Review Dinsdag: Gekristalliseerde Gember

posted in: Review | 5

Wat proeven we deze week?
Gekristalliseerde Gember van Neal’s Yard Wholefoods

IMG_5190

Waar gekocht?
Gekocht bij de Tuinen

Wat kost het?
1,99 voor 175 gram

Waarom gekocht?
Omdat ik gember normaal gesproken in gerechten heel erg lekker vind, het er lekker uitzag en zo’n product is dat ik denk ‘’wat raar’’ en het dan gewoon moet proberen :)

Hoe ziet het eruit?
Een klein zakje met heel veel gezondheidskreten: bevat geen artificiële smaken, kleuren of gehydrogeneerd vet (= transvet). Verder is het een redelijk saaie verpakking. De gember zelf ziet er wat spannender uit, lichtbruine brokken met een laagje suiker aan de buitenkant.

IMG_5195IMG_5200

Ingrediënten
Vote Ginger, suiker en zwaveldioxide

Word ik blij van de ingrediënten?
Tja er valt niet heel veel te zeggen over deze ingrediëntenlijst aangezien hij zo kort is. Maar meestal is een korte ingrediëntenlijst wel positief.
Gember is een heel gezond product wat ‘’vote gember’’ precies is dat kon ik niet vinden via google, maar het zal wel een soort gember zijn.

Gember heeft verschillende medicinale kwaliteiten zo helpt het tegen misselijkheid, het verwarmd het lichaam, kalmeert het spijsverteringskanaal en is goed voor de bloedcirculatie. Dit komt omdat gember een stof bevat die gingerol bevat dit is een antioxidant, het voorkomt misselijkheid door de productie van oxidatieve producten in het maag-darmkanaal te neutraliseren, waardoor misselijkheid vermindert. Ten tweede helpt het om bloedvezels samen te laten trekken dat zijn verwarmende effect verklaart. Tenslotte blokeert het de serotonine receptoren in de maag die misselijkheid kunnen veroorzaken, het voorkomt dat serotonine op zijn receptor bindt naar binnen gaat en misselijkheid veroorzaakt. (komt van mijn recept voor Gember Citroen Honing Thee aka het ultieme verkoudheidsdrankje)

Suiker is natuurlijk niks mee.
Tenslotte zwaveldioxide. Zwaveldioxide oftewel E220 is een conserveermiddel en voedingszuur dat enzymatisch en biologisch bederf tegengaat. Zwaveldioxide word in het lichaam omgezet in sulfiet en kan dus allergische reactie oproepen. En ook mensen met astma en andere ademhalingsklachten zouden deze stof beter kunnen vermijden. Beetje twijfelachtig stofje dus…
Maar overall vind ik de ingrediënten super, ik geef het een 8,5.

Voedingswaarde

IMG_5193

Word ik blij van de voedingswaarde?
313 kcal per 100gram is niet superveel, maar ook niet heel erg weinig. Je zou ongeveer 35gram van dit product mogen eten als tussendoortje wat ik best redelijk vind (bedenk dat een normale mueslireep ongeveer 20-25 gram is voor meer dan 100kcal). Er zit helaas wel heel veel suiker in dit product 75% is heel veel dat komt voor één portie neer op 27gram suiker, wat natuurlijk super veel is. Maar er moet bij gezegd worden dat er natuurlijke suikers in de gember zitten. Vet is erg laag en bijna geen verzadigd vet dus erg goed. Heel weinig eiwitten, wat jammer is omdat eiwitten nou net verzadigend zijn en erg weinig vezels, wat ook jammer is aangezien die ook erg verzadigend zijn.
All in all niet echt super voedingswaarde, veel suiker, weinig eiwitten, weinig vezels, ik ben niet onder de indruk, ik geef het een 5.

Hoe smaak het?
Het eerste hapje dat ik neem vind ik heel erg lekker, het contrast tussen de harde buitenkant en zachte binnenkant is erg lekker. En de eerste smaak is ook heel erg lekker, beetje zoetig. Maar dan dringt de scherpheid van de gember in en staat mijn mond in de brand!
Dus tja wat moet ik ervan zeggen? Ik vind het lekker, maar ook niet lekker…. Vind het dan ook heel moeilijk om een cijver te geven, maar als het moet? Een 6,5.

Conclusie
Het idee is heel erg leuk, praktijk iets minder. Voedingswaarde zijn niet echt goed, smaak ook niet echt…

Totaal cijfer: magere 6

 

 

 

5 Responses

 1. Ik hou ook erg van gember verwerkt in gerechten of bv. als gemberthee, maar die gember’snoepjes’ vind ik ook erg sterk smaken!
  Heb hier ook nog een zakje staan, maar hij blijft onaangeroerd…

 2. Juist super lekker van die zoete gember met suiker. Je moet er natuurlijk wel tegen kunnen, tegen die pittige smaak van gember.. gelukkig kan ik die smaak goed waarderen en vind het dus erg lekker (en bovendien krijg ik het er lekker warm van).

 3. @ Anoniem,
  Haha iedereen zo zijn smaak zullen we zeggen. En ik vond 1 stukje ook wel lekker, maar vond het wel erg pittig ;)

 4. Het is inderdaad erg pittig, gember. Denk ook dat zoveel mensen er daarom niet van houden.
  Moet wel zeggen dat ik er ook geen grote hoeveelheden na elkaar van zou nemen, dan vind ik het ook te pittig worden.

 5. Ik combineer het met kaas, dus een stukje oude brokkelkaas bv, en dat samen met zo een gembersnoepje, echt zalig lekker. Ook lekker met chocola.

Leave a Reply