Groene Kookacademie

posted in: Ander | 1

Jullie zagen het al in mijn dagboek van April, ik ga na een workshop van de Groene Kookacademie,
een middag vol met chocolade, omdat de Groene Kookacademie de eerste kookschool in Nederland
is die het EKO keurmerk ontving.

Ik was echt onder de indruk van het aantal cursussen dat ze hadden variërend van een avond tot een aantal dagen en allemaal vegetarisch en met biologische ingrediënten en hele diverse onderwerpen variërend van tapas tot sushi.
Maar op deze heerlijke en leerzame dag kreeg wij een lesje over chocolade, nadat we eerst heerlijk gesnoept hadden van een mueslireep/brownie.

Hier zie je de verschillende verschijningsvormen in het chocolade proces, van bonen met schil, naar de cacao nibs, naar de cacao en tenslotte echte chocolade.

Wist je trouwens dat cacao poeder van zichzelf wit is, hij wordt lichtbruin door fermentatie (rechts op de foto) , maar door een alkalisatie proces zo mooi donker wordt? En vaak is het hoe bewerkter de cacao hoe beter!
Verder hoeft er in pure chocolade maar 34% cacao te zitten, maar proefde we ook rauwe chocolade zonder suiker en die was super bitter.

Na een hele hap informatie over chocolade, begon het echt leuke gedeelte de kookdemonstratie. Er werd een granache gemaakt van frambozenpuree en chocolade, super orgineel en heel erg lekker! Maar ook vulde we dadels met een mengsel van geweekte cashewnoten en doopte die vervolgens in de chocolade, jammie!

En tenslotte mocht ik nog chocolade temperen met twee spatels, super vet :)

One Response

  1. Heel leuk om te doen, ben er ook geweest. Daar stamt de liefde voor chocolade van. :)

Leave a Reply