Gezondere soort-van Appelbeignets/ Oliebollen

posted in: Cake, Gebak, Maak het zelf, Snacks | 2

 

Ik kreeg een mailtje van een lezer, had ik nog ideeën voor een gezondere variant van appelbeignets / oliebollen? Nu ben ik zelf niet zo’n fan van oliebollen en appelbeignets en ik heb familie die de lekkerste (en totaal ongezonde) oliebollen bakt. Maar voor een lezer heb ik wel een experimentje en google zoektocht over ;)

Dus na heel wat gegoogle kwam ik erachter dat ik in het Nederlands in ieder geval geen gezondere variant of iets wat ik gezonder kon maken kon vinden. Probleem is namelijk dat oliebollen en appelbeignets in olie gebakken worden wat ze natuurlijk zo lekker maakt ;) Maar toen bedacht dat ik ooit eens een recept voor gezondere donuts had gelezen en die worden normaal gesproken ook gefrituurd. Dus de volgende zoekpoging werd in gang gezet en ik denk dat ik iets heb gecreëerd dat door kan gaan voor een gezondere, in dat het stukken minder vet is, variant van een appelbeignet/ oliebol, maar je moet niet een een perfecte replica van een oliebol of appelbeignet verwachten, het lijkt erop. Dat maakt het niet minder lekker, maar wel anders, het is heel zacht en luchtig en met goed schud poedersuiker erover heel feestelijk en lekker ;)

 IMG_3259

IMG_3263

Nodig:

 • 120g bloem
 • 3/4 tl bakpoeder
 • 3/4 tl baking soda (toko of apotheek –> zuiveringszout)
 • snuf zout
 • 1 ei
 • 180g magere yoghurt
 • 1 el appelmoes
 • 2 tl citroensap
 • 2 el vanille-siroop of honing
 • 1 appel
 • 1 tl koekkruiden

Hoe maak je het:

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een grote muffinvorm in (de gaten, maar ook eromheen!).
 2. Meng alle droge ingrediënten.
 3. Meng de olie, citroensap, honing, ei en yoghurt goed in een aparte kom.
 4. Snijd de appel in hele kleine stukjes en meng met de koekkruiden.
 5. Mix de natte ingrediënten door de droge, totdat het nét gemengd is, je wilt alleen geen bloem strepen meer.
 6. Roer de appel erdoor (had ik niet gedaan, maar dan heb je alle appel op de bodem).
 7. Giet het beslag in de vorm, maar doe de gaten niet te vol!
 8. Bak +/- 12 minuten in de oven, totdat de bovenkant lichtbruin is.
 9. Laat 5 minuten afkoelen in de vorm en haal ze dan eruit, dit gaat het beste met een lepel die je langs de zijkant steekt en dan rondom gaat en dan de appelbeignet optilt. Laat ze dan verder afkoelen op een rooster.

Geeft 13 stuks.

Per stuk: 70 kcal, 1.9 g eiwit, 14 g koolhydraten, 0.5 g vet

Ter vergelijking

Oliebol: 164 kcal, 4 g eiwit, 27 g koolhydraten, 4 g vet

Appelbeignet: 84 kcal, 2 g eiwit, 15 g koolhydraten, 4 g vet

2 Responses

 1. Hoi! Een oude post, maar een overheerlijk recept lijkt mij – alleen, hoeveel olie moet ik gebruiken? Er staat ‘meng de olie’ maar t staat niet in de ingredientenlijst? :(

 2. Dat moet dus zijn, meng de appelmoes erdoor!
  Ik zal het veranderen!

Leave a Reply