Cottage Cheese / Hüttenkäse zelf maken

posted in: Dips en spreads | 36

Vaak is het zo dat dingen die je zelf maakt, lekkerder zijn. Maar vaak denk je ook niet na bij het feit dat je bepaalde dingen die je elke week koopt ook makkelijk zelf kan maken.

Een mooi voorbeeld is vla; super makkelijk en gezond om zelf te maken.
Hetzelfde gaat voor hüttenkäse want was is het makkelijk om dat zelf te maken en de smaak is echt 1000x beter dan in de winkel. Zelfgemaakte hüttenkäse is licht, luchtig en een beetje zoet; het is zo lekker dat ik het gerust zó met een lepel eet.

Maar voordat ik over ga tot het recept, nog een opmerking; ik heb het recept gemaakt met gepasteuriseerde magere melk, gepasteuriseerde halfvolle melk en gesteriliseerde halfvolle melk. Het beste resultaat (licht, luchtig en zoetig) kreeg ik met de gepasteuriseerde halfvolle melk. De magere melk was korreliger en droger en hetzelfde gold voor de gesteriliseerde halfvolle melk. Ik zou dus aanraden om gepasteuriseerde halfvolle melk gebruiken.

Maar het staat je natuurlijk vrij om een ander soort melk te gebruiken: volle melk, geitenmelk, schapenmelk. Ik zou alleen geen sojamelk gebruiken, want dan krijg je tofu en dat is een recept voor een andere keer ;)

Hüttenkäse zelf maken

cottage cheese

IMG_9628

Nodig:

  • 1l melk
  • 3 el citroensap

Hoe maak je het:

  1. Breng de melk al roerende op een laag vuurtje aan de kook.
  2. Roer het citroensap erdoor en roer 30 seconde. De melk zal meteen schiften, er ontstaan witte korrels en een groenige vloeistof (zie foto).
  3. Zet het vuur uit en laat 30 minuten staan.
  4. Giet het mengsel door een zeef die met een dunne theedoek of kaasdoek bekleed is.
  5. Laat 10 minuten uitlekken.
  6. Roer 1/2 tl zout door het mengsel.

Geeft +/- 200g hüttenkäse

36 Responses

  1. Dat is wel héél simpel inderdaad. :)

  2. Klinkt makkelijk! Ik ben echt dol op huttenkase, ik vind echt dat je er zoveel mee kunt doen! Ik eet het vaak met stukjes perzik, lekker zoet. Of met wat rozijntjes en kaneel, mm..

  3. Anonymous

    Hee Inge :)
    Ik ben helemaal fan van je blog en een aantal recepten heb ik dan ook gemaakt.
    Met betrekking tot je zelfgemaakte hüttenkase; komt jouw variant overeen met die van Danone, ook betreft calorische waarde (aangezien je zelf halfvolle melk gebruikt)?
    En hoe lang kun je dit bewaren in de koelkast, aangezien het bereide/gekookte melk is?
    Liefs en ga zo door met het plaatsen van je gezonde (vetvrije) recepten!!!

    • Ik weet niet zeker hoe het calorie technisch zit, in die van Danone zit ook vet en halfvolle melk bevat maar 1,5g vet per 100ml dus dat valt wel mee.
      Het is nog wel een tijdje houdbaar in de koelkast, ik denk 1 week, maar dat haalt hij bij mij nooit ;)

  4. Zelf hüttenkäse maken dat wil ik zeker eens proberen, want ik lust die uit de winkel zelfs zonder iets door. Ik heb dat een hele tijd gegeten in combinatie met een koolhydraatbeperkt dieet. Ook lekker met geraspte appel erdoor.

  5. Heb vandaag zelf hüttenkäse gemaakt.
    Verse melk bij de boer gehaald.
    Is goed gelukt en smaakt goed.
    Bedankt voor het recept. Nooit gedacht dat het zo gemakkelijk gaat.

  6. Ik ben het nu aan het maken, ik hoor altijd veel van hüttenkase maar ik heb het nog nooit gehad. Ik ben benieuwd dus!

  7. Kan dit ook op de pizza?

  8. Via google op je pagina uitgekomen! Wil graag zelf cottage cheese maken :)
    Hoeveel gram cottage cheese heb je uiteindelijk van 1 liter melk?

    Dankje!

    • Hi wat leuk dat je het wilt maken, het is echt super makkelijk dus ik zou het zeker doen :) Ik denk dat ik ongeveer 200g heb gekregen?

  9. Nu aan het maken :-) Superleuk en makkelijk …mmm lekker met verse alfalfakiemen op brood straks!
    bewaren in een afgesloten plastic bakje? met het vocht of droog beter?

  10. wat een leuk en makkelijk idee. Zou het ook lukken met karnemelk?

    • Nee dat gaat niet, je zou wel 1/2 melk en 1/2 karnemelk kunnen gebruiken, en dan het citroensap/azijn weg laten.

  11. Heb nu 1 liter melk en 1 liter karnemelk
    Omdat ik toch zeker meer dan 200 gram cottage cheese Wilde maken. Jammer genoeg is het 160 gram zou ik iets verkeerds doen? Inge

    • Ohh echt dat is raar. Ik maakte gister van 1l volle melk en 1l halfvolle en kreeg er 360 gram uit. Heb je nog extra azijn toegevoegd? Of was het zuur van de karnemelk genoeg? Misschien heeft karnemelk minder eiwit? Probeer het anders eens met helemaal melk en voeg zoveel azijn/citroensap toe totdat het water echt groen/gelig is zoals op de foto.

  12. Heleen Parre

    Hallo Inge,
    De Hüttenkäse is heel er lekker.
    Ik heb hem gemaakt met halfvolle gepasteuriseerde melk – echt super lekker!
    Dankjewel voor het delen van je recepten.
    Vandaag heb ik de chocolade brownies gemaakt en deze ga ik zometeen proeven ;)
    Met hartelijke groet.

  13. Super leuk! En lekker! Dank je wel voor het recept Ik ben er erg blij mee!

  14. Ga het vandaag maken :-) ben er dol op namelijk , en maak graag alles lekker zelf .. Ik ben benieuwd :-)

  15. Zojuist gemaakt van lactose vrije halfvolle melk. Door mijn lactose intolerantie een yoghurt maker gekocht en heerlijke yoghurt gemaakt en nu dus huttekase. Precies 200 gr. opbrengst. Staat nu in de koelkast en morgenvroeg proberen. Heb er zin in.

    • Wat een goed idee om met lactose vrije melk te maken!

      • Zeker en het smaakte heel lekker. Voor iedereen die een lactose intolerantie heel bruikbaar.

        • BEDANKT GERRY! Ik zoek me lens naar lactosevrije huttekase en zo simpel is het dus, hoeraa!! \0/

          • Wat leuk om te horen! Geniet er van, want cottage cheese <3 <3 <3

          • Gerry

            Graag gedaan. Zo is soya yoghurt, vind ik, ook niet lekker. Ik heb een yoghurt machientje gekocht, de goedkoopste bij de Mediamarkt en geniet nu van heerlijk zure yoghurt. Laat je de yoghurt uitlekken krijg je Griekse yoghurt of nog droger is het hangop. Allemaal met lactose vrije melk.

  16. En superbedankt Inge natuurlijk!! ^_^

  17. Hi, heb net huttekase gemaakt van 1 lt biologische gepasteuriseerde halvolle melk.
    Het vreemde is dat tijdens het koken, bijna kookpunt, ik zag dat de melk al wat begon te schiften .. op het pak stond de datum van vandaag!
    Zou de melk toch niet goed meer zijn geweest, vind de huttekase ook een beetje weeïg ruiken helaas.

    Maar wel een heel makkelijk recept!
    Dankjewel :)

    • Hmm das inderdaad wel raar, je had er nog geen azijn/citroensap bij gedaan?
      Cottage cheese ruikt altijd wel een klein beetje weeig, maar misschien voor de zekerheid toch maar een nieuwe poging wagen?

  18. Een inwonende student uit de Oekraïne houdt erg van Cottage cheese. En we zullen m dus maar zelf eens gaan maken. Bedankt voor het eenvoudige recept!

  19. Ik heb, vanwege een lactose-intolerantie, geitenmelk gebruikt. Er gebeurt helemaal niks…. Geen korrels, beetje groene verkleuring.
    Zal dat niet kunnen?

    • Ik heb het nog nooit met geitenmelk geprobeerd, maar zou wel gewoon moeten kunnen… als je het nog hebt zou ik proberen om meer zuur er bij te doen, misschien dat het dan wel nog werkt.

  20. Wederom geprobeerd. Deze keer met Arla lactosevrije melk. Resultaat nihil. Geen enkel korreltje, wel de groene kleur… Ik geef t op.

    • Dat is wel echt balen :( ik ga het binnenkort ook een s proberen, kijken of ik de oplossing voor het probleem kan vinden

  21. Marianne

    Kun je nog iets doen met deed “groene vloeistof” die overblijft?

Leave a Reply