Tropische Bananenbrood

posted in: Brood, Suikervrij | 27

Een hele tijd geleden had ik een bananenweek, ja dat hoor je goed! Ik had een hele week met alleen maar bananen recepten. Maar eigenlijk
zou je dat ook niet moet verbazen aangezien ik helemaal dol ben op banaan.
Dit recept was onderdeel van de bananenweek (of eigenlijk 8-daagse), maar aangezien het zo lekker is en ik mijn nieuwe foto’s skills op dit recept
wilde loslaten, komt hij hier nog een keer :)

Het zou eigenlijk een bananenWEEK worden, maar ik kan het niet laten, want wat is bananenweek nou zonder bananenbrood? De ultieme manier om te rijpe bananen te verwerken in een goddelijk ‘brood’ (het is eigenlijk gewoon een gezondere soort cake ;)).
Maar dit recept is wel heel erg lekker, zeker omdat het gecombineerd is met kokos en ik ben dol dol dol op kokos :) (er zijn wel heel veel dingen waar ik dol op ben he ;))
En ik beloof (voor de banaanhaters) dit zal voorlopig het laatste recept mét banaan zijn.

Houd je niet van banaan maar wel van kokos? :
Volkoren Kokosbrood
Houd je van kersen?
Banaan-Kers-Kokos Brood
Geen zin in brood? De koekjes variant:
Suikervrij Pindakaas Banaan Kokos Koekjes

Tropisch Bananenbrood

aangepast van Have cake, will travel
IMG_6668

Tropisch Banaanbrood

Nodig:

 • 1 grote banaan (170gram)
 • 300ml sojamelk
 • 85g geraspte kokos
 • 1/2 tl zout
 • 300g bloem (half volkoren, half spelt)
 • 1 tl bakpoeder
 • handje chocolade fijngesneden

Hoe maak je het:

 1. Vet een cakevorm in en verwarm de oven voor op 175 graden.
 2. Meng de melk, fijngeprakte banaan, kokos en zout in een kleine kom.
 3. Meng in een andere kom de bloem, bakpoeder en baking soda.
 4. Roer de vloeibare ingrediënten door het meelmengsel en roer totdat het net gemengd is.
 5. Giet in de cakevorm en bestrooi met extra geraspte kokos en duw dit een beetje in het beslag.
 6. Bak 50-60 minuten totdat de cake goudbruin is en een saté prikker er schoon uitkomt.
 7. Laat 5 minuten afkoelen in de cakevorm en daarna verder op een rooster.

Geeft 10 dikke plakken

27 Responses

 1. Anonymous

  MMMM jam. Wie houdt er nou niet van banaan?! Dat is onmogelijk :) Het ultieme snoep van de natuur. Lekker, gezond, zoet. Lekker!!

  Groetjes, Maureen

 2. Nilou

  Oeeeeh dit ziet er echt zo lekker uit! Ik vind jouw berichten echt super leuk, ik zal binnenkort een review van je blog op mijn blog schrijven ;) Groetjes,
  Nilou

 3. Nilou

  Moet het de gehele kooktijd 175 graden blijven?
  Het is nu in de oven hoor, had net 200 ml verse sinaasappelsap dus 100 ml appelsap bij gedaan en geen bakingsoda of azijn gebruikt want ik had een heel pakje bakpoeder in gedaan: ben zo benieuwd of het goed zal lukken.

 4. De Bakparade

  @ Nilou,

  Het moet de hele tijd op 175 graden (ik heb wel een heteluchtoven), aan het einde kun je ff checken of het gaar is met de sate prikker truc, als die nog nat is zet je het gewoon nog 5 minuten langer erin.
  Heel pak bakpoeder lijkt me wel veel, is normaal voor 500gr bloem, ben benieuwd hoe het is geworden, laat je het weten?

 5. Nilou

  Hoi het is goed gelukt; goed gerezen. Alleen de smaak vond ik wel iets minder…beetje zurig? Terwijl ik ook nog eens 4 druppels stevia erbij heb gedaan maar kan ook dat de smaak anders is door de bakpoeder? Heb een pakje bakpoeder gedaan en niet een hele pak, haha. Maar hoort de brood de volgende dag ook zacht te zijn? Want dat was bij niet het geval?

 6. De Bakparade

  @ Nilou
  Zurige zou kunnen komen door het appelsap, dat is natuurlijk redelijk zuur. Het zou kunnen dat de smaak anders is door het bakpoeder, omdat baking soda reageer met de zure ingredienten en daardoor iets van de zurigheid omgezet word?
  Ik snap niet helemaal wat je bedoelt met zacht zijn..
  Ik had het in plakken ingevroren en rooster het dan als ik het wil eten..

 7. Irene

  Vandaag dit brood gebakken, het rook al zo lekker en hij is dan ook heerlijk, vooral als-ie nog een beetje warm is met een dun laagje abrikozenjam, mmmm.

  Ps jij had wel een erg grote banaan gevonden, ik had er twee nodig om 170 gram te halen

 8. De Bakparade

  @ Irene, Mooi dat je het lekker vind, ik vond het ook echt geweldig :)
  Ik denk dat het een type fout is want een banaan van 170gram is idd heel veel (standaard banaan is 130 gram)

 9. Anonymous

  net gemaakt in de broodbakmachine op het programma ‘alleen bakken’ voor ongeveer 60 min. Echt héérlijk!!
  Mag misschien wel ietsje minder kokos in alleen, je voelt die stukjes zo. Verder heerlijk zacht (heb overigens twee bananen gebruikt)

  • De Bakparade

   Wat leuk dat je het gemaakt hebt en ben blij adt je het lekker vind :)
   Ik houd wel wat van wat stukjes, maar alles je het niet lekker vind, kan je altijd de kokos fijnmalen in de keukenmachine.

 10. Yvonne

  Ik ben fan! Laatst al een keer gemaakt en toen was iedereen lyrisch, dus hij staat nu weer in de oven :) Bedankt voor het recept!

 11. marijksels

  Lijkt me heerlijk~! Maarree…sinaasappelsap en azijn??? Ben ik nou zo blind of staat dat echt niet bij de ingrediënten? Ben benieuwd hoeveel erbij moet… ;)

 12. Tannie

  lijkt me heerlijk en ga ik proberen. Maarre….ik zie ook geen sinassap en azijn staan. Zou het idd kunnen zijn (zoals iemand ook al opperde) dat je daarvoor de melk vervangen kunt? Kun je daar nog wat uitleg over geven?
  En ook bedankt voor al je leuke ideeen en recepten hoor. groetjes Tannie

 13. tannie

  Dank je wel, maar ook geen baking soda dan??
  groetjes, fije zondag

 14. Marjolein

  Wauw! ik heb al veel recepten uitgeprobeerd maar deze staat nu absoluut bovenaan! ipv chocolade heb ik een peer in stukje toegevoegd en het resultaat is echt onwijs lekker!

 15. Eelke

  Ik heb deze gisteren gemaakt, heb een half recept gedaan dacht eerst even uittesten, in mn nieuwe minispringvorm. (ik hou namelijk niet echt van banaan ;-)). En heb ipv choco gedroogde cranberries gebruikt (hadden ze hele lekkere in de aanbieding bij de groente/fruit winkel), en met rijstmelk ipv sojamelk. Ik had een te kleine banaan voor de helft van het recept… dus ik heb het aangevuld met een goeie lepel appelmoes. Al met al beetje aangepast naar wat ik in huis had dus…
  En hij is zo goed gelukt! echt heerlijk, met dat zoet/zure van die cranberries erbij!!! zowel gisteren warm, als vanmorgen koud geproefd en beide erg lekker en lekker smeuig/nattig. de rest in stukken in de diepvries gedaan. Ik ben om!! Ik lust nu wel banaan alleen niet graag zo, wel in baksels ;-)
  Die ga ik vaker maken!!! ook erg leuk om mee te nemen als ik ergens op bezoek ga ofzo voor bij de thee.
  Bedankt weer!!

  • Inge

   Ahh super mooi dat je het gemaakt heb en lekker vond en dat is inderdaad het mooie aan dit recept je kan er ingooien wat je lkker vind in huis hebt; ik heb het al met nootjes, m&m’s en veel meer gemaakt :)

 16. Noor

  Ik heb hem gisteren voor het eerst gemaakt, voor mijn verjaardagsfeestje. Hij viel goed in de smaak!
  Ik heb de sojamelk vervangen door Alpro Kokosmelk, want ik reageer niet goed op sojamelk. Dit gaf het geheel een extra kokosbite en om het weer wat meer nootachtig te maken (ik vind soja nootachtig) heb ik walnoten toegevoegd. Die heb ik ook bovenop in het beslag gedrukt, net als de kokos. Jammer dat ik geen foto heb gemaakt, want hij zag er heel mooi uit! Ik denk dat ik er de volgende keer een bakje jam en cream naast zet,

  • Inge

   Wat leuk dat je hem gemaakt hebt en inderdaad met kokosmelk word ie nog lekkerder! En wat een goed idee om nootjes toe te voegen!

  • Inge

   Dat zou dan ook 1 tl zijn, maar dan moet je wel een zuur ingrediënt toevoegen anders werkt baking soda niet.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.