Vegetarisch Kerst Hoofdgerecht: Gevuld Linzenbrood

posted in: Uncategorized | 0

Nog een vegetarisch kerst hoofdgerecht, want je wilt natuurlijk wel kunnen kiezen :)

Ditmaal bakken we een aantal aromatische groenten (wortel, bleekselderij en champignons), geven ze een snufje kruiden mee, voegen walnoten en linzen toe voor de bite en vulling, rollen het in deeg. Na 35 minuten in de oven hebben we een heerlijk knapperig korstje met erin een heerlijke hartige linzenvulling. En het ziet er ook nog eens feestelijk uit.

Ik gebruikte voor dit recept pizzadeeg, maar ik heb ook al eens met bladerdeeg gemaakt en dat is ook heel erg lekker.

Linzenbrood niet jouw ding? Hier vind je nog meer vegetarisch kerst hoofdgerecht:

vegetarisch kerst hoofdgerecht linzenbrood

linzenbrood2-min

Recept

Nodig:

100g groene linzen
300ml bouillon
50g gehakte walnoten
1 1/2 el lijnzaad
40ml heet water
1 ui, fijngesneden
2 stengels bleekselderij, fijngesneden
2 wortels, in blokjes gesneden
200g champignons, fijngesneden
2 teentjes knoflook, fijngehakt
1 tl tijm
zwarte peper
snuf cayenne peper
45g havermout
30g volkorenbloem
600g (volkoren) pizzadeeg of 2 bakjes bladerdeeg

Hoe maak je het:

  1. Kook de linzen in de bouillon totdat ze gaar zijn (ongeveer 30-40 minuten) en bijna alle bouillon opgenomen is.
  2. Bak in een grote pan met een scheut olijfolie en bak de ui, bleekselderij en wortel 5 minuten, voeg de champignons toe en bak totdat de champignons mooi bruin zijn, voeg de knoflook, tijm, zwarte peper en cayenne peper toe en bak 2 minuutjes.
  3. Doe de linzen, doe de groenten, het lijnzaad, het heet water en de walnoten in een foodprocesser en pulseer een aantal maal totdat alles gemengd is.
  4. Voeg de havermout en het volkorenmeel toe en pulseer nogmaals een aantal keer totdat alles gemengd is.
  5. Neem de helft van het pizzadeeg en rol uit tot een langwerpige plak, leg de plak op een met bakpapier bekleedde bakpapier.
  6. Verdeel de helft van de linzenvulling over de deegplak, maar houdt aan beide zijden zeker 2cm deeg vrij. Snijdt in het deeg dat niet bedekt is met het linzenmengsel in om de 2 cm ongeveer. Neem reep deeg van de linkerkant vouw het over het linzenmengsel en neem dan de deegreep aan de rechterkant doe hetzelfde en herhaal met al het deeg. Herhaal het proces met de andere helft van het pizzadeeg.
  7. Bak het brood 35 minuten in het midden van de oven goudbruin.

Genoeg voor 4 personen.
Aangepast van It doesn’t taste like chicken

Leave a Reply