Gekonfijte Sinaasappelschil

posted in: Snacks, vegan, Zonder bakken | 12

Ik verbaas me er vaak over, hoe zijn we zo ver gekomen dat tegenwoordig gemiddeld 50kg voedsel per jaar word weggegooid per persoon! En dat is dan gewoon goed eetbaar voedsel. Dit komt natuurlijk gedeeltelijk door het hele gedoe met ten minste houdbaar data, nee je hoeft je potje kruiden niet weg te gooien als het over datum is, kruiden kunnen niet over de datum gaan!
Het verbaasd me vooral omdat mensen vroeger zelfs van dingen die we nu niet meer eetbaar achten toch iets lekkers konden maken. Denk aan oud brood voor broodsalade of wentelteefjes, botten van vlees voor bouillon en schillen van fruit werden gekonfijt.
En dat bewijst meteen dat deze noodzakelijkheden ook héél erg lekker kunnen zijn, want deze gekonfijte sinaasappelschillen zijn echt heerlijk! Bitter en zoet tegelijk, heel apart, maar wel heel lekker!

Gekonfijte Sinaasappelschil
Aangepast van aantal recepten onder andere Baking for Good

IMG_9661

IMG_9664

Nodig:

 • 2 sinaasappels (liefst met dikke schil)
 • 150g suiker + extra om door te rollen
 • 300ml water

Hoe maak je het:

 1. Kerf de schil van de sinaasappels met een mes in vieren, dus 1x rond en dan in een hoek van 90 graden daarop ook (hopelijk is het duidelijk?).  Haal nu de schil eraf en eet de sinaasappel op.
 2. Snijdt de schil in dunne repen van 1/2 – 1 cm.
 3. Doe de schillen in een steelpan en zet onder water. Breng aan de kook en laat 10 minuten koken. Giet af en spoel af. Herhaal nog 2x (dus 3x in totaal).
 4. Snijdt nu zoveel mogelijk wit weg van de sinaasappelschillen.
 5. Breng ondertussen de suiker en water aan de kook.
 6. Voeg de sinaasappelschillen toe en laat 20 minuten op zacht vuur koken (als de schillen dikker zijn wat langer, voel een schil als deze zacht is, is het oké).
  Zet het vuur uit, leg de deksel op de pan en laat nog 30 minuten tot 1h staan.
 7. Haal de schillen uit de suikersiroop en laat 1-2h uitlekken op een rooster.
 8. Je kunt ze nu of door de suiker rollen of nog langer laten drogen (paar dagen).

Je kunt deze gekonfijte sinaasappelschillen héél lang bewaren!
Ze zijn lekker om zo te eten, maar je kan het ook door koekjes/cakes roeren.

12 Responses

 1. Lot

  Heerlijk vind ik ze. Maar ik ga ze niet maken, tevvel suiker voor mij daar kan ik niet afblijven!

 2. Shimmer-Pie

  Handig om zelf te maken, wel veel suiker haha!
  Ik volgde je site trouwens al een hele tijd en ik liet eigenlijk nooit een reactie achter maar ik dacht nu toch maar eens doen!

  Ik heb zelf ook een site, regelmatig komen daar ook lekkere recepten voorbij misschien vind je het leuk om eens een kijkje te nemen? http://shimmer-pie.nl

 3. Irene

  Goed van je om aandacht te besteden aan onze wegwerpmaatschappij en ik kijk uit naar meer van dit soort recepten met ingredienten die je anders achteloos weg zou gooien.

 4. Miss_Bennet

  Je hebt helemaal gelijk! ( ik doe het ook hoor, veel te veel weggooien!)

  maar mijn sinaasappelschillen gooi ik niet meer weg! die ga ik een keer gebruiken als decoratie voor mijn taarten!
  ( alleen nu even zorgen dat mijn vriend die sinaasappel op gaat eten haha)

 5. Anonymous

  Ja, inderdaad stom hoeveel eten we weg gooien. Ik vind zelf (ik ben 13 en zit in de tweede klas van de middelbare school) dat er op middelbare scholen dan ook kooklessen moeten komen, en dat er dan gezond gekookt wordt en natuurlijk wanneer je eten moet weggooien. Wij zelf doen overblijfselen altijd in de vriezer of koelkast, zodat we er dan gewoon nog een keer van kunnen eten. Leuk stukje!!

  • De Bakparade

   Wat leuk dat er ook middelbare scholieren zijn die hierin geintresseerd zijn, echt super goed! En het zou inderdaad heel goed zijn als ze kooklessen zouden krijgen of alleen al lessen over gezonde voeding…

 6. Anne

  Dankjewel, dit soort ‘oplossingen’ vind ik super! Wel veel suiker inderdaad, maar ach… ;)

 7. Lot

  Voor diegenen die in de tuin last van slakken hebben een tip: Halve sinasappelschillen – bv van uitgeperste- in de tuin leggen. De slakken kruipen erin en worden verdoofd of zo. Weet niet meer waar ik het las, het proberen waard.

 8. Anne

  Misschien is dat wat Lot zegt een betere optie om met de sinaasappelschil te doen als de sinaasappel in kwestie niet biologisch is. Mijn vriend heeft nogal een bijzonder manier van sinaasappels eten. Hij snijd ze doormidden en eet vervolgens het vlees eruit, maar dan kom je dus met je mond tegen de schil. Toen hij op die manier niet-bio sinaasappels at kreeg ie allemaal uitslag om zijn mond.
  Sindsdien ben ik een beetje huiverig met de schil van citrusvruchten gebruiken. Ze spuiten er teveel troep op. Overigens had mijn vriend de sinaasappel niet tevoren gewassen, dus misschien zou dat helpen.
  In elk geval koop ik biologische sinaasappels/citroenen e.d. als ik ook de schil wil verwerken.

 9. Janneke

  Marmelade!

  Je kan van de schillen van alle citrusvruchten (ok, behalve van de kumquat misschien, want die schil krijg je er niet af) ook heel eenvoudig marmelade maken. Zoveel mogelijk wit verwijderen, opkoken met wat sinaasappelsap en veel suiker (500 gr per 500 gr suiker geloof ik), eventueel kruiden toevoegen als kruidnagel.

  Ik zou ook alleen onbespoten schillen gebruiken.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.