Pompoen Kruiden Flatbread

posted in: Brood, Uncategorized, vegan | 0

Flatbread, oftewel plat brood in mooi Nederlands, is een plat brood dat je in een pan bakt. Dit soort broden komen over de hele wereld voor en werden volgens Wikipedia al door onze verre voorouderen gemaakt, er zijn bewijzen dat mensen al 12.500 voor Christus flatbreads maakte. Voorbeelden van flatbread zijn onder andere matze en rotti. Normaal gesproken bestaat een flatbread, net als normaal brood uit bloem, water, zout en gist. Ik maakte een twist op de traditionele flatbread, ik gebruikte namelijk in plaats van water pompoenpuree. Pompoenpuree voegt een heerlijke subtiele smaak toe, maar ook natuurlijk een berg aan voedingsstoffen.

 

Pompoenpuree kan je, volgens mij, in Nederland niet in de supermarkt kopen, maar gelukkig is het zelf maken heel erg makkelijk. Ik snijd de pompoen in achten, haal de pitjes eruit, leg het op een met bakpapier bekleedde bakplaat en bak het in 45-60 minuten gaar. Ik doe dit meestal terwijl er toch al iets anders in de oven staat (energie besparing!). Na die 45-60 minuten zou je super super makkelijk met een vork het vlees moeten kunnen doorboren. Daarna pureer je het pompoenvlees met een scheutje water in een keukenmachine of met een staafmixer tot een gladde, het moet de textuur hebben van een dunne aardappelpuree/dikke appelmoes. Als je geen zin hebt om de oven aan te zetten kan je ook de pompoen in stukjes snijden en dan in 10-15 minuten gaar koken, afgieten en dan pureren.

Als je pompoenpuree klaar is kan je het in een hele boel verschillende gerechten verwerken, maar onder andere deze heerlijke flatbreads. Die we naasten de pompoenpuree nog op smaak brengen met gemengde tuinkruiden en knoflook.

Misschien vraag je je af waar eet je zo’n flatbread nou mee? Ik vind het heel lekker om de flatbread bij een curry te serveren. Maar het is ook heel erg lekker besmeerd met hummus of muhammara en getopt met geroosterde ras el hanout bloemkool en kikkererwten.

De flatbreads zijn verst het aller lekkerst, maar ik snap dat niet iedereen (inclusief mijzelf) daar tijd voor heeft. Dus mijn tip is, je kan ze ook invriezen (met een stukje bakpapier tussen elke flatbread zodat ze niet vastvriezen) en dan 1 minuutje opwarmen in een koekenpan voor een bijna net als vers flatbread.

 

Nodig:
1 zakje gist
2 teentjes knoflook, geperst
1 el fijngesneden gemengde kruiden (ik gebruikte tijm en rozemarijn)
3/4 tl zout
1/2 el suiker
240g volkorenbloem
1 el olie
165g pompoenpuree
evt extra water

Hoe maak je het:
1. Meng de gist, knoflook, kruiden, zout, suiker en bloem in een grote kom.
2. Roer de olie en de pompoenpuree erdoor. Kneed tot een samenhangend soepel deeg, afhankelijk van het vochtgehalte van je pompoenpuree kan het zijn dat je nog wat extra water nodig hebt, voeg dit per eetlepel toe (ik had drie extra eetlepels water nodig).
3. Vet een kom in met een beetje olie. Leg het deeg erin, dek af met een theedoek en zet 1-2 uur op een warme plek.
4. Haal het deeg uit de kom en verdeel in kleine bolletjes, ik gebruik een weegschaal om enigszins gelijke bolletjes te krijgen.
5. Rol de bolletjes op een met bloem bestoven werkbank uit tot een een plak 3-5mm dik.
6. Verwarm een koekenpan met een dikke bodem voor op een middelhoog vuur. Sprenkel een beetje olie in de pan en leg een deegplak in de pan. Bak de ene kant 2-3 minuten totdat er belletje verschijnen, draai om en bak de andere kant 1-2 minuten todat deze ook een beetje bruin is geworden.
7. Bewaar de flatbreads op een bord onder een theedoek en leg elke nieuwe flatbread onder de eerdere flatbreads.

De flatbreads zijn het lekkerst vers, maar je kan ze ook invriezen en dan 20-30 seconden opwarmen in de magnetron of ongeveer 1 minuut in een koekenpan.
Geeft 6-8 flatbreads afhankelijk van de grootte.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.