Gepofte Amaranth Chocolade Repen

posted in: Snacks | 2

Ik had een hele tijd geleden amaranth gekocht bij de Natuurvoedingswinkel omdat het één heel goedkoop was, twee ik er wel eens over had gehoord en drie het me dus heel interessant leek en vier het heel gezond is.

Aangezien ik geen flauw idee had wat te doen met amaranth ging ik een beetje zoeken op internet. Ik kwam er achter dat je het kon koken en dan kon gebruiken als graan net als rijst of couscous. Dus zo gezegd zo gedaan. Ik het gekookt volgens de aanwijzingen. Maar tot mijn verbazing werd het helemaal niet zoals couscous, het weer een soort van smakeloze oneetbare pap, die ik helaas heb moeten weggooien.

Maar als jullie me een beetje kennen weten jullie dat ik nooit (ok bijna nooit) eten weggooi en er heilig van overtuigd ben dat je alles lekker kan maken. Dus de zoektocht ging verder. En zo vond ik dat je amaranth ook kan poffen en dat het dan heel erg licht en luchtig word, een beetje zoals popcorn of rice krispies. En toen kwam ik op een recept voor chocolade amaranth repen en met een aantal aanpassingen werden het deze goddelijke repen :)
En weet je wat het mooie is? Ze zijn wederom eetbare voor mijn glutenvrije lezers!

Een heel klein lesje over amaranth?

 • Het komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika
 • Amaranth geen graan is, maar een zaad (net als quinoa)
 • Het is rijk aan magnesium, fosfor, kalium en zink.
 • Het bevat lysine een essentieel aminozuur dat in bijna geen andere plantaardige bronnen voorkomt.
 • Regelmatige consumptie lijkt de bloeddruk en cholesterol niveau te verbeteren.

IMG_8629

Gepofte Amaranth Chocolade Repen

gepofte amaranth chocolade

Nodig:

 • 4 el amaranth
 • 45g pindakaas
 • 45g honing
 • 1 tl cacao
 • evt. wat zelfgemaakte suikervrije chocolade (15g kokosolie, 15g cacao, 10-20 druppels stevia

Hoe maak je het:

 1. Verwarm een kleine steelpan met dikke bodem op hoog vuur.
 2. Bekleedt een cakevorm of andere kleine vorm met plastic folie.
 3. Als de pan warm is giet dan 1 eetlepel amaranth korrels in de pan en leg de deksel op de pan. Schud de pan enkele malen heen en weer. Je zult de korrels horen poppen. Haal de pan na 30-45 seconden van het vuur en laat de korrels uit poppen, terwijl je nog af en toe schudt. Herhaal met de andere 3 eetlepels korrels.
 4. Doe de pindakaas en stroop in een kom en verwarm 30-45 seconden in de magnetron. Roer goed door en roer de cacao erdoor.
 5. Roer de gepofte amaranth door het pindakaasmengsel en zorg dat het goed gemengd is.
 6. Giet het mengsel in de beklede vorm en duw goed aan tot een compacte massa.
 7. Zet 1/2h in de diepvries. Giet de suikervrije chocolade erover en laat nogmaals 10 minuten opstijven. Snijdt dan in stukken

Geeft 6 repen

2 Responses

 1. Talitha

  Hmm, ziet er heerlijk uit! Ik moet nog even op zoek naar Amaranth, maar dan wil ik deze graag proberen!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.