FoodSaverChallenge: Gevulde Kool Rolletjes

posted in: Hoofdgerecht | 4

 

IMG_9850

Ik ben helemaal fan van Master Chef Australia (op een of andere manier vind ik alleen de Australische variant leuk). Wat ik het allerleukst vind? De mystery box challenge. De kandidaten krijgen een doos met 5 geheime ingrediënten, met alleen die 5 ingrediënten en wat basis ingrediënten moeten ze een super gerecht maken. Uit deze ”challenge” komen altijd de meest bijzondere gerechten, ik kijk er altijd vol verwondering na, want in 1 uur bedenken wat je met 5 niet perse bij elkaar horende ingrediënten moet maken en dan ook nog een spectaculair gerecht maken, dat moet je maar moet kunnen.
Dus toen ik de vraag kreeg of ik mee wilde doen aan de FoodSaverChallange zei ik meteen ja. Wat is het idee? Ik zou een doos krijgen met 5 ingrediënten die gered zijn van de ondergang, waar ik dan een gerecht mee moest maken. Want deze challenge is niet alleen een soort van mystery box challenge, maar het is ook een manier om te laten zien dat je met restjes hele lekkere dingen kan maken.
Het zit namelijk zo. De ingrediënten die ik kreeg waren namelijk restjes die  vacuüm verpakt met behulp van de FoodSaver – een vacuümsysteem – in speciale BPA-vrije vershoudzakken.  Door dit vacuüm trekken kunnen ingrediënten tot 5x langer houdbaar blijven.

Maar wat zat er in mijn mystery box? Die overigens uitgekozen werd door Judith van My Food Blog:

 • Knoflook
 • Munt
 • Broccoli
 • Chinese kool
 • Chili peper

Ik heb heel hard moeten nadenken, wat ik met die ingrediënten zou maken. Ik maak namelijk bijna nooit iets met kool of met broccoli.
Maar na heel lang denken qua ik tot het idee om van de kool als een soort van wrap/korst te gebruiken en dat bleek een schot in de roos te zijn. Overigens is dit echt het ideale gerecht om andere restjes in te verwerken, want je kan er allerlei soorten groenten en kruiden verwerken, ik maakt hier een Aziatische variant, maar met bijvoorbeeld aubergine en champignons en wat oregano zou het zou een Italiaanse variant kunnen worden.

IMG_9859

 

Nodig: 

Koolbladeren
100g champignons, in plakjes
200g gekookte broccoli
1 teentje knoflook, fijngehakt
1 rode peper, fijngehakt
munt
sojasaus

Hoe maak je het: 

 1. Haal de koolbladeren van de kool en snijdt de dikke harde kern weg. Vervolgens snijd je de kool lange repen van 3-4 cm breed.
 2. Kook de koolbladeren in 3-4 minuten totdat ze zacht zijn.
 3. Verwarm ondertussen een koekenpan met een scheut olie op half hoog vuur.
 4. Bak de knoflook kort aan, voeg de rode peper en champignons toe en bak totdat de champignons lichtbruin zijn. Voeg de broccoli en munt en sojasaus naar smaak toe.
 5. Doe het mengsel in de keukenmachine en pulseer een paar keer en zet even aan de kant.
 6. Neem een cupcakevorm en leg een koolblad over, duw het koolblad naar de bodem van de cupcake vorm maar zorg dat een stuk kool over de rand blijft hangen. Leg nog een koolblad reep er haaks op (op dezelfde manier) en doe dit nogmaals totdat de hele bodem en zijkant met kool bedekt is (zoals hier voor gedaan is met bacon maar zorg er wel voor dat de hele rand bedekt is). Herhaal met de andere vormpjes (ik had 5 vormpjes nodig) .
 7. Roer een ei door het champignon broccoli mengsel.
 8. Schep de cupcakevormpjes vol met het mengsel.
 9. Klap vervolgens de overhangende stukken koolblad reep naar het midden van de cupcake, zodat het helemaal bedekt en dicht is.
 10. Bak de kool rolletjes 15 minuten op 180 graden Celsius.
 11. Laat even afkoelen voordat je ze uit de vorm haalt.

Geeft ongeveer 5 ”cupcakes” 
Lekker als bijgerecht bij bijvoorbeeld nasi 

4 Responses

 1. W.

  Leuk idee om het in een cupcake vorm te maken.. Heb nog een gewone witte kool liggen, kan het ook daar mee?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.