Volkoren Flatbreads (gezond en makkelijk)

posted in: Uncategorized | 2

Ik stond laatst in de supermarkt met op mijn boodschappenlijstje volkoren flatbreads; die bleken 2.60 euro te kosten voor 4 kleine flatbreads. Een blik op de ingrediƫntenlijst leerde me dat het alleen maar bloem, water en gist is. Dat kan ik toch ook zelf maken! Zo gezegd, zo gedaan. Na wat gegoogle vond ik een recept van Minimalist Baker dat ik hier en daar wat aanpaste, en na een half uurtje had ik 6 heerlijke volkoren flatbreads op tafel staan.

Ik koos ervoor om een combinatie van volkorenmeel en kikkererwtmeel te gebruiken voor wat extra eiwitten en ander voedingsstoffen. Je proeft verder helemaal niks van het kikkererwtenmeel maar mocht je het niet willen gebruiken dan kan je ook gewoon wit bloem of alleen volkoren bloem gebruiken. Ook de kruiden en de knoflook zijn optioneel vind je het niet lekker of wil je liever andere kruiden, dan kan dat ook geen probleem!

Het recept lijkt misschien lang, maar laat je hierdoor niet tegenhouden. Het kost even een klein beetje moeite, maar als je het een paar keer hebt gedaan heb je deze flatbread redelijk snel gemaakt en als je het fijn vind kan je het recept ook verdubbelen en de rest invriezen.

Volkoren flatbreads

Nodig:
240g volkorenmeel of 180g volkorenmeel + 60g kikkererwtmeel
3/4tl zout
1 el rozemarijn + tijm
2 teentjes knoflook, fijn gesneden
1 zakje gist
120ml lauw water
1 el suiker
1el olie

Hoe maak je het:
1. Roer de gist en suiker door het water en zet 5 minuten weg op een warme plek.
2. Meng het bloem, zout, kruiden en knoflook in een grote kom.
3. Roer de olie door het gistmengsel.
4. Giet het gistmengsel bij de bloem. Kneedt tot een glad deeg.
5. Leg de deegbal in een kom die je met olie hebt ingevet. Dek toe met een theedoek en zet weg op een warme plek om te rijzen (ik zet het in een oven die ik even op 50 graden heb aangezet). Laat ongeveer 1 uur rijzen.
6. Verdeel het deeg in 6 balletjes.
7. Rol elk balletje uit op een met bloem bestoven oppervlakte tot een ovale plak van ongeveer 3mm dik.
8. Verwarm een koekenpan met een klein beetje olie op middelhoog vuur.
9. Bak de flatbread 2-2.5 minuten op de ene kant draai om en bak nogmaals 1.5-2 minuten.
10. Leg flatbread onder een licht vochtige theedoek totdat je ze opeet. Je kunt ze ook 2-3 dagen in de koelkast bewaren of invriezen en dan 30 seconde opwarmen in de magnetron.

Geeft ongeveer 6 flatbreads

2 Responses

  1. Anonymous

    Nederlandse gist hoef je niet te activeren en heeft ook geen extra suiker nodig. En je kan ze ook nog prima bakken zonder olie, als je wilt. Nog gezonder :-)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.