Dehydrator / voedseldroger bespaart het geld?

posted in: Informatie | 1

Een klein jaar nadat ik mijn eerste post schreef over de dehydrator of in mooi Nederlands droogoven of voedseldroger werd het tijd voor een follow up…

dehydrator gedroogd fruit

 

Hoe duur is een dehydrator eigenlijk?

Mijn droger heeft een wattage van 250; dit wil zeggen dat hij 1/4 kilowatt per uur gebruikt en dus ongeveer 6 cent per uur aan stroom verbruikt (ligt een beetje aan dag/nacht stroom welke leverancier je hebt etc.)

Maar hoe zit het eigenlijk…dehydrator groenten

Is zelf drogen goedkoper dan kopen?

Ik droog eigenlijk alleen maar als groente/fruit goedkoop op de kop kan tikken; dus af en toe loop ik een rondje over de markt, neem ik een kijkje in de Turkse supermarkt of loop ik de rekken bij de normale supermarkt af voor kortingsproducten.

Zo kon ik laatst 9(!) bakjes cherrytomaten op de kop tikken voor 1.50 en 4 galia meloenen voor 2 euro. Voor de vergelijking met prijzen van gekocht gedroogd fruit gebruik ik hieronder even voor het gemak de Albert Heijn, hier doe ik de meeste van mijn boodschappen.

Voorbeeld 1: cherry tomaten
Ik verwerkte 3 bakjes cherry tomaten (=750g) in de dehydrator en eindigde met 65g gedroogde tomaat.

50 cent voor tomaten
+ 20 cent voor stroom (lagen er 10 uur in, maar er lagen ook nog andere fruitsoorten in)
= 70 cent totaal
Omgerekend 1,07 euro per 100 gram. De goedkoopste normale gedroogde tomaten (dus niet cherry) bij de Albert Heijn zijn 1.99 per kilo. Zelf drogen is dus wel degelijk goedkoper.

Voorbeeld 2: galia meloen 
2 galia meloenen leverde 100g gedroogde meloen.

1 euro voor meloenen
+ 20 cent voor stroom
= 1,20 totaal

Ik kon geen gedroogde meloen vinden (zonder suiker toegevoegd) bij Nederlandse winkels. Maar als ik moet gokken zal het rond de prijs van gedroogde ananas/mango zitten dus ergens tussen de 1.60 en 2.00 per 100 gram, is dus wederom goedkoper.

Voorbeeld 3: appel
3 Jonagold appels leverde 100g gedroogde appel

60 cent voor appels
+ 20 cent voor stroom
= 0.80 totaal.

Gedroogde appel kon in niet vinden bij de Albert Heijn; bij de Tuinen was het 2,00 per 100 gram.
Bij deze levert zelf drogen dus een flinke besparing op.

Tips om stroom te besparen bij het drogen

Ik vind het super zonde op een droger te laten lopen die niet helemaal vol is, tijdens het drogen slinkt het fruit en komt er dus ruimte vrij in de droger. Ik bedenk van te voren welk fruit lang zal moeten drogen en welk wat korter. Ik begin dan met fruit dat langer moet (b.v. meloen, mango en tomaten), als dit al wat ingedroogd is, maar nog niet klaar pas en meet ik een beetje zodat een van de platen (of meer) leegt komt en leg ik op de lege platen dingen die sneller droger (bv appel, wortel en prei).
Een tweede tip is dat als het fruit echt bijna droog is en nog een heel klein beetje vochtig aanvoelt, je het ook gewoon op de verwarming of in de zon verder kan laten drogen.

Conclusies

Het kan goedkoper zijn om je eigen fruit te drogen, maar zeker niet altijd en bedenk ook dat je er moeite in moet steken.

 

One Response

  1. Zelf kruiden (oregano, basilicum, thijm, etc) drogen voor van die kruiden potjes is ook erg voordelig om te doen. Ik heb al een keer gemberpoeder gemaakt, door de pulp van mijn slowjuicer te drogen,. mijn zus raadde ook aan om zo mijn eigen knoflook poeder te maken maar dan ruikt het huis zo naar knoflook. Oud brood drogen om het langer te bewaren vind ik ook erg handig, ik hou vaak wat over en daar kun je ook croutons van maken. het blijft daarna nog weken/maanden goed, er komt dan geen schimmel op.
    Het enige nadeel aan een droogoven vind ik het geluid (ik ben daar gevoelig voor) dus ik ben blij dat ik hem straks in de schuur kan zetten, scheelt geur en geluid.

Leave a Reply