Je hebt het misschien wel eens gehoord…
Chocolade is gezond
Maar hoe zit dat precies? Is het echt zo of is het weer een marketing praatje?
Waarom zou chocolade goed zijn?
Het heeft niet perse te maken met de chocolade, maar met de cacao die in de chocolade zit. Chocolade is
normaal gesproken namelijk een mengsel van cacao, cacaoboter en suiker. Hoewel in de chocolade in de supermarkt
helaas nog een heleboel een andere toevoegingen zitten.
Maar de gezondheidseffecten zitten in de cacao en in de cacaoboter.
Cacao bevat de befaamde of beruchte anti-oxidanten, specifiek bevatten ze flavanols. Een anti-oxidant
dat je ook in thee en rode wijn kan vinden. En nu is het niet zo dat anti-oxidanten the cure-all zijn. Maar het is wel
zo dat anti-oxidanten vrije radicalen in je lichaam onschadelijk maken. Vrije radicalen die ontstaan in je lichaam door te leven
en die je lichaam beschadigen.
Verder hebben de flavanolen misschien nog een positief effect op hartziekten doordat ze er voor zorgen dat
het bloed beter stroomt in het lichaam en bloedplaatjes minder snel plakken en klontjes vormen.
Het tweede ingrediënt met gezondheidsvoordelen is de cacao boter. Cacao boter bevat drie soorten
vet palmitinezuur, oleïnezuur en stearinezuur. Oleïnezuur is een meervoudig onverzadigd vet en zoals jullie
misschien wel weten zijn dat de gezonde vetzuren. Palmetinezuur en stearinezuur zijn allebei verzadigde vetzuren, vetzuren die
niet zo goed voor je zijn. Maar stearinezuuris bijzonder, omdat dit vetzuur het LDL (slechte cholesterol) niet verhoogd. Het enige ”slechte”
vet in chocolade is dus palmetinezuur.
En dan de mogelijke gezondheidseffecten:
– Lagere bloeddruk
– Lager risico op bloedproppen en daarmee hartaanval en beroertes.
– Bij oudere betere cognitief functioneren (als het regelmatig gegeten wordt)
– Betere insuline sensitiviteit (risico factor voor diabetes)
Maar
Dat wil niet zeggen dat je nu onbeperkt chocolade kan gaan eten.
Want helaas bevat de meeste chocolade in de supermarkt, heel veel suiker, weinig cacao en vaak ook andere vetten
dan cacaoboter.
Dus als je chocolade wilt eten…
- Neem chocolade met zoveel mogelijk cacao
- Neem chocolade met alleen cacaoboter
- Houdt het beperkt, want chocolade bevat veel calorieën. Dus van te veel zul je aankomen.
- Cacao is ook een hele goede keuze, aangezien het geen suiker bevat.
Maar 1-2 blokjes per dag is zeker gezond!
Leave a Reply