Vegetarisch Kerst Hoofdgerecht: Vegetarische Ham

posted in: Uncategorized | 5

vegetarische ham1 -min

Soms vind ik het wel lastig om als vegetariër als enige iets anders te eten, soms wil je gewoon hetzelfde als alle andere eten.
Als je regelt dat de rest van je familie dit jaar ham als hoofdgerecht eet, kan je dit jaar gewoon met ze mee doen met deze ‘vegetarische ham’. Met glutenmeel (ook wel vital wheat gluten genoemd) creëren we een vlezig structuur, met bietensap de kleur en een heerlijke glazuur zorgt voor de smaak!

vegetarische ham3 -min

 

 

 

Nodig: 

200g glutenmeel
2 el voedingsgist
1 tl zwarte peper
1/2 tl gerookt paparikapoeder
1 el honing of agave siroop
60ml ananassap
120ml bietensap
1 el sojasaus
1 el water

Voor glazuur: 

30g (dadel)suiker
30ml ananassap
2 el kokosolie
1 grote tl mosterd
1 el honing

Hoe maak je het: 

  1. Meng het glutenmeel, voedingsgist, zwarte peper en gerookt paprikapoeder.
  2. Roer de vloeibare ingrediënten door de droge ingrediënten, als het vocht is opgenomen kneed het deeg dan een paar minuten tot een glad deeg.
  3. Maak ondertussen je stoom apparaat, ik deed dit door een vergiet in een grote pan met een scheutje water te zetten, en de deksel op de pan te leggen.
  4. Vorm een ”ham” vorm van het seitandeeg, rol het in aluminiumfolie. Leg de ham in het stoom apparaat en stoom hem 45 minuten, draai hem halverwege om.
  5. Verwarm ondertussen voor op 200 graden Celsius en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  6. Maak het glazuur door alle ingrediënten te mengen.
  7. Leg de ham op de bakplaat en smeer het glazuur op de bovenkant.
  8. Bak de ham 10-15 minuten, je wilt dat het glazuur kleverig is geworden.
  9. Laat kort afkoelen en snijdt in dunne plakken met een kartelmes. Ik serveerde het met kerrie witte kool en rösti.

Genoeg voor 2-3 personen.
Aangepast van Plant Power Couple 

(Visited 185 times, 1 visits today)

5 Responses

  1. Ziet er heerlijk uit! Ga ik zeker binnenkort maken.

  2. Ik hou niet zo van al dat namaak-vlees. Geef mij maar goedbereide groenten met pasta of rijst, liefst nog als ovenschotel. Heerlijk toch?

  3. Het lijkt me zo zoet!!??
    Ik heb nog nooit vlees gegeten dus misschien is dat zoetig?
    Ik maak wel vaker seitan en heb nu een combinatie van dit recept en mijn eigen gemaakt..ben benieuwd!!

    • Wow nog nooit vlees gegeten wat cool! Nee vlees proeft niet zoet maar soms word het wel met of een zoetige saus of een glazuur gecombineerd hier is het de bedoeling dat het een beetje kleverig wordt. Ik ben benieuwd wat je er van vind!

Leave a Reply

Door het aanvinken accepteer je dat je naam, e-mail adres en eventueel website worden opgeslagen door De Bakparade, deze gegevens zijn alleen voor mij te zien en worden niet met derden gedeeld.