Hartige Kaas Tomaat Scones

posted in: Brood, Snacks | 2

Heel vaak zitten we vast in bepaalde patronen dat bepaalde dingen altijd met
hartig worden geassocieerd en andere dingen altijd met zoet. Bijvoorbeeld veel mensen denken
dat havermoutpap alleen zoet kan zijn, maar als je het opleukt met Italiaanse kruiden, groenten en
wat kaas is het ook heel goed hartig te doen.
Of wat dacht je van een boterham met pindakaas, komkommer en sambal?
Of scones? Meestal zoet met jam en clotted cream, maar ook heel erg lekker met kaas
en zongedroogde tomaten. Zo lekker, dat ze zo snel op waren op een familiebijeenkomst
dat ik gevraagd werd meteen nog een lading te maken en dat vond ik geen probleem, want ze
zijn binnen no-time klaar!

Hartige Kaas Tomaat Scones

Aangepast van Drizzle and Dip
021

Nodig:

  • 120g bloem (ik gebruikte 1/2 volkoren, 1/2 gewoon)
  • 2 tl bakpoeder
  • snuf zout
  • 30g boter, koud
  • 30g geraspte Parmezaanse kaas
  • 6 zongedroogde tomaten op olie, in stukjes
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 1 ei
  • 45ml melk

Hoe maak je het:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Meng de bloem, bakpoeder en zout in een grote kom.
  3. Snijdt de boter in kleine stukjes en kneed met de toppen van je vingers in het bloemmengsel. Je wilt
    de consistentie van nat zat hebben, er moeten nog kleine stukjes boter in het deeg zitten.
  4. Roer de kaas, tomaten en oregano erdoor.
  5. Kluts het ei en roer de melk erdoor.
  6. Roer het ei-melk mengsel door het bloemmengsel, maar roer zo min mogelijk.
  7. Stort het deeg op een met bloem bestoven oppervlakte en duw het deeg samen tot een bal.
    Rol het vervolgens voorzichtig uit met je handen of een deegroller tot ongeveer 2 cm dik.
  8. Steek rondjes uit het deeg met een met bloem bestoven glas. Leg de rondjes op de bakplaat.
  9. Bak de scones 10-12 minuten totdat ze mooi goudbruin zijn. Serveer direct.

Geeft 10 kleine scones

2 Responses

  1. Kirsten

    Wauw, al meerdere keren heb ik deze scones gemaakt en ze zijn iedere keer weer even lekker! Flaky, hartig en jummy :D

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.