Healthy Yoghurt Taart

posted in: Taart | 21

healthy yoghurt taart

Deze gezonde yoghurt/kwark oogstte zoveel liefde op Instagram dat ik hem nu al met jullie deel. Waarom zeg ik nu al? Omdat ik hem wel al heel erg lekker vond, maar nog niet perfect. Ik blijf werken aan de perfecte versie ;)
Deze versie is gemaakt met agar-agar een vegetarisch geleermiddel, dat een goede vervanger voor gelatine is (gelatine word gemaakt van dierenbotten). Agar Agar koop je bij de biologische winkel of toko, maar let wel op dat je de kleurloze en smaakloze variant koopt, ik kocht een keer de oranje variant met oranjebloesemsmaak: dat was zacht gezegd geen succes.
Ik gebruikte ditmaal nectarines voor in de kwarktaart, maar je kan uiteraard elke soort fruit gebruiken die je lekker vind: aardbeien, kersen, mango: whatever you fancy.

IMG_9130

Nodig:

500g yoghurt
300ml kokosmelk
4g agar agar
2 tl honing of agave
1 el kokosolie
4 nectarines, in kleine stukjes
90g havermout
1 banaan

Hoe maak je het:
1. Leg in een dunne theedoek in een vergiet en giet de yoghurt erin, breng de uiteinden bijeen en draai een elastiek er omheen en hang 30 minuten op (je maakt dus eigenlijk hang op).
2. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius en bekleed een kleine springvorm met bakpapier.
3. Prak de banaan fijn en roer de havermout erdoor.
4. Schep het beslag in de springvorm, strijk glad en bak 20 minuten in de oven. Laat afkoelen.
5. Breng de kokosmelk samen met de agar agar, honing en kokosolie in een klein steelpannetje al roerende aan de kook, blijf roeren en laat 3 minuutjes koken. Zet het vuur uit en laat even afkoelen.
6. Schep de yoghurt in een grote kom, roer de nectarine erdoor en schep tenslotte de iet wat afgekoelde melk erdoor.
7. Giet het mengsel in de springvorm en zet minimaal 30 minuten in de koelkast.

Geeft 4-5 porties

21 Responses

  1. Daphne

    Oeh wat een lekker recept! Ik ben dol op kwarktaart, cheesecake e.d. Dit ga ik vandaag nog maken!

  2. Linda

    Ziet er veelbelovend uit! Heb je volle of magere yoghurt gebruikt?

  3. Joyce

    Deze taart ziet er echt heerlijk uit! Leuk zo’n lekker frisse taart voor de zomer :)

  4. Fatima

    Hmmm ziet er weer heerlijk uit!! Kun je iets meer vertellen over de textuur van de taart? Ik vind een te stevige taart niet lekker..zacht en smeuïg is toch meer mijn ding :D

  5. Nanda

    Er staat een zelfgemaakte pot yoghurt te rijpen op dit moment, dus deze taart gaat er van de week komen!

    En niet de wei die van de yoghurt drupt weggooien, hè! Daar kun je met wat fruit(sap) lekker verfrissende, licht bubbelende, sapjes van maken! Ik heb het inmiddels met versgeperste sinaasappelsap gedaan, maar bijvoorbeeld ook met een fles kersensap. Heerlijk!
    http://d-agaraad.blogspot.nl/2015/05/fruitige-bubbels.html

  6. Lydia

    Wat een leuk recept! Dat wil ik ook gaan proberen. Ik heb alleen geen gelatine in huis of agar agar. Maar wel arrow root. Kan het ook daar mee gemaakt worden? En hoe lang is het houdbaar?

    • Inge

      Ik weet niet of het met arrowroot kan maken, ik vermoed eigenlijk dat het niet kan omdat het wel moet gelederen. Ik heb het een dag of 3 kunnen bewaren.

  7. Alice

    Hi! Wat een leuke recept!

    Ik wil het morgen gaan maken, maar ik heb alleen gelatinebladen. Hoe veel blaadjes moet ik gebruiken?

    • Inge

      Volgens de website van doktor oetker is het 12 blaadjes voor een liter dus dan zou het 9.5 blaadje zijn voor deze 800 ml, let wel op gelatine kook je niet!

    • Inge

      Wat vervelend om te horen :(
      Agar agar kan soms een beetje lastig zijn. Twee dingen die mis kunnen zijn gegaan.
      1. Heb je genoeg agar agar gebruikt? Ik maak gebruik van gestandaardiseerde theelepels, als je een normale theelepel gebruikt dan kan het zijn dat je te veel of te weinig hebt gebruikt. Je hebt 4g per liter vloeistof nodig.
      2. Heb je het agar agar mengsel 2 minuten laten koken?

  8. Jolanda Hennipman-Wolters

    Ja allemaal… Jammer had op de gouden tip gehoopt. Het zal wel aan mijn bakskills liggen haha

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.