Baba Ganoush

posted in: Dips en spreads | 4

IMG_7996

Er zijn heel veel dingen die ik niet lust, terwijl volgens mij de hele wereld het wel lekker vindt.
Ik noem:

– Cola en alles met colasmaak
– Bier en wijn en eigenlijk alle andere alcohol tenzij gemengd met iets zoets.
– Erwtensoep of snert- Stamppot
– Zo een glas melk drinken

Maar ik heb ook dingen die ik heel erg lekker vind, waarvan volgens mij bijna de hele wereld het niet lekker vind:

– Warme melk
– Bitter lemon
– Pindakaas met hagelslag of vlokken- Aubergine

IMG_8000

IMG_7986

IMG_8002

Aubergine, waarvan heel veel mensen gruwen of er niet warm of koud van worden. Ik ben echter helemaal lyrisch over aubergine, ik vind het echt goddelijk. Ik eet het dan ook redelijk vaak gewoon gegrild, in de vorm van soep of in de vorm van baba ganoush.
Nu denk je misschien Baba-ga-watte? Baba Ganoush is een gerecht oorspronkelijk uit het Otmaanse Rijk. Baba Ganoush betekent in het Arabisch ”verwende papa” en wordt gemaakt met aubergines die gegrild worden boven houtskool (of natuurlijk in de oven).
Maar waarom begin ik hierover? Ik denk dat zelfs als je denkt dat je aubergine niet lust, je deze spread/dip heerlijk gaat vinden. Door het roosteren van de aubergine wordt aubergine namelijk heerlijk romig en door dit combineren met het pittige van het paprikapoeder en een beetje fris citroensap wordt het een goddelijke dip. Je kan baba ganoush als spread gebruiken op brood of je wortels, komkommers of tortilla chips in te dippen.

Overigens weet ik dat heel veel mensen voedingswaarden informatie hebben, dus ik probeer het voortaan toe te voegen.

Baba Ganoush

[columns] [span6]

Hoe maak je het:

2 aubergines
2 el tahini
1/2 tl gerookt paprikapoeder
flinke snuf zout
citroensap

Hoe maak je het:

1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Leg de aubergines op een bakplaat en bak ze 30-60 minuten (afhankelijk van de grootte) totdat de aubergines helemaal verschrompelt zijn en zacht van binnen (zie de foto).
2. Laat de aubergines afkoelen, snijdt doormidden en schep het vruchtvlees eruit in een kom.
3. Voeg de tahini, paprikapoeder, zout en wat citroensap toe en pureer kort met de staafmixer.
4. Proef en breng op smaak met paprikapoeder, zout en citroensap.

[/span6][span6]

Schermafbeelding 2015-01-28 om 23.04.05

[/span6][/columns]

4 Responses

  1. Els

    Grappig, ik houd ook niet van de meeste dingen die jij noemt! Lastig altijd op feestjes en/of met vrienden, geen bier of wijn drinken en liever ook geen fris (zoveel suiker). Baba ganoush is inderdaad lekker.

    Ik weet trouwens niet of ik zin heb in altijd maar die voedingswaarden erbij, ik vind dat helemaal niet interessant. Misschien een idee om ze op een aparte pagina te zetten? En dan alles bij elkaar? Ik geloof dat chocolate covered katie dat ook doet. Gewoon als idee hoor. :)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.