Herfstige pompoen rozijnen scones

posted in: Brood | 10

Ik heb een nieuwe liefde en nee het is geen persoon, maar een groente! Het is

Pompoen!

Ik kwam voor het eerst in aanraking met pompoen door blogs, ik volg heel veel met name Amerikaanse blogs en wat een appel is voor ons is zo’n beetje de pompoen voor hen, het is echt hét herfstvoedsel bij voorkeur. En ik kwam zoveel lekkere recepten tegen met pompoen (tenminste ze leken me heel erg lekker) dat ik er wel wat moest uitproberen, zo heb ik onder andere pompoenbrood, pompoenrisotto (heerlijk!) en pompoen scones gemaakt. En dat laatste recept wil ik met jullie delen.

Maar terug naar de scones, zij had dus rozijnen-pompoen scones gemaakt en aangezien we pompoen overhadden van de pompoenrisotto en deze scones er super lekker uitzagen besloot ik deze te maken. Het is een beetje gedoe omdat je eerst pompoenpuree moet maken, terwijl Amerikanen het gewoon in de winkel kunnen kopen (als iemand een idee heeft waar het in Nederland te krijgen is please laat een comment achter, ik ben echt verslaafd en puree maken kost heel veel tijd :(). Maar ik zou ze zeker maken want deze scones zijn in één woord HEERLIJK! Ik heb ze nu 4 dagen achter elkaar gegeten geroosterd met een beetje boter als ontbijt en ik moet zeggen het is wel een groot lichtpunt in deze duistere, regenachtige dagen (hebben jullie daar ook niet zo’n hekel aan?)

Pompoenpuree

Nodig:
– pompoen, geschild en in blokjes (gewoon wat je overhebt of een hele)

Hoe maak je het:
Doe de pompoen met een bodempje water in een pan en zet het op het vuur. Breng aan de kook en laat koken totdat de pompoen heel erg zacht is.
Als je er een vork insteekt zou de pompoen uit elkaar moeten vallen (hoelang dit duurt hangt heel erg af van hoe groot de stukjes pompoen zijn, hoe kleiner hoe sneller)
Giet de pompoen af en doe terug in de pan.
Pureer de pompoen met een staafmixer, blender of keukenmachine tot een gladde puree.

Oke dat was stap 1, nu het echte recept :)

Herfstige pompoen rozijnen scones

Nodig:

 • 60g suiker
 • 200g volkoren meel
 • 150g meel
 • 1 tl bakpoeder
 • 1/4 tl baking soda
 • 1/2 tl gembersiroop
 • 1/2 tl nootmuskaat
 • 1/2 el koek en speculaaskruiden
 • 1 1/2 tl kaneel
 • 1/2 tl vanille-extract
 • 30g appelmoes
 • 200g pompoenpuree
 • 85g rozijnen, geweld

Hoe maak je het:

 1. Verwarm de oven voor op 230 graden (hetelucht op 210)
 2. Meng alle droge ingrediënten (suiker, meel, bakpoeder, maagzout, nootmuskaat, koekkruiden en kaneel) in een grote kom.
 3. Roer de appelmoes erdoor, tot het een kruimelig mengsel is.
 4. Roer de gembersiroop, vanille, pompoen en rozijnen erdoor.
 5. Stort het deeg op een met bloem bestoven oppervlakte en kneed het totdat je een stevige deegbal heb gekregen (als het deeg te nat is voeg je wat meer meel toe, is het te droog dan wat meer appelmoes).
 6. Vorm het deeg in een cirkel en snijdt het deeg in, zodat de cirkel in 8 stukken verdeeld is.
 7. Leg de deegbal op een met bakpapier bekleden bakplaat.
 8. Bak de scones 25-30 minuten in het midden van de oven totdat ze goudbruin zijn. Laat afkoelen op een rooster


Geeft ongeveer 8 scones

10 Responses

 1. Karin

  Hey!

  Ik ben echt superblij met je website (die ik zojuist heb ontdekt en ik heb al de helft van je recepten bekeken)! Ik ben altijd op zoek naar minder ‘slechte’ creaties van lekkere cakes, taarten, koeken.. helaas mislukken mijn probeersels regelmatig. Nu hopen dat het met jouw recepten gaat lukken, ik ben al hard aan het bedenken met welke ik zal beginnen haha. Te gek ook dat je zoveel variaties hebt! De website staat dus met stip in mijn Favorieten :-). Groetjes Karin

 2. De Bakparade

  @ Karin, tnx voor je lieve reactie :)
  Ik word altijd heel blij als ik mensen gelukkig kan maken met hetgene dat ik het liefs doe: koken en recepten bedenken/aanpassen/gezonder maken

 3. Le Toucher

  ja, ben ook gek op pompoen, maar niet op het snijden…kreeg een tip: leg de pompoen een poosje in de oven en dan schilt en snijdt ie heel makkelijk. De puree maken is dan ook niet zo’n klus. Dank voor je geweldige recepten, ik kreeg je site door van een vriendin en ben laaiend enthousiast. Je hoort meer als ik wat uit heb geprobeerd.

 4. De Bakparade

  @ Le Toucher
  Wat een goed tip, pompoen is inderaad een ramp om te schillen. Ik heb ook wel eens gehoor dat je hem helemaal kan roosteren en dan kan pureren…
  Dankjewel voor de complimenten :)

 5. Annelieke

  Op de Leidsestraat 48 in Amsterdam zit een winkel met allerlei Amerikaanse en typische Engelse spullen. Omdat het geimporteerd is is het wel vaak iets duurder, maar het is zeker het kijken waard.

 6. Anonymous

  Ik zag net bij de Albert Heijn ingevroren stukjes pompoen. Dat scheelt alvast veel werk!

  Overigens, inderdaad, supersite! Hier ook bij de favorieten :) Bedankt voor het delen!

 7. Marlies

  Is de pompoenpuree ook geschikt voor bijvoorbeeld de typisch amerikaanse pumpkin pie? Het recept dat ik daarvoor had gebruikt de pompoenpuree in blik en ik vraag me af of ik deze puree ook kan gebruiken.

 8. Els

  Heerlijk recept! Je hoeft een pompoen helemaal niet te schillen. Snijd gewoon de vuile stukjes van de schil weg. Puree maken voor de scones is ook helemaal niet veel werk. Als je ze in kleine stukjes snijdt (vooral de schil moet in kleine stukjes), is die 200 gram in een paar minuutjes gaar in de microgolf op een laag vermogen (600 W). De kleine stukjes schil zijn juist heel mooi in de scones!

  Als je een hele pompoen ineens verwerkt, gebruik je best een hogedrukpan. Je kan pompoenpuree gemakkelijk invriezen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.