Ik ben dol op cruesli wat jullie waarschijnlijk weten aan de hand van de hoeveelheid cruesli recepten die je hier op de Bakparade
kan vinden. Maar ik maak het eigenlijk niet heel erg vaak, want cruesli heeft een heel erg gevaarlijke bijwerking: het is onweerstaanbaar.
Handje hier, handje daar en oeps die pot is in twee dagen op en dat is misschien toch een beetje te veel van het goede.
Maar bij deze cruesli hoef ik me dan iets minder schuldig te voelen. Het is niet de cruesli van de Lidl mijn all-time favorite waar ik dus niet
van kan afblijven en uit zelf bescherming niet koop, maar hij is wel super lekker en ook nog eens veel gezonder dan de Lidl variant.
Het allermooiste van je cruesli zelf maken is natuurlijk dat je het lekker kan customizen. In een luxe bui doe je er pure chocolade en walnoten door, wil je goedkoop doen dan gewoon zo of met rozijnen en heb je een rot dag gehad en je hebt troost voedsel nodig dan doe je er gewoon witte chocolade
en cranberries in.
Wat is jouw favoriete cruesli?
Gezonde Banaan Cruesli
Nodig:
- 200g havermout
- 1 medium rijpe banaan
- 185 ml water
- 1 el honing/stroop/agave
- 1 tl kaneel
- 1/4 tl zout
- evt. gedroogd fruit, stukjes nooit, chocolade, wat je wilt je kunt het zo gek niet bedenken.
Hoe maak je het:
- Verwarm de oven voor op 190 graden.
- Mix de banaan, water, honing en kaneel in de blender.
- Roer dit door de havermout, je krijgt nu een heel nat mengsel, maar het komt helemaal goed beloofd.
- Giet op de bakplaat (duw niet aan) en bak 40 minuten. Roer elke 10 min en probeer de erg grote brokken een beetje door midden te breken met een spatel, anders word het midden niet gaar.
- Laat in de oven op de bakplaat afkoelen
- Roer als het helemaal afgekoeld is de extra’s erdoor
Geeft ongeveer 250g cruesli
T.
Oh dat lijkt me erg lekker, straks even kijken of ik alles nog in huis heb en dan aan de slag :). Gisteravond 2 recepten van je blog gemaakt; bananenbrood en eh hoe heten ze ook alweer, die luchtige snickers repen met gepofte rijst, mmmmm lekker zegt ze terwijl ze net een hap neemt van zo’n reep :)
Puur en Groen
Bedank voor dit recept! Ziet er weer lekker uit, ga ik zeker weer proberen. Wat een schattig bordje/schaaltje trouwens waarin jouw cruesli zit!
Jolanda
Ja, gemeen dat je ons zo lang hebt laten wachten!! Maar het klinkt heerlijk en makkelijk, dus die ga ik binnenkort echt maken!
Dank je wel!!
Tine
Mmm, ik maak regelmatig granola.
Hier maakte je echte cruesli brokken hé.
Ziet er lekker uit!
M.
Nice! Ik ben benieuwd naar de smaak…
Dit is veel goedkoper dan My muesli en waarschijnlijk nog lekkerder ook!;)
Ik denk dat cacao nibs niet zouden misstaan in dit recept :) en een handje hazelnoten..
Bedankt voor het recept! :)
Groetjes,
Marike
De Bakparade
@ Puur en Groen & Jolanda, tnx voor de lieve reacties :)
@ T. tnx voor je lieve reacties & vermelding op je blogroll :)
@ Tine, je krijgt idd lekkere brokken, maar je moet wel zorgen dat ze niet te groot zijn, want dan is de binnenkant nog een beetje rauw van binnen. Of je moet natuurlijk alleen maar grote brokken maken en die langer bakken…
@ Marike, tnx voor je alweer lieve reactie :) we zijn echt wel hetzelfde qua eten he ;)
Ik ben echt heel benieuwd na cacoa nibs, heb der al veel over gehoord, maar ik heb ze nog nooit in Nl winkel gezien, waar koop jij ze?
Marike
Kijk eens bij:
http://www.spiruella.nl
Ik heb daar mijn cacao nibs vandaan maar ook:
Chia zaadjes (perfect door de havermout), tarwegras (superfood nummer 1! Super gezond en past goed in een milkshake!).
Sindskort maak ik mijn eigen probiotica.. kefir. Super gezond! Mocht je interesse hebben dan kan ik je wat kefir opsturen..
Liefs,
Marike
Anonymous
Heb je dit niet gemaakt in een met bakpapier beklede ovenschaal? Want hoe kun je anders roeren zonder dat het van je bakplaat valt?
De Bakparade
@ Anoniem
Ik heb het inderdaad op een met bakpapier bakplaat gemaakt
Anonymous
Is dit echt 898 kcal ??
Anonymous
Ik heb het gemixt met een handmixer en het werd meer een beslag voor havermout – plaatkoek.
Volgende keer beter :)
Anonymous
Hey, ik heb gisteren de cruesli gemaakt. De smaak en structuur zijn prima, maar het wordt heel snel taai. Hoe bewaar jij de cruesli of heb je nog tips?
De Bakparade
@ Anoniem,
Heb je het helemaal laten afkoelen. Als het nog maar een beetje warm is dan wordt het taai. Ik laat het altijd de hele nacht in de oven (die uitstaat) afkoelen. En dan bewaren in een luchtdichte doos.
Anonymous
Waarschijnlijk heb ik ze inderdaad niet goed genoeg laten afkoelen. De volgende keer laat ik ze ook een hele nacht staan!
Elsbet | La Vie Pure
Superlekker, ga ik echt eens proberen!
Natasja
Als laatste doe ik altijd één opgeklopt eiwit erdoor…daar wordt het extra crunchy door
Inge
Wat een goede tip, want ja hoe meer crunch hoe beter :)
Talitha
Het ziet er echt super lekker uit, ga ik zeker een keer proberen!