Vegetarisch Kerst Hoofdgerecht: Gevulde Flespompoen

posted in: Uncategorized | 2

Vegetarisch Kerst Hoofdgerecht, volgens mij doen deze 3 woorden heel veel niet vegetarische koks bibberen. Want wat maak je in hemelsnaam? Ik geef heel eerlijk toe dat ik het ook altijd moeilijk vind om iets te bedenken, want je wilt dat een vegetarisch kerst hoofdgerecht lekker, speciaal en spectaculair is.

Dit gerecht voldoet denk ik aan alle 3 criteria, en is ook nog eens heel makkelijk te maken. Het vergt heel weinig hands-on werk, je schuift de pompoen in de oven, maakt de vulling, schuift het geheel weer in de oven en klaar is kees. Je kan zelfs de pompoen al van te voren roosteren, de vulling al van te voren maken en dan op kerstmis zelf in elkaar zetten en afbakken.

Extra tip: ik serveerde de pompoen in mooie plakjes, maar de pompoen die ik gebruikte had geen eetbare schil, dus zorg ervoor dat je of een pompoen gebruikt met een eetbare schil of waarschuw je eters dat ze de pompoen moeten uitlepelen.

Andere vegetarisch kerst hoofdgerechten:

vegetarisch kerst hoofdgerecht gevulde pompoen

vegetarisch kerst hoofdgerecht gevulde pompoen

Recept

Nodig:

1 flespompoen
1 ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, gehakt
2 wortels, fijngehakt
2 stengels bleekselderij, fijngehakt
100g wilde rijst
480ml bouillon
100g (zilvervlies)rijst
50g walnoten
60g cranberries
zwarte peper
1tl tijm

Hoe maak je het:

  1. Halveer de flespompoen en haal de pitten en de zaadlijsters eruit.
  2. Leg de flespompoen op een bakplaat en bak in 50-75 minuten gaar op 180 graden Celsius, dat wil zeggen je moet het vruchtvlees er makkelijk uit kunnen scheppen.
  3. Verwarm ondertussen een grote pan met een scheut olijfolie op een middelhoog vuur. Bak de ui, knoflook, wortel en bleekselderij totdat ze zacht zijn en een klein beetje beginnen te kleuren.
  4. Voeg de wilde rijst en de bouillon toe en en kook 10 minuten. Voeg na de 10 minuten de zilvervliesrijst en kook weer 10 minuten. Leg daarna de deksel op de pan en laat 10 minuten staan.
  5. Ondertussen zou de pompoen klaar moeten zijn, schep het vlees uit de pompoen maar laat een rand van ongeveer 1cm zitten.
  6. Roer vervolgens de walnoten, cranberries, zwarte peper, tijm en pompoen vlees dat je uit de pompoen geschept hebt door de rijst.
  7. Vul de uitgeholde pompoen met het rijstmengsel, duw het stevig aan, er gaat meer rijst in dan je verwacht ;).  Vul beide helften en leg ze dan op elkaar. Let wel op het kan zijn dat je rijstmengsel overhoudt, dit is afhankelijk van de grootte van de pompoen.
  8. Leg de pompoen weer in de oven (op 180 graden Celsius) en bak ongeveer 20 minuten totdat alles goud warm is.

Genoeg voor 2-3 personen
Recept aangepast van It doens’t taste like chicken

2 Responses

  1. Marina Jansen van de Wardt

    Hallo Inge,

    Voor kerst ben ik op zoek naar een Vega hoofdgerecht en kwam jouw gerecht tegen.
    Mijn vraag nu is: wat is de temperatuur van de oven bij roosteren en afbakken van dit gerecht?
    Ik kan het nergens vinden in de beschrijving.
    Hopelijk kijk ik er niet overheen.

    Groet,
    Marina Jansen

    • Inge

      Hallo Marina,

      Wat goed dat je even een reactie plaatst! Het gerecht moet op 180 graden Celsius gebakken worden, ik heb het in het recept aangepast.

      Groeten,
      Inge

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.