Toffee maken, een kind kan de was doen

posted in: Maak het zelf, Snacks | 14

Wie heeft nooit als kind gedacht ik wou dat ik zelf snoep kon maken, zodat ik zoveel snoep had als ik maar wou en natuurlijk alleen van mijn lievelingssmaak. Nouja misschien niet iedereen, maar ik in ieder geval wel.. En aangezien ik innerlijk nog altijd een kind ben, ben ik me de laatste tijd aan het verdiepen in het zelf maken van snoep. Maar probleem is dat voor meeste snoep recepten je een suikerthermometer nodig heb en wat heb ik nu net niet? Juist een suikerthermometer (hij komt er binnenkort aan :)) Maar nu ontdekte ik laatst dat je zelf supermakkelijk harde toffee kan maken en weet je wat nog leuker is? Het is zo makkelijk dat zelfs mijn innerlijke 6-jarige met een beetje hulp zou kunnen maken!

Toffee

IMG_6022

Nodig:

 • 115g suiker
 • 60g boter (liefst room als je het kan handelen ;)
 • 1 el melk
 • 1 el azijn
 • 1 el glucosestroop of suikerstroop

Hoe maak je het:

 1. Doe de boter in een klein steelpannetje en laat het een beetje smelten.
 2. Bekleed een kleine vorm met bakpapier.
 3. Voeg de suiker, melk, azijn en stroop toe aan de boter en roer totdat de suiker helemaal opgelost is, dit duurt een aantal minuten.
 4. Zet het vuur wat hoger en laat pruttelen totdat het een mooie goudbruine kleur heeft gekregen.
 5. Giet het in de vorm en laat 45 minuten afkoelen. Snijd het nu in stukjes en laat dan verder afkoelen tot het hard is.

Ik heb gelezen dat je ook chocolade kan toevoegen voor chocolade toffee, maar dat heb ik nog niet geprobeerd. Ik kan me voorstellen dat wat rozijnen of nootjes erdoor ook heel erg lekker zou zijn…
Ik vind het het lekkerst om een paar stukjes 1 minuutje in de magnetron te zetten totdat ze zacht zijn en ze dan zo te eten ;)
Ik heb ze ook in mijn gezonde volkoren brownie recept gedaan en dat was echt helemaal goddelijk, maar zo totaal niet fotogeniek dat ik  jullie dat maar niet aandoe.

Geeft 8-10 stukken.

14 Responses

 1. Ja het zal moeilijk zijn zonder de thermoter.Maar ik zie het is gelukkt.Geef nou de kinderdroom niet op:)
  Ziet er erg lekker uit

 2. Oh, lekker. Ik maakte afgelopen december pindakaasfudge. Voor fudge heb je ook een thermometer nodig. Of niet. Want je kan het ook zien/merken/voelen bij het roeren wanneer het tijd is de boel uit te storten.
  Desalniettemin vraag ik toch een suikerthermometer voor mijn verjaardag. Het lijkt mij wel makkelijker.
  ps. ik kies voor zachte fudge omdat dat makkelijk weg eet :D

 3. Anonymous

  het is echt een heel leuk recept maar alleen een vraagje waar kan ik glucosestroop of suikerstroop kopen

  grts,
  Romy en Melanie

 4. @ Romy en Melanie

  Die kan je gewoon in de supermarkt kopen in gele potten van van gilse bij het broodbeleg!

 5. Ook hier doe ik iets fout… het wordt niet hard! Wat doe ik toch fout?!

 6. Ik had alleen rietsuiker in huis, en ze hebben een beetje een bite nu. Alsof de suiker toch niet helemaal opgelost was? Kan het ook met basterdsuiker? Ipv glucosestroop heb ik agavesiroop gebruikt, dat is wel wat zoeter maar kan ook (iets minder dan een el gebruiken). Leuk, zo’n makkelijk recept!

 7. Ik heb het gemaakt en het smaakt erg lekker, het is wel krokant maar dat kan ook zijn omdat ik rietsuiker gebruikte.

 8. je kan het ook met: melk, suiker, boter en honing

 9. Heb een vraagje kan je inplaats van suikerstrop ook poedersuiker gebruiken

  • Helaas kan dat niet, de siroop heeft een andere structuur die o.a. helpt om de toffee zacht te houden.

 10. Leuk recept

 11. Ik heb het net gemaakt en het is soort van gelukt. Het is niet zo hard ofzo wel dat het niet meer plakt maar het breekt uit elkaar in je mond en het is niet zo stevig helaas.

  • Hi Sasi, dat is jammer om te horen; een toffee hoor inderdaad niet hard te worden maar een beetje kleverig.

Leave a Reply