Tomaat risotto

posted in: Hoofdgerecht | 0

tomaat risotto

Ik kan me al weer helemaal verheugen op mijn vakantie naar Italie dit jaar: heerlijke cappuccino’s op terrasjes, ijs aan het strand, hemelse tiramisu als toetje in leuke restaurantjes, prachtige steden, heerlijke zon, ciabatta en niet te vergeten heerlijke romige risotto. Risotto kennen we natuurlijk allemaal als een heerlijk romig rijstgerecht dat meestal met een flink berg Parmezaanse kaas geserveerd wordt. Maar je wist ook dat er in een Italie een heuse nationale rijstautoriteit is die toeziet op de juiste benoeming van de arborio rijst van Riso commune (huishoudrijst) tot Riso superfino (luxerijst). Maar laten we terug gaan naar de risotto die ik maakte, want dit is zeker geen traditionele risotto ik gebruikte namelijk tomatensaus in plaats van bouillon! Het gebruik van tomatensaus zorgt voor een super intense tomaten smaak, een toppertje deze risotto :) .

Nodig: 

2 blikken gepelde tomaten
1 teen knoflook
1/2 tl oregano
1/2 tl Italiaanse kruiden
125 gr risotto rijst
1 ui, gesnipperd
1 teen knoflook, gesnipperd
25g Parmezaanse kaas
2 el cottage cheese
gebakken courgette en champignons om erbij te serveren

Hoe maak je het: 

  1. Doe de gepelde tomaten, knoflook, oregano en Italiaanse kruiden in een blender en blend tot een gladde saus.
  2. Giet de tomatensaus in een pannetje en breng aan de kook, zet dan heel laag.
  3. Verwarm een flinke scheut olijfolie in een pan met een dikke bodem en fruit de ui en de knoflook.
  4. Voeg de risotto rijst toe en bak 1 minuut, roer goed zodat alle rijstkorrels een laagje olie om zich hebben.
  5. Nu komt het roer gedeelte: Schep 2 soeplepels van de tomatensaus bij de risotto rijst en roer goed door, laat de risotto op een zacht vuurtje pruttelen totdat de saus is opgenomen; om dit te testen zet je met de pollepel een streep door de risotto als de risotto niet meer terug ”loopt” dan is het tijd om er nieuwe saus bij te gieten. Giet nu een 1 soeplepel saus erbij, en roer weer. Herhaal dit totdat de saus op is, begin als er nog een bodem saus in de pan zit te proeven of de risotto al goed is.
  6. Als de risotto goed is, roer je de cottage cheese en Parmezaanse kaas door en laat je nog 2 minuutjes staan.

Serveer met gebakken groenten. 
Genoeg voor 2 personen 

Leave a Reply