Wat te doen met te rijp fruit, deel II: Appel en Peren Chips

posted in: Snacks | 14

 

Bij mij gebeurt het heel vaak dat ik heel veel appels koop en dan na 1 a 2 weken ze zacht worden en als ik ergens niet van houd is het zachte appels, hetzelfde gebeurt overigens ook met peren. En wat moet je dan doen? Je kan ze weggooien, maar dat doen we natuurlijk liever niet, of appelmoes ervan maken, maar ik heb al een levensvoorraad aan appelmoes in de diepvries staan, dus na wat gegoogle kwam ik op appelchips en wat met appels kan, kan natuurlijk ook met peren ;)

Resultaat heerlijke knapperige appel en peren chips die je lang kan bewaren (hoewel ze het bij mij 1 dag uithielden, zo lekker) en in een leuke pot ook een leuk kado zijn (hoewel ik daar nu misschien een beetje laat mee ben, sorry). Je kunt er eventueel voordat ze de oven in gaan ook nog wat kaneel of koekkruiden over strooien..

Eerder wat te doen met te rijp fruit:

Kruidige Peer Spread

Zoete aardappel peer soep

Appel en Peren Chips

IMG_3057IMG_3062

Nodig:

 • rijpe appels en peren
 • scherp mes
 • evt. kaneel of koekkruiden

Hoe maak je het:

 1. Snijd de appels en peren in zo dun mogelijke plakjes met het mes, ik doe ze zelf in 4-en zet de partjes op hun zij en snijdt dan dunne plakjes.
 2. Zet de oven aan op 75 graden.
 3. Leg de plakjes appel/peer op een rooster of bakplaat bekleed met bakpapier en zet het in de oven.
 4. Laat het 1 tot 2h in de oven staan, totdat de plakjes niet meer vochtig aanvoelen. Haal ze dan uit de oven en laat ze even afkoelen op wat aluminiumfolie. Als ze na 5 minuten krokant aanvoelen zijn ze klaar, zijn ze nog wat zacht dat moet je zo nog even terug leggen in de oven.
 5. Bewaar ze in een luchtdichte doos/pot.

14 Responses

 1. Hoi! Ik wil je eerst en vooral feliciteren met je blog. Ik heb al heel wat receptjes gevonden die ik wil maken. Ook ben ik zelf beginnen twijfelen om ook met zo’n blog te starten.

  Dit receptje ga ik zeker eens uitproberen. Zoals iedereen koop ik altijd iets te ijverig fruit. En daarnaast vind ik het een goed idee om een gezond alternatief te hebben voor chips!

  Keep up the good work!

 2. Hmmmm… ga ik ook maar eens proberen!
  Het bananensoftijs heb ik vandaag gemaakt.. heerlijk!! Ga zo door! Alleen de cruesli was mislukt :(..

 3. Bananenijs is idd goddelijk :)
  Wat stom dat de cruesli mislukt was, wat was er niet goed aan??

  groetjes I.

 4. Ik denk dat ik iets te veel stroop had gebruikt.. het was een beetje té hard geworden.

  Morgen een nieuwe poging!

  Groetjes,

  Marike

 5. @ Marike,
  Ik denk dat je het te lang hebt gebakken, het word altijd nog stukken krokanter als je het laat afkoelen, dus mss wat korter bakken?

  I.

 6. Lijkt me superlekker die appelchips! Als ik dat gisteren had geweten, had ik ze zeker gemaakt voor bij mijn boekje en theetje ‘s avonds, want ik had ongelooflijk veel zin in gezond snoep, maar had niets in huis en heb me uiteindelijk door chocolade laten verleiden…

 7. Hoi Hoi,

  Ik was benieuwd of je dit ook wel eens met banaan hebt gedaan??? Lijkt me namelijk erg lekker in de yoghurt ofzo?!
  Vooral zo doorgaan met je blog! Niet stoppen hoor hihi

  groetjes eef

 8. @ eef, ik heb zelf nog nooit banaanchips geprobeerd te maken, weet niet of het waard is omdat je zo ook best goedkoop kan krijgen bij de xenos…
  Maar mocht je het willen proberen, zie dan deze link: http://ohsheglows.com/2008/12/08/homemade-banana-bread-larabars/
  Laat je me weten als je het geprobeert hebt??

  x I.

 9. ze staan in de oven.. ik ben benieuwd! het ruikt in ieder geval erg lekker nu (door de kaneel)…

 10. Anonymous

  Zo, in de oven gedumpt, ben benieuwd :)
  Deze blog is echt tof!

 11. Anonymous

  Jeej de hele familie is fan! (:

 12. Zo dit ga ik vandaag eens even proberen te maken (met appel) gezond alternatief en wel lekker knapperig dus. Als het me mislukt heb ik alleen een appel verpest, boeiend, haha…
  Maar zo te zien kan het bijna niet mislukken, piece of cake…

Leave a Reply