Gebakken Zoetzure tofu

posted in: Hoofdgerecht | 1

Als ik zeg dat ik vegetarier ben, dan zeggen de meeste mensen ‘oh dan eet je vast heel vaak tofu’. Mededeling ik eet bijna nooit tofu! Tofu op zichzelf heeft namelijk geen smaak tenzij je het frituurt in liters olie en als healthfreak vind ik dat natuurlijk niet heel erg oke.
Nu ben ik de laatste tijd een beetje aan het proberen om meer diversiteit in mijn dieet te krijgen aan vleesvervangers (je wordt al die kaas na een tijdje ook een beetje zat), ik heb al bonen toegevoegd (zie hier en hier) en nu dus ook tofu en voor de eerste keer kan ik eerlijk zeggen dat het lekker was :)
De tofu wordt gebakken in de oven waardoor het een beetje de structuur van een vegetarisch Bifi-worstje krijgt, terwijl de smaak heerlijk zoet-zuur is. En deze reepjes zijn ook nog eens heel veelzijdig, je kunt ze bij het avondeten eten, maar ook als snack of op een boterham.
Nog een opmerking, ik heb voor dit recept de gewone tofu van de AH gebruikt en ‘already pressed’ van de Toko. Mijn tip gebruik de gewone tofu hoewel het meer werk is omdat je het vocht er zelf uit moet duwen, is hij veel steviger en valt niet uit elkaar zoals die van de tofu.
Een allerlaatste opmerking het recept komt van hier.

Gebakken Zoutzure Tofu

Nodig:
100g fruit, in stukjes (ik heb pruimen en nectarines gebruikt)
1 el honing
2 el azijn
1 tl gedroogde gember
1 pak tofu

Hoe maak je het:

1. Dep de tofu goed droog met keukenpapier. Leg de tofu vervolgens tussen twee theedoeken en leg er iets zwaars op (ik heb twee blikken gebruikt) en laat het 2uur in de koelkast staan.
2. Snijdt de tofu in dunne plakken (halve cm ofzo)
3. Maak de marinade door het fruit te pureren met de honing, azijn en gember.
4. Leg de tofu in de marinade en laat minimaal 1h maar liever langer staan.
5. Verwarm de oven voor op 230 graden.
6. Bedek een bakplaat met aluminiumfolie en leg de tofuplakken erop.
7. Bak de tofu 18 minuten.
8. Draai om en bak nog eens 8 minuten.
9. Zet de oven uit, maar laat de tofu in de oven afkoelen

Geeft ongeveer 2 porties

  1. Henriëtte

    Tja, als je veel vleesvervangers eet is dat ook niet echt gezond. In de meeste vleesvervangers zit veel vet, en veel kaas eten is ook echt niet gezond:)
    Zelf eet ik vaak maar 1 keer per week een groenteburger/kaasburger. En de rest van de week kikkererwten, linzen, soms witte kaas, eieren, tofu of quorn. Tofu marineer ik vaak maar in 1 eetlepel olijfolie en dan doe ik daar kruiden bij. En dan gewoon een lekkere saus bij het eten. Dan is het heerlijk en echt niet ongezond!
    Vet heb je ook gewoon nodig, maar niet teveel.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.