Oosterse Markt Beverwijk

posted in: Ander | 0

Een van de plekken die ik nog altijd heel graag wil bezoeken is Istanboel en dan met name de grote Markt, waarvan ik heb gehoord dat deze helemaal geweldig is.

Maar vorige week kreeg ik een mini-voorproefje toen ik (samen met mijn vader ;)) de Oosterse Markt in Beverwijk bezocht ter ere van het kookboek ”Koken van de Bazaar” dat Sabina Posthumus schreef.
Een prachtig kookboek vol met de smaken van de Oosterse Markt en om die Markt helemaal te beleven, kreeg ik zowaar een rondleiding over de Oosterse Markt door Pierre Wind. Je kent hem vast wel als ik zeg: ”Kikkuh”.
Wie gingen allerlei kramen voorbij variërend van Turkse Naan tot fruitkramen tot kramen vol met kruiden en gedroogde fruit of de heerlijke bulgursalade van Fatima.

En ondertussen leerde we ook nog eens heel veel, zoals:
  • De Oosterse Markt ontstond zo’n 30 jaar geleden, omdat Turkse en Marokaanse marktlui niet welkom waren in het centrum.
  • Het verschil tussen dure en goedkope pistachenoten? De dure worden met de hand geplukt.
  • Een granaatappel kun je ”drinken” door hem flink tussen je handen te rollen en kneuzen en dan een klein driehoekje uit de schil te snijden en je kan drinken!
  • Ras al Hanout het Marokaanse kruidenmengsel bestaat altij uit dezelfde kruiden, maar de meng verhoudingen, zijn het geheim van de smid of in dit geval de kruidenman ;)
En de heerlijke Oosterse lekkernijen mochten natuurlijk ook niet ontbreken. En alles was eerlijk waar overheerlijk :)
En toen ik nog naar huis mocht gaan met deze collectie aan heerlijkheden en het kookboek was mijn hele dag compleet :)
Wil je je een dagje helemaal in het buitenland voelen, of gewoon heerlijke producten proeven, zien en ruiken dan raad ik (en mijn vader ook ;)) van harte aan om een keer een bezoekje aan de Oosterse Bazaar te brengen.
Meer informatie vind je op de website van de Bazaar.
Volgende week meer over het boek, maar wil je het bestellen dan kan dat via Sabina zelf die het in eigen beheer uitgaf, zie voor meer informatie Sabina Kookt.

Leave a Reply