Mini Linzen Balletjes in Romige Tomatensaus

posted in: Hoofdgerecht, Snacks, vegan, vegetarisch | 8

Heb je wel eens Lady en de Vagebond gekeken?
Het was vroeger een van mijn favoriete Disney films en nog steeds, ik bedoel het is de liefste en romantische Disney Film. Een ‘zwerver’ en een ‘’lady’’ die verliefd worden en dan ook nog eens op de meest romantische manier spaghetti eten ooit;
Het vervulde mijn verlangen voor liefde en tegelijk mijn verlangen voor spaghetti; want als je mij als 7 jarige had gevraagd wat mijn lievelingseten was? Dan had ik waarschijnlijk ‘’spaghetti met rode saus’’ geroepen, want dat was nummer 1 en het was dan ook één van mijn grootste frustraties dat we het maar één keer per week aten. Ik probeerde dit aantal natuurlijk wel om hoog te krijgen, door elke keer als mijn moeder vroeg ‘’wat zullen we vanavond eten?’’ ‘’Spaghetti’’ te roepen, maar het werd toch niet echt vaker dan één keer per week.

Nu mag ik zoveel pasta eten als ik wil, maar dan wel op een andere manier.
Ik weet niet of Lady of de Vagebond deze balletjes lekker hadden gevonden, aangezien ze van linzen gemaakt zijn, maar ík vond ze héél erg lekker. En laat me niet over de saus beginnen, die is zo lekker ik wou de pan én mijn bord aflikken (wat ik misschien ook wel heb gedaan ;)).

Mini Linzen Balletjes in Romige Tomatensaus
Aangepast van Post Punk Kitchen

Mini Linzen Balletjes in super romige tomatensaus

Nodig voor saus:

 • 1 ui, gesnipperd
 • 2 tenen knoflook, geperst
 • 1/2 tl oregano
 • 1/2 tl Italiaanse kruiden
 • paar draaien zwarte peper
 • 1 el suiker
 • 600g (1 1/2 blik) tomatenstukjes
 • 15g cashewnoten, 1h in water geweekt
 • 1 el voedingsgist

Nodig voor balletjes:

 • 1 teen knoflook, geperst
 • 1/2 ui, gesnipperd
 • 120g gekookte linzen
 • 2 el voedingsgist
 • 1 el sojasaus
 • 1 el tomatenpuree
 • 1 el water
 • 30g broodkruim
 • 1 tl oregano

Hoe maak je het:

 1. Begin met de saus; Bak de ui in een scheut olijfolie totdat deze glazig is (ongeveer 5 minuten).
 2. Voeg de knoflook toe en bak nogmaals 1 minuut.
 3. Voeg zwarte peper en suiker toe en laat 2 minuten smelten.
 4. Voeg de rest van de ingrediënten toe, dek af en laat 20 minuten op heel zacht vuur pruttelen. Pureer redelijk glad met de staafmixer en houdt warm.
 5. Voor de balletjes; verwarm de oven voor op 175 graden Celcius en bekleed een bakplaat met bakpapier.
 6. Prak de linzen fijn met een vork (of de keukenmachine). Voeg de rest van de ingrediënten toe en roer tot een dik deeg. Kneed een aantal keer door.
 7. Vorm kleine balletjes (ter grootte van een kers) en leg op de bakplaat. Bak de balletjes in 30 minuten (schudt de pan tussendoor 1-2 x zodat de balletjes draaien) bruin en knapperig.
 8. Doe de balletjes voorzichtig in de saus en serveer met pasta/saus.

Genoeg voor 2-3 personen

De balletjes zijn de dag erna ook heel erg lekker op brood!

8 Responses

 1. cieltje

  wat is de functie/smaak/noodzaak van de voedingsgist?? Is het nodig, kan ik het vervangen door??? of waarkan ik het kopen??

  • De Bakparade

   Voedingsgist zorgt voor binding en het geeft een soort hartige/zoutige/kaas smaak. Je kunt het eventueel vervangen door extra paneermeel. Wil je het kopen dan kan dat bij de biologische winkel of natuurvoedingswinkel.

 2. willeke

  MJAM! inmiddels als een paar keer gemaakt.. en een paar variaties:
  Als je het niet in oven bereid dan kun je het als spread op brood smeren, ik vind het dan op vegatarische filet american lijken. wel even de ui aanfruiten en iets minder paneermeel toe voegen.
  De tomatenpuree vervangen door champignonen uit blik (weet jij toevallig welk kruid bij champignon past?) Dit kan ook op brood.
  De vulling van de balletjes in deegflapje doen en dan bakken in de oven..
  Willeke

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.