Spicy Gegrilde Tofu met Creamy Pompoen Bulgur

posted in: Hoofdgerecht | 0

Soms heb je een recept waar je helemaal verliefd wordt. Dat gebeurde zeker met deze heerlijke super creamy (en toch nog healthy) pompoen bulgur. Het recept combineert de heerlijke aardse en tegelijk zoete pompoen met de romigheid van kokosmelk en de bite van de bulgur. Ik combineerde deze heerlijke zoete en romige bulgur met heerlijke spicy en een beetje crispy tofu voor de smaak balans en voor wat extra groentjes bakte ik er nog wat prei bij. Dit recept is trouwens aangepast uit Appetite for Reduction, een super tof kookboek dat je laat zien dat vegan eten niet moeilijk, smaakloos of duur hoeft te zijn :)

spicy_tofu

Nodig voor tofu:
1 blok tofu, geperst (zie hier)
2.5 tl paprika poeder
2 tl komijn
1 tl oregano
1 tl tijm
1 tl suiker
1/2 tl gemalen zwarte peper
1/2 tl knoflookpoeder of 2 teentjes knoflook, geperst
2 el sojasaus
1 el olie

Nodig voor bulgur: 

200g gekookte bulgur
400g pompoen, in blokjes
2 sjalotten, fijngesneden
1 el fijngesneden gember
snuf cayennepeper
1 teentje knoflook fijngesneden of 1/2 tl knoflookpoeder
80ml kokosmelk
80ml bouillon

Hoe maak je de bulgur: 

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius en leg de pompoen blokjes op een bakplaat. Bak de blokjes in 30-45 minuten gaar.
  2. Verwarm een scheutje olijfolie in een grote pan. Bak de sjalotten in 7 minuten lichtbruin.
  3. Voeg de gember, knoflook, en cayenne peper toe en bak 1 minuut.
  4. Voeg de pompoenblokjes en de kokosmelk toe en pureer grof met de staafmixer.
  5. Voeg de bulgur en bouillon toe en warm even door.

Geeft 2-3 porties

Hoe maak je de tofu:

  1. Pers de tofu, zoals hier is uitgelegd en snijdt in dikke repen.
  2. Verwarm de grill voor en bedek een bakplaat met bakpapier.
  3. Schenk de olie en sojasaus in een klein bakje en voeg de verse knoflook toe als je deze gebruikt.
  4. Meng in een apart kommetje alle specerijen en suiker.
  5. Dip de tofu reepjes in de soja-olie mengsel en daarna in het specerijen mengsel.
  6. Leg de tofu reepjes op de bakplaat.
  7. Zet de tofu reepjes onder de gril op zo’n 5 cm afstand.
  8. Bak de reepjes 6 minuten, draai om en bak nogmaals 6 minuten.

Genoeg voor 2-3 personen

Beide recepten zijn aangepast uit Appetite for Reduction

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.