhoog begint te komen en te bubbelen.

Nu kan je de starter gebruiken.
Nu snap ik dat het vervelend word om dit elke dag te doen. Nou na 1 of 2 weken, kan je de starter ook in de koelkast bewaren en hem 1x per week ”te eten” geven en dat houdt dan in 30g bloem en 30g water. Wil je hem daarna gebruiken, laat hem dan eerst 1 dagje op kamertemperatuur komen.

Oh nee hij doet het niet meer: 

  • Komt er een laagje met bruin vocht op? Geen probleem roer er gewoon weer terug in, dit is niet schadelijk. 
  • Komt er een roze laagje op? Error Error! Gooi weg!
  • Heb je hem een tijdje verwaarloosd? Zorg dan een tijdje extra goed voor hem en dan komt hij vast wel weer tot leven (is mij ook meerdere keren gelukt :))

4 Responses

  1. […] ik beloof de volgende keer komt er een zonder zuurdesem, maar alles over zuurdesem kun je in de informatiepost over zuurdesem vinden. […]

  2. […] wil meer informatieartikelen gaan plaatsen. Mijn artikelen over zuurdesem, gluten en voedingsgist werden met veel enthousiasme ontvangen. En ik vind het heel erg leuk om mij […]

  3. Waarom gooi je op dag 4 1/3 van je mengsel weg??
    Kun je niet gewoon door gaan????

Leave a Reply