Linzen Olijf Burger

posted in: Hoofdgerecht, vegan, vegetarisch | 16

linzenburger1

Ik had laatst een verpakking linzen gekocht en ik heb er al een aantal dingen mee gemaakt, maar het lijkt net alsof die verpakking maar niet leger raakt. Dus ik ging op zoek naar nog een recept met linzen, want hoewel linzen lang houdbaar zijn wil ik ze ook niet te lang in de kast laten staan én vind ik het leuk om weer nieuwe dingen uit te proberen en hopelijk aan mijn repertoire toe te voegen.

Nu ben ik niet zo’n fan van vegetarische burgers uit de winkel, ze zijn duur en lijken vaak zo veel op vlees dat ik me afvraag: ‘waarom ben ik vegetariër als ik iets ga eten dat zo erg op vlees lijkt’. Maar zelf vegetarische burgers maken, daar word ik wel blij van, want: goedkoop en je bepaalt zelf wat erin gaat en je bepaalt dus zelf hoe gezond of ongezond het word.

Dus 1 + 1 = deze heerlijke gezonde, makkelijk en goedkope linzenburgers!


linzenburger3

Nodig:

250g champignons, in dunne plakjes
1 teen knoflook, geperst
1/2 tl tijm
60g olijven
200g gekookte linzen
50g havermout
2 el gemalen lijnzaad
handje pompoenpitten
2 el sojasaus
1 el citroensap
evt gepofte amaranth of paneermeel

Hoe maak je het:

 1. Bak de champignons met knoflook en tijm in een scheutje olijfolie in 5 minuten mooi goudbruin.
 2. Doe de champignons, olijven, linzen, 25g havermout, sojasaus en citroensap in de keukenmachine en pulseer 10x.
 3. Roer de rest van de havermout, lijnzaad en pompoenpitten erdoor.
 4. Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.
 5. Vorm 4-6 burgers van het mengsel en doop ze in de gepofte amaranth of paneermeel (als ze burgers wat droog zijn, dan kan je ze ook eerst nog even in wat sojamelk doopt).
 6. Verwarm een koekenpan met een scheut olijfolie en bak de burgers 5 minuten, draai ze om en bak nogmaals 5 minuten.
 7. Leg de burgers dan op een bakplaat en bak ze nog 20 minuten.

Geeft 4-6 burgers afhankelijk van hoe groot je ze maakt.
Je kunt deze burgers ook goed invriezen, warm dan de ontdooide burgers in een oven van 175 graden Celsius in 10 minuten op.

Aangepast van Branny Boils Over

16 Responses

 1. Willemijn

  Zien er lekker uit! Ik maak mijn burgers ook altijd zelf om dezelfde redenen (+ teveel (onnodige) ingredienten in supermarkt). Ga deze eens uit proberen :)

 2. Anonymous

  Is het mogelijk om de olijven te vervangen door iets anders? Of zijn ze echt noodzakelijk om die burgers bij een te houden?

  • De Bakparade

   De olijven zijn niet nodig om de boel bij elkaar te houden, je kan ze denk ik gewoon weglaten, maar dan zou ik wel nog wat kruiden toevoegen om het geheeel wat meer smaak te geven

 3. Spaarcentje

  leuk idee. Ik maak ze meestal met kikkererwten maar linzen kan ook natuurlijk! leuke smaakcombinatie met olijven, ik ga het ook eens zo proberen

 4. Vera

  Hoe dom, ik ben de citroensap en sojasaus vergeten terwijl ik ze gewoon in de kast had staan. Hoe dan ook, ze smaken zo ook goed! Ik heb wel het recept verdubbeld en er kwamen maar 4 burgers uit xD Denk dat ik nu met dubbel zo grote dingen zit.. Maar ik wou dat ze niet uit elkaar vielen, haha :)

  • De Bakparade

   Mooi dat ze lekker zijn!
   Misschien als je net wat meer vocht had toegevoegd ze wat steviger zouden zijn geweest en ze stevig samenknijpen. Bij mij vielen ze namelijk helemaal niet uitelkaar.
   Wow maar 2burgers uit dit recept? Dan waren ze inderdaad wel groot/dik ;)

 5. Vera

  Ik weet hoe het komt, ik had linzen uit blik gebruikt, dus al gekookte. Dus veel minder dan nodig was. Maar dit is een recept dat ik wel opnieuw ga maken, en dan met iets minder blunders. De champignons met knoflook en tijm alleen al waren ook zo ontzettend lekker..

 6. Anonymous

  Wat voor linzen had je in het oorspronkelijke recept gebruikt? Groene blijven namelijk aardig heel en rode vallen juist uit elkaar, ben aan het twijfelen welke ik zal gebruiken.

 7. Anonymous

  Hoi!! Even een vraagje! Ik heb pas ook linzenburgers gemaakt, ze waren erg lekker. Wat me alleen opviel, was dat ik het vond stinken toen ik de burgers bakte in de pan. Had jij dat ook? Een gekke geur, en tijdens het bakken ‘schuimde’ het ook in de pan. Ik had geen gedroogde linzen gebruikt, maar uit blik. Was even benieuwd of jij ook iets hebt opgemerkt?

  Complimenten voor je site, geweldig!
  Groetjes Sandra

  • De Bakparade

   Heb je de linzen afgespoeld voordat je ze gebruikte? Ik heb ook wel eens gehad dat bonen schuimde maar dat kwam omdat ik ze niet had afgespoeld! Ik trouwens zowieso aanraden zelf linzen te kopen is goedkoper en gezonder (in blikken zit heel veel zout) en het is super makkelijk!

 8. Anonymous

  Dank je voor de reactie! Ik had de linzen wel afgespoeld, maar misschien niet goed genoeg dan. Ik heb nog wat blikken staan (bonen/ kikkererwten) maar wellicht is het dan beter over te stappen naar de gedroogde varianten.
  Bedankt voor de tip en ik blijf je volgen hoor. Ben fan! :-)

  Groetjes,

  Sandra

 9. Marjolein

  Die burgers zien er heerlijk uit, zeg. En ik hou van recepten met niet al te veel ingredienten….
  Leuk om te testen over een weekje, als het voorjaarsvakantie is.
  :-)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.