Indiaas kruidig sesamzaad naanbrood

posted in: Brood, Snacks | 0

Vanavond Indiaas eten, groenten in kokos-curry-saus, mijn persoonlijke favoriet. En wat hoort daarbij? Natuurlijk naan.
Naan is een ‘platte’ broodsoort die oorspronkelijk uit Centraal en Zuid-Azie komt. Dit brood wordt meestal met natuurlijk gist gemaakt, zuurdesem, en dan gebakken in een tandoor, een kleioven of op een ijzeren rooster, een tawa. Er worden vaak kruiden aan toegevoegd als komijn, koriander en knoflook. In de traditionele keuken wordt de naan vaak gebruikt als soort van lepel om andere gerechten mee op te scheppen.
In dit recept overgenomen uit Baking van Martha Day worden deze traditionele ingredienten allemaal gebruikt. En ik moet zeggen ze kwamen echt perfect uit de oven, knapperig en licht gekruid, heerlijk om het vocht van de curry op te deppen :)

Indiaas kruidig sesamzaad naanbrood

Nodig:
– 250 g (volkoren)meel
– 15 g verse gist
– 60 ml lauwwarme melk
– 2 el yoghurt
– 1 tl gemalen komijn
– 1 tl gemalen koriander
– 1 tl chilipoeder
– 1 tl zout
– 1 ei
– 1/2 el olie
– +/- 1 el sesamzaad

Hoe maak je het
Roer de gist door de lauwwarme melk en laat ongeveer 15 minuten staan.
Zeef ondertussen de bloem en het zout boven een grote kom.
Roer het gistmengsel, het ei, de yoghurt, de olie en de kruiden door het meelmengsel en roer het tot een stevig mengsel.
Leg het deeg op een bestoven oppervlakte en kneed het in ongeveer 10 minuten tot een stevig en elastisch deeg, voeg eventueel extra meel toe als het deeg nog plakkerig is.
Doe het deeg in een ingevette kom en dek af met een theedoek. Laat het deeg op een warme tochtvrije plek ongeveer 45 minuten rijzen als je gewoon meel gebruikt en 1,5 tot 2 uur als je volkorenmeel gebruikt. Het deeg zou ongeveer moeten verdubbelen in omvang.
Verwarm de oven voor op 230 graden, met de bakplaat in de oven!
Stoot de lucht uit het deeg en leg het op een bestoven oppervlakte. Verdeel het deeg in drie porties.
Rol elke portie uit tot een lap van ongeveer 5mm dik.
Bak het brood +/- 4 minuten in de warme oven totdat het opzwelt en zet daarna nog +/-1-2 minuten onder een zo heet mogelijke grill zodat het bruin wordt.
Bestrijk eventueel met wat olie of gesmolten boter
Je kunt deze broden van te voren maken en dan vlak voor het opdienen nog even opwarmen in een hete oven.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.