100e post: Chocolade-kers koffiebroodjes

posted in: Brood | 0

Ik ben zo trots op deze broodjes. Waarom vraag je je af? Omdat ik ze soort van zelf bedacht heb, ok het recept voor het chocolade brood heb ik ergens anders vandaan, maar ik heb zelf bedacht om er koffiebroodjes van te maken een beetje zoals mijn kaneel-appelmoes koffie broodjes (zie hier)
En ik ben ook trots omdat ze echt heerlijk zijn, zeker als je er decadent nog wat chocoladesaus overheen spreidt (zie hier voor mijn suikervrije chocolade saus die je op verrassend veel manieren kan gebruiken :))
Ik ben trots omdat ze heel gezond zijn: maar 1el boter, beetje suiker, fruit en volkoren meel!
En tenslotte ben ik trots dat dit mijn 100e post is :) Ik heb een heleboel heerijke dingen gemaakt in de afgelopen 2 jaar en er dus 100 met jullie gedeeld. Kijk maar eens in de rechterhoek daar staan ze allemaal op een rijtje

Volkoren Chocolade-Kers Koffiebroodjes


Nodig:

1/2 zakje gist (+/- 4g)
35g suiker + 1/2 el
140g volkorenbloem
25g cacoa
1/2 tl zout
1 el boter, gesmolten
125g ontpitte kersen, in stukjes
1 el kersenjam

Hoe maak je het:
1. Meng 125ml warm water met de gist en 1/2 el suiker en laat 5 minuten staan.
2. Zeef de bloem, suiker, zout en cacoa in een grote kom.
3. Roer het gistmengsel erdoor en schep dan de boter erdoor.
4. Kneed het goed door (ongeveer 10 minuten) totdat je een glad en elastisch deeg krijgt. Als het deeg plakt tijdens het kneden, voeg dan gerust extra meel toe, ik denk dat ik 5 el extra meel heb toegevoegd.
5. Dek het af met een theedoek en laat het op een warme plek (= magnetron die je 2 minuutjes heb laten draaien op hoogst vermogen) 2h rijzen.
6. Sla het deeg in en rol uit tot een (soort van) rechthoek.
7. Smeer de jam erover uit, maar laat de randen vrij. Strooi de kersen erover, maar laat wederom de randen vrij.
8. Rol het op, het moet een lange rol worden dus je moet de lange kant oprollen.
9. Snijdt het deeg in 8 plakken en leg ze tegen elkaaraan in een springvorm die je bedekt hebt met bakpapier. Als de vulling eruitvalt, kun je het er weer gewoon terug induwen.
10. Dek af met een theedoek en laat 30-45minuten rijzen.
11. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden.
12. Bak de broodjes 20-25 minuten totdat ze mooi gaar zijn.

Leave a Reply