Een uitdaging, een vraag en Jam-Havermout koekjes

posted in: Gebak, Koekjes, Snacks | 10

Er was een vraag van een lezer, kan je de appelmoes in mijn favoriete havermout koekjes (zie hier) ook vervangen door jam? Interessante vraag, geen idee! Maar ja als iemand me dat vraagt, dan wil ik natuurlijk wel weten of dat kan, ik wil ook een soort van service van de zaak bieden ;)
Dus een poging om jam-havermout koekjes te bakken in plaats van appelmoes havermout koekjes. Omdat het een poging was, heb ik ook maar meteen het recept door 4-en gedeeld, is ook weer goed voor de zelfbeheersing, kan je tenminste met een gerust hart het hele recept opeten zonder dat je meteen je taille voelt uitdijen (of ben ik de enige die dat echt voelt :S).
Nu moet ik wel heel eerlijk zijn dat ze bij mij niet goed gelukt waren, omdat ik weer eens vergeten was dat deze koekjes echt nog zacht zijn als je ze uit de oven haalt, maar ze vanzelf hard worden, dus knoop het in je oren, je kunt ze altijd later nog terugstoppen in de oven, want je wilt niet de harde koekjes die ik had (het waren net kletskoeken). Maar ondanks het feit dat ze een beetje hard waren, was de smaak erg lekker…

Heb jij ook zo’n reept dat je heel erg lekker vind, maar het is zo calorierijk dat zodra je een hap neemt je dijen voelt groeien en zo vol vet dat je je aderen terplekke hoort dichtslippen? Ik heb wel toe aan een uitdaging, dus mail me ([email protected]) of laat een comment achter wat zou jij willen dat ik gezonder maak…

Jam-Havermout Koekjes

Nodig:
25g suiker
30g volkorenbloem
20g havermout
2 el jam
1/8 tl koekkruiden
¼ tl bakpoeder
1/8tl zout

Hoe maak je het:
1. Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
2. Meng de suiker en jam.
3. Roer de bloem, havermout, koekkruiden, bakpoeder en zout door elkaar.
4. Roer het jam-mengsel door het bloem-mengsel.
5. Leg telkens 1 eetlepel beslag op de bakplaat met voldoende tussenruimte.
6. Bak de koekjes 10-15 minuten totdat ze lichtbruin en licht stevig zijn (je kunt ze nog indrukken!)
7. Laat de koekjes afkoelen op een rooster

Geeft 6 koekjes

Per koekje:
56 kcal
1g eiwit
12g koolhydraten
0.3 g vet
0g verzadigd vet
0.7g vezels

10 Responses

 1. Anonymous

  Allereerst: wat een leuke blog! Ik wil je wel iets vragen. Ik zie dat je erg bezig bent met gezondheid, gewicht, niet aankomen, etc. Dat mag natuurlijk, maar ik hoop dat je hier niet te ver ingaat. Je blog lijkt op veel Amerikaanse versies en ik weet dat daar heel wat jonge vrouwen met eetstoornissen toe behoren. Hopelijk kijk je uit en wissel je jouw heerlijke recepten ook weleens af met een ‘echte’ taart, cake, koek…

 2. Anonymous

  misschien een rare vraag maar, lukt dit ook met 2 el appelmoes ipv jam of lukt het ook met 2 el confituur?

 3. De Bakparade

  @ anoniem
  2 lepels confituur lukt zeker, met appelmoes ook wel maar dan worden ze wel zachter

 4. Anonymous

  Misschien kan honing ook i.p.v. suiker? Ik gebruik als zoetstof ook wel druivensiroop uit de Turkse winkel, dat gaat ook goed en is lekker.

 5. Anonymous

  Ik heb jouw favoriete havermoutkoekjes gisteren gemaakt.De suiker heb ik vervangen door druivensiroop en ik heb wijnsteenzuurbakpoeder gebruikt. Koekjes zijn prima gelukt en lekker. Bedankt voor je recept!

 6. Anonymous

  Wat zijn deze lekker! Ben er echt fan van!
  Had al wel eens de ontbijtkoek gemaakt, die vond ik wat minder, dus ik verwachtte niet dat ze zoo lekker waren! :)

 7. Martine

  Hoi Inge, ik heb naar je recept verwezen in mijn blog. Ik volgde je al een tijdje niet meer, maar gelukkig kon ik dit snel terugvinden. Leuk dat je nu aan het promoveren bent.

 8. Eelke

  Hoi!!
  Ik wil je even complimenteren met je super leuke site! wat een boel lekkere recepten ik weet gewoon niet waar te beginnen!!! Loop over van de ideetjes… Ziet er allemaal zo lekker uit, en zo simpel! Ook fijn dat er zoveel gezondere dingen op staan! Even een tip voor inkopen van pitjes, zaden, gepofte rijst, gepofte gierst enz.. ik bestel veel op pit-pit.com hebben ze ook lekkere koekkruiden mixjes enz.. Ik dacht dat ze niet duur waren met veel dingen. Ga zo door ik blijf je zeker volgen!! heb al een paar dingen gemaakt waaronder deze koekjes en die vielen zowel bij mij als bij mijn niet zo op gezonde toer vriendinnen erg in de smaak!
  Groetjes Eelke

  • Inge

   Ahh wat ontzettend lief :) Je reactie maakt mijn dag weer goed :) En tnx voor de tip van pit en pit ik ga eens een kijkje nemen!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.