Met het mooie weer van deze dagen wou ik een lekker licht en zonnig brood maken. En het is volkoren-sinaasappelbrood geworden uit het kookboek Baking van Martha Day. Dit is echt een mega kookboek met wel 400 recepten met alles van brood tot taart van cake tot koekjes en dat voor maar 7,50 op het boekenfestijn :)
Ik heb het recept bijna niet aangepast, ik heb alleen de boter vervangen voor appelmoes om het vetvrij te maken, maar je kan natuurlijk ook gewoon boter gebruiken als je niet zo’n fatfree junk bent als ik :)
Het eindresultaat was een super licht brood met een lichte sinaasappelsmaak, ik zou het geroosterd met wat boter als ontbijt eten, mmmmm….
Zonnig volkoren sinaasappelbrood
Nodig:
275 g volkorenmeel
1/2 tl zout
50 g appelmoes (of boter natuurlijk)
25 g lichtbruine basterdsuiker
1/2 zakje gist (Dr Oetker)
schil en sap van 1 sinaasappel
Hoe maak je het:
Zeef de bloem in een kom en voeg de vezels die achterblijven in de zeef toe aan de kom. Voeg het zout toe en roer de appelmoes erdoor.
Roer de suiker, gist en sinaasappelschil erdoor.
Giet het sinaasappelsap in een maatbeker en vul met lauwwarm water aan tot 200ml.
Roer het sap door de bloem en kneed tot een elastisch deeg.
Doe het deeg in een ingevette vorm en laat het op een warme plek rijzen tot het 2x zo groot is geworden (duurt wel 2h).
Verwarm de oven voor op 220 graden Celcius.
Bak het brood 30-35min en laat het afkoelen op een rooster.
Per snee (30g): +/- 70 kcal.
Leave a Reply