Spruitjes Salade met Cranberry

posted in: Hoofdgerecht | 8

Ik geloof er heilig in dat je ALLES lekker kan maken.
Dus ik ben begonnen met een missie voor mezelf om groenten die ik niet zo lekker vind, toch lekker te maken. Ik haatte bijvoorbeeld witlof, maar toen ik de witlofsalade ontdekte ging ik witlof waarderen, en nee ik wil nog steeds geen
gekookte witlof eten, maar geroerbakt of als een salade? Heerlijk.
Mijn tweede groente missie? Spruitjes. De meest gehate groenten van het land (denk ik). Maar super gezond door
de grote hoeveelheid vitamine C, plantaardige eiwitten en vezels.
Mijn eerste poging bij het lekker maken? Voeg er (gedroogd) fruit en toe, een zoete dressing en eet het rauw.
Ik vond het al een hele verbetering ten opzichte van gekookte spruitjes, maar ik denk dat ik nog wat beters kan bedenken met
spruitjes dan deze Cranberry Spruitjes Salade.
Jullie nog leuke recepten met spruitjes?

Cranberry Spruitjes Salade

Cranberry spruitje Salade

Nodig:

200g spruitjes
4 grote eetlepels cranberry compote
evt. 4 el gedroogde cranberries
50ml magere yoghurt1 grote tl lemon curd (of honing)
1 tl mosterd

Hoe maak je het:

1. Schijf de spruitjes in fijne plakjes (ik deed dit met de keukenmachine).
2. Doe de spruitjes samen met de cranberry compote en cranberries in een grote kom. 3. Meng van de yoghurt, lemon curd en mosterd een dressing.
4. Schep de dressing door de spruitjes en laat minimaal 1h in de koelkast staan.

Geeft 2 porties

8 Responses

 1. Lot

  Spruitjes heb ik nooit gelust, was jeugdtrauma want opa wilde het helemaal bruin gekookt en wij woonden ernaast en ik rook het door de muur heen. In de loop der jaren heb ik het bij iedereen die het op tafel zette en in restaurants geprobeerd maar nooit lekker gevonden, de koolsmaak was te nadrukkelijk.
  Maar nu heb ik de oplossing: in de oven met andere groente waaronder ui, bv wortel, pastinaak, zoete aardappel, knolselderij of kastanjes, wat olie erbij en kruiden bv provencaalse. Daarbij wat halve spruitjes en de smaak verandert dan zo dat ik het wel lust. Vriend is wel gek op gewone gekookte en herkende nauwelijks die uit de oven.

  Salade heb ik ook geprobeerd maar nee dat is het niet voor me.

 2. Marian

  Ik roerbak (kleine) spruitjes met spekjes, walnoten en tijm of provenciale kruiden. Ook erg lekker.

 3. marijke

  Wat grappig, ik heb dat net zo; witlof rauw of roergebakken…heerlijk! Maar gekookt…brrr… En aangezien onze smaken errug vaak overeenkomen is dit misschien ook wel eens het proberen waard. Want spruitjes gekookt…IEW!

 4. Marloes Kuijpers

  Ik hou ook niet van spruitjes en elk jaar probeer ik ze 1 keer te maken, om te zien of ik ze nu wel lekker genoeg krijg. En dit jaar is dat gelukt! Tenminste, ik vind ze zo heerlijk: spruitjes halveren, in een ovenschaal doen met wat romigs. Ik doe roomkaas light ivm de lijn, maar je kan natuurlijk elk willekeurig roomproduct gebruiken. Pecannoten (grof gehakt) erdoor husselen, en bedekken met plakjes ontbijtspek. En dan in de oven tot de spruiten gaar zijn, pakweg een half uurtje op 200 (naar 180 als de spek te donker wordt) graden. Heerlijk, ik maak het nu vrijwel wekelijks een keer als avondeten of lunch :)

  • Lot

   Die lijkt me ook erg lekker en aangezien ik vrijwel nooit koolhydraten erbij eet is het voor mij al een eenpersoonsmaaltijd,

   • Marloes Kuijpers

    Ja dat is het zeker! Ik eet er verder ook niks bij, zeker als je een vol roomproduct neemt en gewoon een pond spruiten, dan is het een prima vullende avondmaaltijd. Ik had het laatst bij gebrek aan ontbijtspek gemaakt met ham. Qua smaak prima, maar doordat de ham (itt het ontbijtspek) geen vet afgeeft werd het te droog om echt lekker te zijn. Volgende keer dus maar wat extra spek in huis halen!

 5. Marit

  Heerlijk spruitjes! Ik lust ze op alle mogelijke manieren, maar voor de mensen die dat niet lusten en toch bij mij komen eten wanneer er spruitjes op het menu staan maak ik vaak een curry van spruitjes. Eerst een uitje bakken met wat curry pasta, eventueel knoflook en daarna andere groente zoals gehalveerde spruitjes mee roerbakken (de spruitjes even kort koken is wel zo handig). Daarna kokosmelk, kurkuma, komijnzaad erbij en naar smaak sojasaus, ketjap, azijn, zout, peper, cashew noten, geroosterde kokosrasp.. whatever you like to love brussel sprouts!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.