Italiaanse mini focaccia

posted in: Brood | 0

Ik had gister heel erge zin om iets te maken, maar had niet zo’n zin in iets zoets. Ik had al een hele tijd geen brood meer gebakken en we aten ’s avonds Italiaans dus kwam ik al snel op het idee om focaccia te maken. Je kent focaccia misschien al wel, het is een plat Italiaans brood dat oorspronkelijk uit de streek rond Genua komt en zijn naam waarschijnlijk dankt aan het Latijnse woord focus dat haard betekent. Het werd zo genoemd omdat de Etrusken (oorspronkelijke bewoners van Italië naast de Romeinen) het brood op hete stenen bakten.
Brood bakken is heel wat simpeler dan het lijkt en zeker de moeite waard. Al zou ik zeker niet aanraden om (tenzij je heel veel tijd of een broodbakmachine hebt) je gewone dagelijkse boterhammenbrood zelf te gaan bakken. Ik bak alleen ‘speciaal’ brood zelf zoals…..

Een focaccia beleg je meestal met dingen als uien, olijfen, zongedroogde tomaten, kruiden etc. De keuze is vrijwel onbeperkt, laat je inspiratie erop los.

Ik heb zelf het deeg in 2-en gedeeld en de ene helft belegd met olijven, knoflook, uien in ringen en tijm en de andere helft met zongedroogde tomaten (in olie), knoflook uien en tijm.

Voor de 1e keer rijzen zet ik zelf altijd de kom met de theedoek erover in de oven en zet die 5 minuten op 50 graden waarna ik de oven uitzet en het deeg nog 1 uur laat staan. Door het in de oven te zetten kan er geen tocht bij waardoor het deeg goed kan rijzen.

Italiaanse mini-focaccia

Nodig:

 • 350 g bloem
 • ½ tl zout
 • 1 zakje gist (= 7 gram)
 • 2 el olijfolie
 • 2,5 dl lauw water
 • evt. olijven, uien, zongedroogde tomaten etc.Bereiding:

 1. Vet een bakplaat in en verwarm de oven voor op 190 graden Celsius.
 2. Zeef de bloem en het zout boven een grote kom en roer het gist erdoor.
 3. Voeg de olijfolie en het water toe en meng alles tot deeg.
 4. Leg het deeg op een licht met bloem bestoven werkblad en kneed het 7-8 minuten tot het soepel is.
 5. Leg het deeg in een ingevette kom en dek het af met een theedoek. Laat het 1-1,5 uur rijzen op een warme plek tot het volume verdubbeld is.
 6. Kneed het deeg nu weer 1-2 minuten. Je kunt het deeg nu in 2-en of 4-en delen, meng er ook eventueel wat van de ingrediënten door ( ik heb zelf wat zongedroogde tomaatjes en wat olijven erdoor gekneed).
 7. Leg de plakken deeg nu op de bakplaat en bestrooi ze met de ingrediënten van je keuze, besprenkel ze tenslotte met olijfolie en zeezout.
 8. Dek de bakplaat weer af en laat ze 30 minuten rusten om te rijzen.
 9. Bak het brood 20-25 tot ze gaar en goudbruin zijn.
 10. Laat het brood voor het serveren afkoelen op een rooster.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.