Suikervrije Rozijn Zonnebloempit Ontbijtkoek

posted in: Snacks, Suikervrij | 11

Soms krijg ik mailtjes van lezers die geweldige ideeën teweegbrengen. Ik kreeg een mail van Marianne, of ik een recept
had voor ontbijtkoek maar dan zonder suiker.
Dat vond ik eigenlijk wel een heel erg goed idee, maar ook moeilijk want in ontbijtkoek is suiker toch een van de eerste ingrediënten.
Maar toen bedacht ik me opeens dat ik ooit eens iets maakte met rozijnenpuree in plaats van suiker (namelijk suikervrije jam vingerafdruk koekjes, ook een echte aanrader). Dus laat ik dat proberen!
En dat bleek een heel goed idee, super lekker!
Ik bestrooi het trouwens met een beetje suiker, omdat er dan een knapperig korstje ontstaat, maar als je hem helemaal suikervrij wil hebben kan je dat natuurlijk ook weglaten.

Tips voor suikervrij bakken? Tips voor suikervrij bakken.

Suikervrije Rozijn Zonnebloempit Ontbijtkoek

IMG_4770

Nodig:

– 250g volkorenmeel
– 200ml melk
– 100g rozijnenpuree
– 1 el lijnzaad + 3 el heet water
– 2 el appelstroop
– 1/2 el spuculaaskruiden
– 1/2 tl bakpoeder
– 100g rozijnen
– 75g zonnebloempitten
– evt. 2 el basterdsuiker + 1 tl kaneel

Hoe maak je het:
1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius en vet een cakevorm in.
2. Maak de rozijnenpuree; je welt de rozijnen in heet water ongeveer 1h, totdat ze heel zacht zijn. Giet de rozijnen af. Pureer ze met de staafmixer tot een gladde massa. 2. Meng de rozijnenpuree, lijnzaad met water, appelstroop en melk.
3. Meng in een andere kom het volkorenmeel, bakpoeder en speculaaskruiden.
4. Schep de natte ingrediënten door de droge.
5. Schep de rozijnen en zonnebloempitten erdoor en schep het beslag in de vorm.
6. Bestrooi eventueel met de basterdsuiker en kaneel.
7. Bak de koek 45-50 minuten. Laat afkoelen en pak in in aluminiumfolie, bewaar hem zo.

Geeft 8 plakken

11 Responses

  1. joanne

    heb i.p.v rozijnen tutifruttie klein gesneden geweld en er in gedaan. voor de rest dezelfde ingrediënten. Heb hem in de airfryer gebakken en is goed gelukt.

      • M

        sorry nog 1 vraagje,
        je gebruikt zowel rozijn als puree…is het dan nog niet heel suikerrijk en zoet of valt het mee?sorry

        • Inge

          Natuurlijk zitten er in rozijnen suikers, maar er zitten ook vezels en vitaminen in die zich niet in suiker bevinden. Ik vond de koek
          niet heel erg zoet, maar je kan om het nog minder suikervrij te laten bevatten de hele rozijnen weglaten.

  2. Eline

    Hoi Inge,
    ik heb de ontbijtkoekgemaakt en ik vind hem erg lekker
    mijn andere ingredienten zijn chiazaad in plaats van lijnzaad
    pompoenpiiten in plaats van zonnebloempitten
    en plantaardige melk ( in dit geval amandel + amandelpulp van 200 ml melk)

    • Inge

      Hoi Eline wat leuk dat je het gemaakt hebt en dat je het zo aangepast hebt! Klinkt echt als een goede combi :)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.