Suikervrije Tutti Frutti Ontbijtkoek

posted in: Cake, Suikervrij | 22

Ik probeer de laatste tijd een beetje meer te experimenteren met andere manieren van gezond bakken in plaats van alleen maar zonder boter bakken. Bijvoorbeeld de glutenvrije mueslirepen van donderdag, maar ook bijvoorbeeld suikervrij. Nu heb ik al een aantal suikervrije recepten op de site staan, maar ik wil proberen om er de komende tijd meer te gaan maken. En met suikervrij bedoel ik dan baksels met natuurlijke suikers zoals gedroogd fruit, appelstroop of stevia en geen honing of kunstmatige zoetstoffen.
En nu lijkt me deze heerlijke suikervrije kruidkoek een heel goed begin. Zeker aangezien het echt perfect past bij deze tijd van het jaar!

Andere suikervrije recepten:

 

ontbijtkoek2

ontbijtkoek1

Nodig:

  • 250g volkorenbloem of speltbloem
  • 3 tl koekkruiden
  • 2tl bakpoeder
  • 2 dl (soja) melk
  • 110g gedroogd fruit, geweld
  • 3 el appelstroop

Hoe maak je het:

  1. Bekleed een cakevorm met bakpapier of vet in. Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.
  2. Doe de melk, gedroogd fruit en appelstroop in een blender en mix tot een glad mengsel.
  3. Meng in een grote kom de bloem, koekkruiden en bakpoeder.
  4. Roer het natte mengsel door de bloem totdat het gemengd is.
  5. Giet in de cakevorm en bak 40-50 minuten, totdat de cake lichtbruin is en een satéprikker er schoon uit komt.

Geeft 10-12 plakken

Aangepast van Spaarcentje Kookt

22 Responses

  1. Ik ben een voorstander van suikervrij, maar ook wel van botervrije of recepten zonder ei.
    Altijd leuk als je zo’n dingen kan vervangen door gezonde varianten.

  2. Ik ben ook een groot voorstander van suikervrij! Dit recept ga ik dit weekend uitproberen, past prima bij herfstig weer :)

    groetjes, Willemijn

  3. Ziet er weer lekker uit! In plaats van volkorenbloem is het ook erg lekker om roggemeel te gebruiken of speltmeel.

    Ik ga het proberen!

  4. @ Marike
    Rogge zou inderdaad een goed idee zijn, dat zit namelijk normaal in ontbijtkoek, alleen jammer dat het wat lastiger te krijgen is…

  5. Simpel om te maken, hij staat in de oven. Ben erg benieuwd.

  6. Ziet er goed uit!! Zou je de volkorenbloem kunnen vervangen door boekweitmeel?

  7. De Bakparade

    @ Josje

    Boekweitmeel is glutenvrij, dus het heeft wel een andere werking dan gewoon meel, ik weet dus niet zeker of het kan, maar je zou het kunnen proberen…

  8. Ik vermoed dat boekweitmeel wel zal werken… het is geen deeg dat je hoeft te kneden, dus gluten ontwikkelen voor stevigheid is niet het issue.

    Mijn recept voor suiker en vetvrije muffins lijkt hier wel wat op.

    75 gram havermout
    75 gram bloem (of zoals vandaag gestampte pepernoten, ok da’s niet vet of suikervrij, maar wel lekker voor een keertje)
    150 gram magere yoghurt (appelmoes kan ook, babys eerste fruithapje bleek ook niet slecht te zijn (was over datum en voedsel weggooien is een zonde tenslotte)
    1 eigeel (kun je weglaten als je paranoide bent, maar zoveel vet zit er niet in 1 eigeel en die cholesterol-mythes zijn … mythes).
    75 gram rozijnen (1 minuut geweekt in de magnetron, langer mag ook, maar ik vergeet het altijd te doen.)
    1 theelepel koek- of speculaas kruiden
    1/2 theelepel bakpoeder
    1/2 theelepel baksoda

    gooi alles door elkaar
    klop he eiwit stijf en spatel dat er door heen.
    lepel het resultaat in (silicone !!) muffinvormpjes

    25 minuten @ 200 graden (zonder ventilator)
    en je hebt heerlijk luchtige muffins.
    (of koek als je het in 1 vorm gooit)

    Variatie is eindeloos, wat dacht je van appel-gember, of maanzaad-citroen ?

  9. Lekker! Van de week gemaakt. Alleen is de buitenkant (de “korst” zeg maar) wat taai geworden. Enig idee wat ik fout heb gedaan?

  10. Ik had ook last van een taaie korst en harde onderkant. Ik heb het in plakken ingevroren en na het ontdooien heb ik geen last meer van die taaie korst.
    De muffins van Wazzup ook maar meteen gemaakt. Waren wel lekker, maar niet echt cake-ig. De structuur had meer weg van broodjes.

  11. Leuk recept en inmiddels heb ik de koek al een paar keer gebakken. Ik gebruik speltmeel, maar verder heb ik je recept aangehouden. Plakken zijn ook goed in te vriezen, blijven lekker.
    Ik ga zeker wat meer van je recepten uit proberen!

  12. Ik heb deze vandaag gemaakt, en het was echt heerlijk! Ik weet niet of je dit nog leest (het recept is al van meer dan een jaar geleden) maar ik woon in m’n eentje, zou ik een paar plakken kunnen invriezen? En hoe dan weer het beste ontdooien?

  13. @ Sylvia
    Geen probleem on in te vriezen, gewoon in plakken invriezen en dan half uurtje van te voren uit de diepvries halen of 10-20 seconden in de magnetron zetten!

  14. Je kunt de cake na het bakken even laten afkoelen en dan met blik in een pedaalemmerzak/schone theedoek doen.. de condens slaat op de korst en maakt hem zacht.(werkt ook bij brood!)

  15. @ Willeke,

    goede tip!

  16. Ik gebruik de truc met de pedaalemmerzak ook om brood te laten rijzen. Door het deeg op een bord te leggen en dan de zak er omheen met wat lucht erin blazen of de randen omhoog zetten en dan dicht knopen.
    Het is dan een soort rijskamertje.. en droogt minder snel uit.

    Toen ik de cake wilde bakken zag ik dat geen tuttifrutti in huis had, maar wel appelmoes! Toen ik hem gister uit de oven haalde voelde hij erg mals.. :)

  17. […] kwam een lekker recept tegen op de Bakparade. De suikervrije Tutti Fruttie Kruidkoek. Ik had hem een paar keer gemaakt en was tevreden. Doordat tarwe mij toch niet heel lekker valt, ging […]

  18. […] 7. Kruidkoek met gedroogd fruit van weblog De Bakparade […]

  19. Grappig, dit lijkt super veel op mijn zelf ontwikkelde recept voor
    ontbijtkoek. Ik gebruik als vocht altijd karnemelk of yoghurt, masr net wat er in de koelkast staat.
    en ik voeg altijd een klein klontje roomboter toe, dan is de koek minder droog.

  20. zou je dit ook gewoon met bloem kunnen doen in plaats van volkorenbloem, volkorenbloem is eigenlijk het enige wat we niet in huis hebben.

Leave a Reply