Vegetarische Paneer Curry

posted in: Hoofdgerecht | 3

Vorige week was ik in Boedapest (dat je dus hoort uit te spreken als Boedapesch, niet als de ziekte in de woorden van onze gids), en daar at ik het lekkerste Indiase eten dat ik ooit heb gehad. Heerlijke spicy gebakken paneer, groente dumplings in een super romige saus en perfecte uien naan. Als de ober nu nog aardig was geweest dan was het de perfecte diner ervaring geweest (de Hongaren die wij tegenkwamen waar niet heel erg vriendelijk).

Maar dit heerlijke eten, inspireerde mij om weer eens Indiaas te koken, want hoewel het meestal redelijk wat werk is, is het de tijd meer dan waard. Deze curry is heerlijk romig door de yoghurt, kokosmelk en cashewnoten en vol smaak door de kerrie, kaneel, koriander en komijn en om het geheel af te maken voegde ik de heerlijke zoutigheid van paneer toe. Paneer is een Indiase kaas die op dezelfde manier als cottage cheese gemaakt wordt, maar men laat hem langer uitlekken zodat er echt een kaas ontstaat. Je kunt de paneer dus heel erg makkelijk zelf maken (dat deed ik), maar je kan het ook bij de biologische winkel (bij ecoplaza hebben ze hem in ieder geval) of Aziatische winkel kopen.

currypaneer

Nodig: 

25g cashewnoten
250ml groente bouillon
1 el honing of agave
2 kleine uien, gesnipperd
1.5 cm gember, fijngesneden
4 teentjes knoflook, fijngesneden
3 el tomatenpuree
2 tl kerriepoeder
1 tl kaneel
1tl gemalen coriander
1 tl kurkurma
1 tl paprikapoeder
1 tl gemalen zwarte peper
1/2 tl gemalen komijn
250ml kokosmelk (ik gebruikte zelfgemaakte!)
250g halfvolle yoghurt
200g paneer, in stukjes
50g rozijnen

Hoe maak je het:

  1. Giet de warme bouillon over de cashewnoten en honing en laat 15 minuten staan, pureer het vervolgens met de honing tot een glad mengsel.
  2. Verwarm een grote en diepe pan met een scheut olie en bak de uien 5-10 minuten goudbruin.
  3. Voeg de specerijen, knoflook en gember toe en bak 1 minuut, ze gaan dan heel erg geuren.
  4. Voeg de tomatenpuree toe en bak 1 minuut.
  5. Voe de gepureerde bouillon, yoghurt, kokosmelk, rozijnen en paneer toe en breng het mengsel aan de kook.
  6. Zet het vuur laag en laat 20-30 minuten pruttelen, bij dit gerecht is langer beter.
  7. Serveer met rijst of zoals ik dit met courgette noodles en nog wat extra cashewnoten!

Genoeg voor 3-4 personen.
Recept aangepast van Pinch of Yum

 

3 Responses

    • Inge

      Jep paneer word gestremd met iets zuurs (azijn of citroen) en is dus vegetarisch, je kunt het ook heel makkelijk zelf maken!

  1. Irene

    Dit is echt lekker! Heb gisteren de hoeveelheden verdubbeld en er twee keer met vier mensen van gegeten.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.