BBQ Jackfruit

posted in: Hoofdgerecht | 4

Ik had jackfruit al vaker voorbij zien komen bij een aantal Youtubers die ik volg. Een jackfruit is heel groot  (ze kunnen tot 40kg worden) en bestaat uit een soort van partjes die je zo rauw kan eten en schijnt een beetje naar mandarijn te proeven. Schijnt ja, want ik heb het nog nooit vers geproefd. Geen idee waar je zo’n verse jackfruit in Nederland kan vinden. Laatst liep ik wel voor het eerst een blik jackfruit tegen het lijf bij de Amazing Oriental en ik besloot het mee te nemen. Maar wat moet je hiermee? Zo eten was niet heel erg lekker. Wat gegoogle later bleek dat je er een soort van ”pulled pork” mee kon maken. Ik besloot het er op te wagen en wat ben ik blij dat ik het hebt gemaakt! De textuur van jackfruit heeft inderdaad iets vlezig (op de lekkerste manier mogelijk) gecombineerd met een spicy BBQ sausje is het heerlijk. Zo lekker dat ik het hele recept in mijn eentje op at :)

 

BBQ jackfruit-min

Nodig: 

1 blik jackfruit, NIET op siroop (230g uitgelekt)
1 ui, fijngesneden
3 teentjes knoflook, fijngesneden
1/2 tl komijn
1/2 tl chili poeder
1 tl gerookt paprikapoeder
250ml bouillon
1 blikje tomatenpuree
1tl fajita kruiden
3 el suiker

Hoe maak je het: 

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius en bekleed een bakblik met bakpapier.
  2. Giet de jackfruit af en snijdt in stukjes.
  3. Verwarm een koekenpan voor met een scheutje olijfolie en bak de ui en knoflook in een paar minuten zacht.
  4. Voeg de kruiden toe en bak 2 minuten.
  5. Voeg de jackfruit en bouillon toe en laat 10-15 minuten pruttelen totdat al het water is opgenomen.
  6. Prak de jackfruit met een spatel in kleine stukjes.
  7. Schep de jackfruit in het bakblik en bak 20 minuten in de oven.
  8. Meng de tomatenpuree, 100ml water, fajita kruiden en suiker door elkaar.
  9. Haal de jackfruit uit de oven en voeg het tomatenpuree mengsel toe en roer door de jackfruit heen.
  10. Zet terug in de oven en bak nogmaals 20 minuten totdat het goudbruin is.
  11. Serveer op een wrap en wat lekkere groente.

Geeft 2-3 porties 

4 Responses

  1. Pietronel

    Wat een origineel recept! :)
    Zou je nog iets kunnen vertellen over de voedingswaarde van dit fruit?

  2. astrid

    Leuk om te lezen. Rond de kerst hadden wij een familie “etentje” met oa. pulled pork. Maar met een vegetariër en een veganist moest ik wel een alternatief verzinnen voor dat onderdeel. Het viel bij de dames in kwestie ook erg in de smaak!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.