Gepofte Amaranth Chocolade Repen

posted in: Glutenvrij, Snacks | 18

Ik had een hele tijd geleden amaranth gekocht bij de Natuurvoedingswinkel omdat het één heel goedkoop was, twee ik er wel eens over had gehoord en drie het me dus heel interessant leek en vier het heel gezond is.

Aangezien ik geen flauw idee had wat te doen met amaranth ging ik een beetje zoeken op internet. Ik kwam er achter dat je het kon koken en dan kon gebruiken als graan net als rijst of couscous. Dus zo gezegd zo gedaan. Ik het gekookt volgens de aanwijzingen. Maar tot mijn verbazing werd het helemaal niet zoals couscous, het weer een soort van smakeloze oneetbare pap, die ik helaas heb moeten weggooien.

Maar als jullie me een beetje kennen weten jullie dat ik nooit (ok bijna nooit) eten weggooi en er heilig van overtuigd ben dat je alles lekker kan maken. Dus de zoektocht ging verder. En zo vond ik dat je amaranth ook kan poffen en dat het dan heel erg licht en luchtig word, een beetje zoals popcorn of rice krispies. En toen kwam ik op een recept voor chocolade amaranth repen en met een aantal aanpassingen werden het deze goddelijke repen :)
En weet je wat het mooie is? Ze zijn wederom eetbare voor mijn glutenvrije lezers!

Een heel klein lesje over amaranth?

 • Het komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika
 • Amaranth geen graan is, maar een zaad (net als quinoa)
 • Het is rijk aan magnesium, fosfor, kalium en zink.
 • Het bevat lysine een essentieel aminozuur dat in bijna geen andere plantaardige bronnen voorkomt.
 • Regelmatige consumptie lijkt de bloeddruk en cholesterol niveau te verbeteren.

Gepofte Amaranth Chocolade Repen

IMG_6811

Nodig:

 • 4 el amaranth
 • 45g pindakaas
 • 45g suikerstroop of honing
 • 1 tl cacao

Hoe maak je het:

 1. Verwarm een kleine steelpan met dikke bodem op hoog vuur.
 2. Bekleedt een cakevorm of andere kleine vorm met plastic folie.
 3. Als de pan warm is giet dan 1 eetlepel amaranth korrels in de pan en leg de deksel op de pan. Schud de pan enkele malen heen en weer. Je zult de korrels horen poppen. Haal de pan na 30-45 seconden van het vuur en laat de korrels uit poppen, terwijl je nog af en toe schudt. Herhaal met de andere 3 eetlepels korrels.
 4. Doe de pindakaas en stroop in een kom en verwarm 30-45 seconden in de magnetron. Roer goed door en roer de cacao erdoor.
 5. Roer de gepofte amaranth door het pindakaasmengsel en zorg dat het goed gemengd is.
 6. Giet het mengsel in de beklede vorm en duw goed aan tot een compacte massa.
 7. Zet 1/2h in de diepvries en snijdt daarna in stukken.

Geeft 6 repen

18 Responses

 1. De Bakparade

  @ Allemaal,

  Ze zijn echt heel lekker, beetje gezonde versie van Rice Krispies :) Mijn vriend kan er ook niet afblijven;)
  En amaranth graan kan je ‘gewoon’ bij bio of natuurvoedingswinkel halen!

 2. Marike

  Nice! Amaranth is een top product! Je kan er veel kanten mee op net als met quinoa. Jammer dat deze granen maar weinig bekendheid hebben… Ze zijn een goede bouwsteen voor een goede gezondheid :).

 3. De Bakparade

  @ Marike
  Nederlanders zijn inderdaad niet zo avontuurlijk, als ik de bio winkel loop kijk ik altijd mijn ogen uit, zoveel granen en dingen die je in de normale supermarkt niet kan krijgen…

 4. Renee

  Amarant, daar moet je idd wel van houden. De smaak (gekookt als papje) is ook nogal aanwezig. Ik heb gemerkt dat het gekookt erg lekker is in combinatie met bonen (bijvoorbeeld bruine bonen), en dan helemaal door elkaar gemengd met kruiden erbij.

 5. Naomi

  Heb gisteren een poging gedaan, maar het blijft niet plakken. Het blijft erg korrelig. Meer stroop toevoegen? De smaak was trouwens top! Echt super!

 6. Anne

  Dat ga ik eens proberen! Vooral interessant dat er Lysine in zit, ik gebruik dat als voedingssuplement tegen koortlip. Werkt heel goed! Ik eet weinig vlees, dus een manier om lysine op natuurlijke wijze binnen te krijgen vind ik erg interessant.

 7. Judith

  Ik heb ze vandaag gemaakt en ze zijn echt super lekker! Bedankt voor het recept.
  Hoe lang kan ik ze goed houden in de koelkast?

 8. Lineke

  Deze zijn echt heerlijk! Ik heb agavediksap gebruikt als zoetmiddel, dit is iets zoeter dus de verhouding pindakaas / siroop een beetje aangepast. Het poffen was even een uitdaging om goed te krijgen, maar ook de niet goed gepofte korreltjes zijn lekker knapperig ertussen. Het vult ook behoorlijk goed door de pindakaas :)

  • Inge

   Ahh wat leuk dat je ze hebt gemaakt, klinkt ook lekker met agave en wat gezonder :)
   En poppen is inderdaad best moeilijk, blijven zowieso wel wat ongepofte tussen zitten, net als bij popcorn ;)

 9. valentijn

  super lekker,
  eerst brokkelden ze uit elkaar en dan opnieuw gemengd en ongeveer 20% meer honing aan toegevoegd,
  zou minder pindakaas dit misschien ook oplossen (zoals bij de sesam crunch repen)?

  • Inge

   Hoi Valentijn wat leuk dat je het gemaakt hebt en lekker vond natuurlijk :) Ik weet niet of minder pindakaas zou helpen, want ook dat zorgt voor een soort plaksel… Ik zou het eerder op meer honing houden.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.