Vegetarische Champignon Burgers

posted in: Uncategorized, Vleesvervanger | 0

Champignonburger1

Tegenwoordig werk ik niet meer full-time maar ben ik zo iemand die een keer in de twee weken op vrijdag vrij heeft. Een vrije vrijdag begint voor mij altijd met een heerlijke ontspannende yoga les en dan een bezoekje aan de markt. En wat ben ik blij dat ik weer naar de markt kan gaan. Dat zit zo, toen ik nog in Wageningen woonde ging ik elke woensdag en zaterdag naar de markt, want ik woonde er letterlijk naast de markt. Op de markt kon ik zelfs met mijn studentenbudget mango’s, avocado’s en ananassen kopen (oh ik word nog blij als ik aan die┬ádag denk dat ik 15 (!) mango’s kreeg voor 3 euro). Nu woon ik helaas niet meer naast de markt en de markt in Maastricht is helaas op woensdag en vrijdag, dus toen ik nog voltijd werkte kon ik absoluut niet naar de markt. Maar nu zijn de zaken dus veranderd en kan ik een keer in de twee weken naar de markt en dat maakt een hele blije Inge. Zeker toen ik vorige week 1 kilo champignons, 15 paprika’s en 4 meloenen voor 5 euro kon scoren. Deze groenten waren niet meer in top conditie dus ze moesten snel verwerkt worden. De paprika’s gingen in de voedseldroger (super handig voor bv in de pastasaus), de meloenen werden opgesneden en ingevroren voor smooties. De champignons kon ik uiteraard ook in de voedseldroger doen, maar ik besloot er iets spannenders mee te doen, namelijk champignonburgers maken! Ik kon me vaag nog een recept herinneren waarbij champignons gebakken werden en dan met behulp van ei en paneermeel gebonden werden tot een burger. Ik besloot een poging te wagen en dat leidde tot deze heerlijke burgers! Heerlijk sappig en super champignon-erig, een droom voor elke paddestoel liefhebber!

champignonburger2

 

Nodig:
800g champignons, in plakjes
1 teentje knoflook, fijngehakt
1 ui, gesnipperd
20g gedroogde paddestoelen
120g paneermeel + extra voor paneren (ongeveer 100 gram)
60g volkoren bloem
20g geraspte kaas
2 eieren
1/2 tl gerookt paprikapoeder
2 el sojasaus

Hoe maak je het:

 1. Verwarm een koekenpan met een klein scheutje olijfolie. Bak de ui en de knoflook in een paar minuten gaar.
 2. Voeg de champignons toe aan de pan en bak totdat ze mooi goudbruin zijn.
 3. Week ondertussen de gedroogde paddestoelen in heet water.
 4. Giet de gedroogde paddestoelen af en voeg toe aan de koekenpan.
 5. Schep de paddestoelen in een keukenmachine en pulseer kort.
 6. Voeg het paneermeel, bloem, kaas, eieren, gerookte paprikapoeder en sojasaus toe en pulseer totdat het een deeg begint te vormen, je
  wilt wel nog stukjes champignons overhouden.
 7. Giet een flinke laag paneermeel in een diepe schaal of bord.
 8. Neem een flinke lepel deeg en leg in het paneermeel. Maak je handen ligt vochtig en vorm een burger (terwijl het in het paneermeel ligt) draai om zodat de andere kant ook paneermeel heeft en doe dit ook voor de zijkanten. Herhaal met de rest van het deeg.
 9. Zet de burgers in de schaal met paneermeel een half uur in de koelkast.
 10. Verwarm een flinke scheut olijfolie in een grote koekenpan en bak de burger 3-5 minuten per kant goudbruin.

Geeft 8-10 burgers, afhankelijk van de grootte.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.