Zoete Aardappel Jam Mini Muffins

posted in: Cake, Cupcakes en Muffins, Gebak, Snacks, vegan | 6

Ik had nog wat zoete aardappelpuree over van de heerlijke zoete aardappel chocolade truffels in de diepvries staan (ja ook dat kan je invriezen ;)) En aangezien een ik-ga-mijn-diepvries-leegmaken bui had (want nee mijn diepvries ziet er niet altijd uit zoals op deze foto).

Dus ik op zoek naar een bakrecept met zoete aardappel en toen kwam ik op de Yam-Jam Muffins, wat heel leuk klinkt (yam is zoete aardappel in het Engels), maar het leek me ook heel lekker en ook best gezond (met nog wat aanpassingen natuurlijk).

Want zoete aardappel zijn heel erg gezond, het heeft een lage glycemische index (wil zeggen dat je bloedsuikers niet heel snel omhoog gaan), bevat veel vezels, weinig vet, héél veel vitamine A (200g bevat 700% van de ADH), veel vitamine C. Voor meer voedingsinformatie zie hier.

Dus kan het nog mooier? Een heerlijke muffin en je dagelijks behoeft voor vitamine A?

Zoete Aardappel Jam Mini Muffins
Aangepast van Recipes.com

IMG_6578

Nodig:

 • 50g bloem
 • 20g lichtbruine basterdsuiker
 • 1/2 tl bakpoeder
 • 1/2 tl koekkruiden
 • snuf zout
 • 65g zoete aardappelpuree
 • 1 tl gemalen lijnzaad
 • 30ml melk
 • 65g jam (ik gebruikte kersen)
 • 20g appelmoes

Hoe maak je het:

 1. Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius. Vet een minimuffinvorm in.
 2. Meng de bloem, basterdsuiker, bakpoeder, koekkruiden en zoet in een grote kom.
 3. Doe de aardappelpuree, lijnzaad, melk jam en appelmoes in een klein kommetje en zet 45 seconde in de magnetron. Roer goed door.
 4. Meng het aardappelmengsel door de bloem, totdat het net gemengd is.
 5. Vul de vormpjes voor ongeveer 2/3 vol en strijk de bovenkant glad met een natte lepel.
 6. Bak de muffins 25-30 minuten totdat ze lichtbruin zijn en een satéprikker er schoon uitkomt. Laat 2 minuten afkoelen in de vorm en daarna op een rooster.

Geeft 12 mini-muffins

6 Responses

 1. Ahhh dit ziet er echt serieus VET goed uit! Wilde al een tijdje iets maken met de supergezonde zoete aardappel :)

 2. Ik heb zoete aardappel nog nooit geprobeerd maar je komt het ook talloze keren tegen op Amerikaanse blogs (de befaamde sweet potato pies). Hier is dat nog niet zo’n ‘trend’. Wat ik me afvraag, smaakt zo’n aardappel echt zoet?

 3. De Bakparade

  @ Nilou
  Een dezer dagen komt er misschien nog wel een lekkerder recept ;)

  @ Tine
  Het proef niet super zoet, maar wel een beetje. Denk aan wortel maar dan iets zoeter. Ik vind het heel erg lekker in ieder geval, zelfs gewoon gepureerd met beetje suiker en kaneel erdoor is het al heerlijk :)

 4. Nooit gedacht om Kumara(zo wordt hier zoete aardappel genmoemd) voor muffins te gebruiken.Goed idee;)

 5. Ahhhh Inge! Waarom zit je me zo te teasennn??? Hahha, ik wil het nu weten! :P

 6. @ Nilou
  Haha vind ik leuk, nee moet nog ff planning maken, dus weet nog niet precies!

Leave a Reply