Nu het weer eindelijk weer wat beter is, vind ik het wel gepast om nog een ijsrecept te posten. En dit maal helemaal zelf bedacht, meestal pas ik recepten die ik vind op het internet aan, maar dit keer niet :)
Waarom pruimen? Omdat het pruimen seizoen is en er zoveel pruimen zijn dat mensen met pruimenbomen geen idee meer hebben wat ze er mee moeten en voor stadsmensen (zoals ik) ze nu belachelijk goedkoop zijn. En dit recept is perfect voor pruimen die net iets te rijp zijn geworden… En de kleur van dit ijs, is toch in één woord prachtig ;)
Suikervrij Pruimen Yoghurt IJs
Nodig:
- 750g rijpe pruimen (ik heb met paarse schil gebruikt)
- 1/8tl stevia poeder
- 1 tl koekkruiden
- 300ml yoghurt (liefst vol of grieks)
Hoe maak je het:
- Ontpit de pruimen en snijd in grove stukken.
- Doe de pruimen in een steelpan met dikke bodem en zet op een laag vuurtje.
- Laat het pruimenmengsel 45-60 minuten pruttelen totdat het een hele dikke saus is geworden.
- Voeg de kaneel en stevia toe en roer goed door. Proef en voeg eventueel meer stevia toe.
- Laat helemaal afkoelen.
- Meet 200ml van het pruimenmengsel af ( de rest is heel lekker op brood of door de yoghurt) en meng dit met de yoghurt.
- Giet het pruimen-yoghurt mengsel in de draaiende ijsmachine en laat 30-40 minuten draaien (hangt van je ijsmachine af).
- Giet in een diepvriesbak en laat verder opstijven in de diepvries.
- Haal 15 minuten voor serveren uit de diepvries.
Geeft 2 porties.
Anonymous
Kan je dit ook zonder ijsmachine maken?
De Bakparade
@ Anoniem
2 opties, je zou het of gewoon in ijslollie vormpjes kunnen doen. Of je vries het in ijsblokjesvormpjes laat die bevriezen en nadat die een beetje ontdooit zijn doe je ze in de keukenmachine en draai je tot een gladde massa. Of je zet het mengsel in de diepvries en roert elke half uur los totdat het de gewenste textuur heeft.
Anonymous
kan het ook met een blender ipv keukenmachine?
Sonyanijntje
Ziet er inderdaad goed uit! Een mooi, fruitig, zomers kleurtje. Het lijkt wel bramen-ijs ;) .
De Bakparade
@ Anoniem
Ik denk dat het ook wel in een blender kan, maar weet niet zeker…
Marike
Wat een heerlijk recept! Wij hebben een pruimenboom in de tuin.. die ga ik morgen maar eens leegroven ;).
Liefs,
Marike
Anonymous
Is het ook mogenlijk om ander fruit te gebruiken in dit ijs?
De Bakparade
@ Anoniem,
Ik denk het wel, maar weet het niet zeker. Abrikozen lijken mij erg lekker…
Anonymous
Wordt dit ijs niet keihard in de vriezer?
De Bakparade
@ Anoniem,
Jawel daarom moet je het ook 15-20 minuten laten ”ontdooien” voor het eten… of meteen op eten ;)
Sander
Hoeveel kaneel is nodig?
Inge
Ik zou zeggen 1/2 tot 1 tl afhankelijk van wat je lekker vind!