New York Volkoren Bagels

posted in: Brood | 10

Blijkbaar was er zondag iets mis gegaan waardoor jullie alleen een recepttitel en geen recept zagen, dus hij gaat vandaag opnieuw.

Zou ik iets opbiechten? Ik houd helemaal niet zo van saaie Hollandse boterhammen. Ja af en toe is het lekker met kaas of vlokken. Maar hebben we het over buitenlands brood? Dan maak je me veel blijer of het nu heerlijke knapperige crackers zijn, heerlijke luchtig en krokante ciabatta, pita’s of een baguette het is zoveel lekkerder!  Ik maak ze allemaal ook regelmatig. Maar een bagel? Die had ik nog nooit gemaakt. Maar nadat ik bagels had gezien bij de Albert Heijn was ik geïnteresseerd hoe maak je die grappige broodjes met een gat erin? Dus na wat gezoek op internet kwam ik op het volgende recept, en ja het is wat werk, maar het resultaat mag er zijn, want ze zijn heerlijk! En geef nu toe zo’n broodje is toch veel leuker om te eten dan je saaie bammetjes.

Wat doe je erop? Voor de klassieke combinatie doe je er roomkaas en zalm op. Maar ik maakte het vegetarisch met roomkaas, rucola, tomaat en balsamico. En de dag erna met een beetje tomatensaus en kaas in het tosti apparaat voor een heerlijke warme bagel.

New Yorkse Bagels

Aangepast van All recipes

IMG_0085

IMG_0106

Nodig:

 • 175g volkorenbloem
 • 100g bloem
 • 1 zakje gist (7 gram)
 • 180 ml lauwwarm water
 • 1 1/2 el suiker
 • 1/2 tl zout
 • 1/2 el suiker
 • 1/2 tl soda

Hoe maak je het:

 1. Meng het gist, water en suiker en zet 5-10 minuten weg op een warme plek.
 2. Meng 90 gram bloem met het gist-mengsel met een mixer 1/2 minuut op de lage stand en vervolgens 3 minuten op hoog. Voeg de rest van de bloem toe totdat er een stevig deeg ontstaat dat niet plakt.
 3. Kneed het deeg 8-10 minuten met de hand op een met bloem bestoven oppervlakte totdat het deeg zacht en elastisch is. Of laat een stevige mixer het werk voor je doen en kneed het dan nog kort (1-2 minuten) met de hand na.
 4. Leg het deeg terug in een kom, dek af en laat 15 minuten rusten. IMG_0078IMG_0080
 5. Vorm 6 porties (elke ongeveer 75 gram) en vorm een bagel. Dit kan je doen door of een soort worm te rollen en dan de uiteinden aan elkaar te knijpen. Of je maakt een bolletje en vormt met je vinger een gat in het midden dat je met behulp van je handen uitrekt. Let op: je wilt een redelijk groot gat, anders gaat het dicht tijdens het rijzen.
 6. Leg de bagels op een bakplaat, dek af en laat 1h rijzen op een warme plek.
 7. Verwarm de gril van je oven voor op 225 graden Celsius.
 8. Gril de bagels 10 cm onder de gril 1 minuut. Draai ze om en gril ze nogmaals 1 minuut.
 9. Breng ondertussen een grote pan met water, 1/2 el suiker en soda aan de kook.
 10. Leg de bagels één voor één in het kokend water en kook ze 1 minuut aan de ene kant, draai ze om en kook ze nog 30 seconden.
 11. Laat de bagels uitdruppen op keukenpapier en leg ze daarna op een bakplaat.
 12. Bak ze 20-25 minuten op 190 graden Celsius zodat ze mooi goudbruin en krokant zijn.

Geeft 6 kleine bagels

10 Responses

 1. Anonymous

  wat zijn de voedongdwaarde per stuk? ben ik wel benieuwd naar want ze zien er lekker uit

 2. Anonymous

  Weet je zeker dat de verhouding water – meel goed is? 220 ml water op 275 gram meel. Dan krijg je beslag en geen brooddeeg.

 3. Marike

  Bedankt voor het recept! Ik ben dol op bagels! Maar dan wel de éche Amerikaanse bagels. De bagels bij de AH zijn niet echt. Aan het recept te zien zal dit wel goed zitten. Top! Mijn favoriete bagels zijn de multigrain of de cinnamon/raison bagel. Met enige creativiteit kan ik dit er wel van maken.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.