Waarom ik wel gluten en suiker eet.

posted in: Ander | 44

Dit is mijn mening, je mag het er niet mee eens zijn, maar respecteer mijn mening a.u.b.
En dit geldt natuurlijk duidelijk niet als je allergisch of intolerant voor een van de genoemde bent!

Het is super hip en trendy om geen suiker of gluten te eten.
Ik eet misschien niet super veel gluten of suiker, maar een heerlijke boterham met vlokken af en toe is dat super lekker en niet ongezond vind ik.

Wat ik wel ongezond vind?
Zo druk bezig zijn met gluten en suiker vermijden dat je niet meer zo maar met een vriendin een broodje kan gaan eten.
Altijd lekkere dingen afslaan op verjaardagen.
Je wordt er niet gelukkig van.

Hoe ik dit weet?
Ik heb mijn periodes gehad van heel heel erg gezond eten, was ik toen gelukkiger of voelde ik me beter in mijn vel?

Nee

Ik eet nu nog steeds heel  gezond. Mijn dagen zijn gevuld met groene smoothies, salades, snackgroenten (ik eet zo een paprika of komkommer weg) rijstenwafels met dikke lagen pindakaas, fruit, nootjes en lekker gezonde zelfgemaakte snacks.
Maar ik sla niet elke keer de vlaai of, ik neem dat broodje met mozzarella en pesto in een broodjeszaak of een caramel frappuchino bij Starbucks op het station.

gezond_voeding

Gezonde split Banaan CruesliGroene smoothie Zoete wortelsalade Tempeh met komkommer noodlesrasberry pie overnight oatslente quinoa – zoete aardappel smoothie – gevulde paprika.

Waarom niet?

Omdat ik soms gewoon de frappuchino wil om mezelf te verwennen en de lange reis die ik naar Wageningen of Amsterdam maak te verzachten.

Omdat ik gewoon gezellig met een vriendin wil eten en heerlijke gefrituurde hapjes wil eten bij het Indisch restaurant in Maastricht. (de Branding)

Omdat ik niet altijd nee wil zeggen.

Omdat ik met mijn vriend een ijsje wil eten bij de beste ijssalon van Maastricht (Venezia)

Omdat ik soms gewoon gelukkig wordt van een rijstwafel met pindakaas en hagelslag of een korst brood met chocopasta.

ongezond

Wil dit zeggen dat ik elke dag snoep en snack?
Nee alleen als ik er zin in heb, het gezellig is of gewoon omdat ik van iets wil genieten.

Er geldt gewoon zoals bij alles in het leven:

 

recite-17924--1635250032-kqsawo

En

7962c5f5f719f5ebe1868d529369b6aa

Ik ben heel benieuwd wat vinden jullie maar houdt het aub respectvol.

 

44 Responses

 1. frida

  thanks voor het nuchterige, realistische stukje! Fijn dat ik niet de enige ben die niet zo streng is wat betreft gluten en suiker

 2. Rob

  Helemaal mee eens! Psychologisch doet het zoveel goeds, en je gezondheid/fitnessresultaten hoeven er dus absoluut niet van achteruit te gaan! ‘Flexible dieting’ wordt het veel genoemd.

 3. Talitha

  Ik ben het helemaal met je eens! Heel goed verwoord, als gewoon ‘gezond’ mens die overal tegen kan, is het inderdaad niet nodig om extreem te doen. Ik eet ook heel gezond maar snoep af en toe, gewoon omdat het lekker is! Ik ben het met je eens!

 4. Echt eten, puur koken (martine)

  Mooi stukje. Je hebt helemaal gelijk. Zelf zijn er bij mij medische redenen om geen gluten en lactose te eten maar ik zie ook dat sommige mensen zo krampachtig met eten bezig zijn dat ze vergeten te genieten. Ik zelf gun mezelf elk weekend iets lekkers, dat is dan een wijntje of wat chocola of iets anders met suiker en dat maakt dat ik het de rest van de tijd prima vind om het zonder te doen. Zo hou ik de balans erin.
  En als ik ergens kom en mensen hebben speciaal voor mij spullen in huis gehaald dan stop ik het gewoon in mijn mond ook al zou ik het zelf nooit kopen. Omdat ik de gastvrijheid waardeer.

 5. astrid

  Amen…en dat is niet oneerbiedig bedoeld! Ik merk dat ik nauwelijks meer weet wat nou wel of niet ‘mag’ of ‘gezond is’. Wat je ook doet, er is altijd iemand die commentaar heeft. Maar dat geldt voor alles in dit leven;-))
  Dus: dank je Inge voor je nuchtere kijk op voeding, ik geniet van je blog en recepten!

 6. Mireille

  Mooi stukje!
  Ik ben wel zo iemand die geen suiker en geen tarwe (wel spelt enzo) eet en daar geen moeite mee heb. Als ik mensen een hema taartje met weet ik veel hoeveel E nummers zie eten krijg ik daar geen trek van, hoe lekker het er ook uit ziet. Wat wel erg lastig is, is als je bij vrienden gaat eten of in een restaurant o.i.d.
  Dat vraagt soms wel dat ik me aanpas. Het is verbazingwekkend hoe weinig onbewerkt eten we met z’n allen eten…

 7. Christel

  Leuk blog! Ook ik probeer zo gezond mogelijk te leven maar eet daarnaast gerust eens een frietje, een hand chips of een stuk melkchocolade. Ook mijd ik de zuivel niet alhoewel ik het beperk tot yoghurt en 1x per dag koffie met opgeklopte melk. Ik probeer de 80/20 regel voor mezelf te hanteren maar ben wel zo eerlijk dat dit ook regelmatig op 70/30 uitkomt. Groetjes, Christel

 8. Stephanie

  Leuk artikel! Eten is ook een sociaal iets en het is fijn als je niet altijd nee hoeft te zeggen. Bij ons thuis eten we sinds kort minder suiker en geen tarwe meer. Maar mijn kinderen mogen best op verjaardagen en stukje taart of een snoepje. Ik weet dan dat ze thuis gezond eten, dus mogen ze best af en toe genieten van iets ‘slechts’.
  Ik moet wel zeggen dat ik me zelf een stuk minder goed voel als ik dan toch dat broodje of stuk taart eet. Dan denk ik wel eens: ‘Was dat het nou waard?’ En soms is dat het zéker! Maar heel vaak ook niet. Dan kies ik de volgende keer maar voor een lekker alternatief.

 9. Serçe

  Verfrissend om dit te horen! Helemaal eens. Ik eet ook wat ik lekker vind en bak mijn taarten gewoon met suiker en roomboter. Echte roomboter is gewoon verrukkelijk. En uiteindelijk zijn suiker en gluten ook natuurproducten (mensen lijken dat wel eens te vergeten). Volgens mij zouden we veel meer moeten letten op de kwaliteit van wat we eten in tegenstelling tot de kwantiteit. Home made, met goede, natuurlijke ingrediënten. Daar kan weinig tegen op :-).

  • Mireille

   Suiker is géén natuurproduct, het is zo ontzettend bewerkt, dat ‘t in de vorm waarin wij het kennen weinig natuurlijks meer heeft. Da’s het probleem er juist aan….
   En de tarwe die wij tegenwoordig eten, is zodanig gevormd dat de gluten die daar in zitten ook ver weg staan van de natuur. Vandaar dat mensen vaak niet tegen tarwe kunnen, maar wel b.v. tegen spelt en rogge.
   Volvette roomboter is inderdaad wél een natuurlijk product. 100 keer liever dat te eten dan iets gefabriceerds als halvarine of margarine.
   Het gaat er voornamelijk om dat zodra ‘mensen’ aan voeding gaan zitten knutselen, ons lijf er niet zoveel meer van snapt.

   • Stephanie

    Daar ben ik het ook mee eens. Ik ben echt geschrokken hoe bewerkt en gemodificeerd tarwe eigenlijk is en wat het daarom met ons lichaam doet. Daarom eten wij liever spelt.

     • Serçe

      Ik vind spelt en rogge ook heel lekker! En ik ben het met jullie eens hoor: tegenwoordig zijn tarwe en suiker behoorlijk bewerkt, daarom is kritisch naar de oorsprong kijken helemaal niet verkeerd. Je hebt gelukkig nog ambachtelijke bakkers die pure ingrediënten (eigen desemculturen etc.) gebruiken en brood lang laten rijzen. Mijn favoriet is Jordy’s Bakery in Rotterdam :-). En Inge, ik ben wel benieuwd naar ‘bewerkt suiker’… hoe anders is de suiker die we tegenwoordig in de supermarkt kopen van de suiker die afstamt van suikerriet en -biet? Heb je daar toevallig al een keer een artikeltje aan gewijd? Wil ik wel meer over weten!

 10. Natascha

  Fijn dit stukje! Verfrissend tussen alle andere meningen! Het is alleen jammer dat je zeer expliciet moet zeggen dat men met meningen het beschaafd moet houden. Ik bedoel; het is toch logisch dat men met respect reageert , vind ik dan he. Ik zie ook wel hier en daar dat mensen dat schijnbaar niet kunnen.. erg vind ik dat…

 11. Joyce

  Helemaal met je eens, maar ik ben eigenlijk ook wel benieuwd naar je meer diepgaande mening vanuit je perspectief als voedingsdeskundige. Want okee, teveel van wat dan ook is niet goed maar zijn gluten nou ook wel zo erg als soms beweerd wordt? Ik zie soms foto’s voorbij komen op Instagram van een gewone boterham met daaronder een bericht zoals: oh ja, ik zondig vandaag even. Zondigen? Met een ordinaire BOTERHAM? Kom op zeg…

 12. Ilonca

  Wat een verfrissend stukje. Ik ‘erger’ mij af en toe aan deze hype. Ik moet toegeven, het heeft voor mij ook zijn voordelen opgeleverd. Ik kan en mag namelijk geen gluten eten. Om de (toen beschadigde) darmen de gelegenheid te geven om op natuurlijke wijze weer tot rust te komen, eet ik ook geen suiker. Een beetje suiker doe ik niet krampachtig om. Maar ik ben het zo gewend dat zodra ik daar teveel van eet gelijk de gevolgen merk. Je slaat met jou stukje de spijker op de kop. Gelukkig zijn betekent ook kunnen genieten! En daar hoort die boterham met hagelslag gewoon bij ;-)

 13. Merel

  Leuk artikel ! Tegenwoordig weet je gewoon echt niet meer wat je eet, elk ingeredienten lijstje is onzin, al die aroma’s ect. Dus het enige wat je kan en moet doen is gewoon lekker genieten van a l l e s.

 14. Simone

  In mei ben ik heel streng begonnen, geen suiker te eten. Dat moest ik doen, anders zou ik veel te snel terugvallen in mijn oude snoeppatroon. Maar na twee maanden was ik min of meer afgekickt. Trek in iets zoets heb ik niet meer, maar lekker uit eten doe ik nog steeds en neem dan gewoon het toetje niet, omdat ik het echt niet meer lekker vind. Maar aarbeien met slagroom en suiker – ik eet het gewoon. Sausje waar suiker in is verwerkt: heerlijk. Doordat ik op ben gaan letten op suiker, zijn mijn man en kinderen van 21 en 23 jaar er veel bewuster mee bezig en dat vind ik goed! Maar ik zou ze zeker niet opleggen, geen suiker te eten. Dat is mijn ontspannende keuze en ik voel me er goed bij!

 15. anneke broos

  ik ben het helemaal met je eens.Na deze hype komt er weer een volgende.
  Leven en laten leven.Iedereen op zin of haar eigen wijze…Hartelijke groet,Anneke*

 16. mevr. Gewoontjes

  ‘t is dat ik zelf niet tegen tarwe & koeienzuivel kan en ik duidelijk minder energie krijg van teveel suiker.
  Maar een keer een lactosevrij ijsje op vakantie gaat er wel in :)
  En de kleine jongen hier thuis krijgt ook gewoon brood en gewoon suiker. Misschien wel minder dan standaard, geen idee. Hij eet goed en vooral ook gezonde producten.
  Genieten van eten! Goed voor jezelf zorgen op wat voor’n manier. Doen waar je je zelf het best bij voelt.

  Ik vind je blog leuk en geniet van je recepten. Soms pas ik het iets aan zodat ik het zelf kan eten, maar de inspiratie komt dan toch van jou! Bedankt en geniet van je boterham met vlokken ;).

 17. Ellen

  Ik volg je helemaal! Ik moest van mijn arts een tijd heel streng op mijn voeding letten en nu mag het terug wat minder streng omdat ik nu weet waar ik wel of geen migraine van krijg en zitten mijn collega’s te zeuren (Jij mag dat toch niet eten?) als ik al eens een stukje taart met een verjaardag neem…Heel vervelend!

 18. Wilmke

  Ik probeer altijd het gezonde lekkere te kiezen, maar soms is iets ongezonds zo lekker! Een taartje, drankje, kaassouffle. Helemaal alles schrappen is niet voor mij weggelegd..

  • Lot

   Als je het niet meer als “ongezond” beschouwd maar als een traktatie die je sporadisch eet kom je al een heel eind.

 19. Linda

  Mooie blog en ik kan me er ook helemaal in vinden!

  We moeten gezond eten uit respect voor ons lichaam maar het is ook respectvol naar jezelf toe om af en toe te zondigen en te eten wat je gewoon lekker lijkt! Als eten verandert in regels en verplichtingen boet je in aan levenskwaliteit.

  De gulden middenweg!

 20. Monique

  Inge, echt heel goed dat je dit zegt. Ik ken de periodes zelf ook en kan het wel waarderen dat je er zo over kunt denken/denkt! Ik hoop dat het anderen aan het denken zal zetten.

  Anyway, ik weet niet of je dit al langer zo hebt maar ik vind je nieuwe layout leuk! Ziet er goed uit!

 21. Irene

  Jij moet doen waar jij je het prettigste bij voelt.
  Balans houden is goed.

  Zelf eet ik een jaar zo volledig mogelijk suiker en grotendeels tarwe vrij. Ik heb nog nooit zo veel energie gehad als nu. Dit is mijn motivatie om dit vol te blijven houden.
  De behoefte aan zoet is heel gering.

  Toch heb ik ook mijn guiltypleasers: rijstwafels met kaas (1 zou niet erg zijn, 1heel pak echter wel :P ), lasagne en pasta’s, hamburgers en friet.
  Heerlijk en soms moet dit ook gewoon even kunnen.

  Wel vind ik je gezonde recepten veel leuker om te lezen en te maken dan de ongezondere.

 22. misssexandthecity

  Ik hanteer ook dat principe, ik probeer me te houden aan de 20/80 of 30/70 regel :-) :-) en dat werkt prima, gewicht is stabiel en ik voel me beter dan ooit, met af en toe een taartje, koekje of vettige hap!

 23. Suzanne

  Wat een top artikel! Het wordt tijd dat we eens in gaan zien dat we terug naar normaal moeten. Ik heb zelf veel problemen gehad door te gezond te eten, en wordt daar nog dagelijks mee geconfronteerd. Ik ben er inmiddels achter dat ‘gezond bezig zijn’ iets heel anders betekent dan altijd maar puur focussen op gezond eten. Het leven is om van te genieten, en daar hoort niks anders bij dan af en toe lekker snoepen! Dus ik zeg, hoog tijd voor een stuk speculaas ;)

 24. Lot

  Sinds ik sporadisch iets met suiker eet of iets meer bewerkt of kant-en klaar maaltijd dan heb ik een uur later weer trek in iets dergelijks. Sinds ik weet dat dat maar heel even duurt en snel weer verdwijnt kan ik er goed mee omgaan. Eerst voelde het meer als geen dicipline hebben.

  Hanteer ook de 95-100% regel en doe om goed op gewicht blijven het 5:2 vasten eet(2 dagen per week slechts 500 ckal.
  t

 25. ria

  Helemaal mee eens! Echt geweldig goed stuk waar ik met TOTAAL bij aansluit.
  Kom nou toch…. boterhammen met kaas slecht voor je?,.. die tijd leven we in.
  Complimeten voor dit stukje op de site!

 26. miriam

  Helemaal mee eens maar helaas draaien heel veel mensen de boel een beetje om…
  ze eten het meest ongezond en vaak weten ze dat niet eens, gelukkig is er nu een gezonde hype gaande en als er bij iedereen een beetje gezond eten blijft hangen is het al heel fijn.
  70% lekker en gezond 30% lekker !!!

 27. Marije

  Leuk om te lezen! Ik ben ook veel bezig met gezond willen eten. Moet wel glutenvrij eten (coeliakie) en merk dat ik last van mn darmen krijg bij veel suiker. Maar hoe lekker is een (gv) broodje met Nutella of vlokken :)
  Daarna maar weer compenseren met paprika of komkommer idd.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.