Vegan Tofu Fudge Brownies

posted in: Brownies, Snacks, vegan | 4

Echt super leuk dat iedereen zou enthousiast reageert op alle nieuwe rubrieken (ik ga het proberen vol te houden) en dat iedereen goed meedoet met de discussie (je kan nog altijd mee doen, zie hier). Maar nu weer even terug naar de orde van de dag, want jullie komen natuurlijk voor mijn recepten….

Ik weet dat ik wel vaker met ingrediënten bak die je niet echt tegenkomt in de klassieke patisserie, kan iemand zich de zwarte bonen brownies, witte bonen koekjes of avocado fudge nog herinneren?

Maar vandaag voeg ik weer een nieuw ‘’vreemd’ ingredient toe aan dit rijtje. Ik had het al vaker gelezen, dat je tofu kan gebruiken in gerechten om ze vetvrij (zonder toegevoegd vet dus, want tofu bevat wel wat vet) en eivrij te krijgen.

Maar toen ik dit recept tegen kwam, wist ik gewoon dat ik het moest maken.
Want er zit tofu in, wat ik super interessant vond, maar ook het feit dat ze fudgy zijn, wat zoiets als vochtig/kleverig betekent en daar ben ik dol op.
Maar je denkt misschien waarom zou ik tofu in mijn brownies willen?

 1. Je verlaagt het vetgehalte enorm.
 2. Je verhoogt het aantal eiwitten heel erg (en eiwitten zijn erg verzadigd, dus de brownies vullen enorm ;))
 3. Ze zijn gewoon heel erg lekker, zoals de winnaars van mijn pakketten ervaren hadden, want dames dit was dus de brownie met verrassings ingrediënt die jullie hadden gekregen :)

Vegan Tofu Fudge Brownies
IMG_4983

Nodig:

 • 150g volkoren meel
 • 3/4 tl baking soda
 • 325g tofu
 • 60ml appelmoes
 • 100g suiker
 • 1 zakje vanille suiker
 • 25g cacao

Hoe maak je het:

 1. Verwarm de oven voor op 225 graden Celsius en vet een springvorm of brownievorm in.
 2. Mix de tofu en appelmoes in de blender/keukenmachine goed, totdat het een redelijk glad mengsel is. Dit kan even duren en je zal de randen van de keukenmachine af en toe moeten afschrapen.
 3. Doe de suiker en cacao erbij en mix nogmaals goed.
 4. Doe de bloem en baking soda in een grote kom en meng goed.
 5. Roer het tofu-appelmoes mengsel door de droge ingrediënten totdat het goed gemengd is. Het zal een heel dik mengsel zijn, je kunt eventueel er een scheut melk bij doen als het te moeilijk is om te mengen.
 6. Giet het beslag in de springvorm en bak 10-15 minuten.
 7. Haal uit de oven en laat helemaal afkoelen, voordat je ze in stukken snijdt.

Geeft 10 grote stukken.

Kcal 134
Eiwit 4.9
Koolhydraten 21
Vet 2,5
Verzadigd Vet 0.6
Vezels 2.8

4 Responses

 1. Anonymous

  wat geinig, dit ingrediënt had ik totaal niet verwacht toen ik de brownie pas geleden proefde, hij is lekker!!!

  Groetjes Thea

 2. Anonymous

  Gebruik je dan silk tofu uit zo;n pak of van die blokken uit de koeling?

  Leuke site ;-)

 3. @ Anoniem,
  Ik heb gewoon Alpro Soya gebruikt, maar je kan ook silken gebruiken. Als je silken gebruikt word het beslag alleen iets dunner, dus misschien moet je ze dan iets langer bakken. Overigens zijn ze dan ook lager in kcal en vet ;)

 4. Deze is echt lekker! Echt grappig met tofu :)
  Ik had laatst ook een taart gemaakt met silken tofu en chocola echt lekker.

Leave a Reply