Na de heerlijke romige paprika pesto soep en de bieten carpaccio gaan we over op een lekker vegetarisch hoofdgerecht.
Ik wilde een heel traditioneel gerecht maken, zodat je het makkelijk naast een maaltijd voor vleeseters kan maken. Dit kan zeker samen met
deze rollade, die niet van vlees gemaakt is kan ook gemaakt worden van seitan. En als je die heerlijke sappige seitan combineert met sappige shiitake dan heb je echt een perfecte ”vleesvervanger” voor kerst. Ik combineerde het met heerlijke gebakken aardappelen (gewoon in plakjes, beetje olijfolie en rozemarijn en 30 minuten in de oven), cranberry saus en oven gebakken bloemkool voor een heerlijk traditioneel vegetarisch kerst hoofdgerecht.
Nodig voor vulling:
150g shiitake (of gemengde paddenstoelen), fijngesneden
2 kleine preien, in ringen (ongeveer 150g)
3 teentjes knoflook, fijngehakt
2 el verse tijm, fijngehakt
60ml bouillon
30g broodkruim (1 boterham)
1 el citroensap
Nodig voor seitan rollade:
3 tenen knoflook
200g gekookte witte bonen
375ml bouillon
2 el olijfolie
250g glutenmeel (te koop bij o.a. de notenshop)
20g voedingsgist
1 tl venkelzaad, fijngehakt
1 tl paprikapoeder
1 tl gedroogde tijm, fijngehakt
1 tl gedroogde salie, fijngehakt
Hoe maak je het vulling:
1. Verwarm een pan met olijfolie en bak de shiitake en de prei in 10 minuten zacht. Voeg tijm, knoflook en zout en peper toe en bak 2 minuten.
2. Voeg het broodkruim toe en roer vaak door totdat het broodkruim krokant is geworden.
3. Voeg de bouillon en citroensap toe en roer totdat alles vochtig is. Als het nog een beetje droog is, voeg je wat extra olijfolie toe. Zet de vulling apart.
Hoe maak je de rollade:
1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
2. Pureer de knoflook en bonen totdat het glad is en roer de bouillon, olijfolie en sojasaus erdoor.
3. In een andere grote kom roer door elkaar glutenmeel, voedingsgist en kruiden en specerijen toe.
4. Roer het bonenmengsel door de droge ingrediënten en kneed kort door totdat alles goed gemengd is.
5. Leg het seitanmengsel op een werkoppervlakte en rol/duw uit tot een vierkant van ongeveer 20 bij 30 cm.
6. Leg een groot stuk aluminiumfolie op het aanrecht en leg de seitan erop.
7. Leg de vulling in het midden en rol het deeg eromheen en rol het aluminiumfolie eromheen en rol de uiteinde strak op (zoals een toffee).
8. Leg de rollade op een bakplaat en bak in 60-90 minuten gaar.
9. Snijdt de rollade in stukken en giet er voor het serveren nog een lepel bouillon over.
Genoeg voor 6-8 personen
Anoniem
Ziet er lekker uit!
De seitan die je hier maakt, is wel helemaal anders dan het basisrecept dat je hebt staan.
Ik neem aan dat het ook anders smaakt.
Met wat zou je het nog kunnen vullen? Wil dit recept wel eens maken voor de schoonzus, maar de schoonbroer lust helaas geen champignons :(
Ik wens je alvast heel fijne feestdagen en een nieuw jaar vol lekker nieuwe recepten!
Inge
Klopt je kunt het inderdaad maken door meel uit te spoelen, maar met glutenmeel maken is veel makkelijker. Je kan het ook zeker maken zonder champignons; je zou het bijvoorbeeld met goed doorgebakken aubergine kunnen doen.
Het Sushimeisje
Apart, dit kende ik nog niet. Is dit ergens een traditioneel gerecht of echt door vegetariërs bedacht?
Inge
Dit is wel een origineel gerecht dat aangepast is voor vegetariërs
Alice
Ik zie in het recept ook voedingsgist staan, maar niet in de lijst ingredienten. Hoeveel moet erin?
Inge
Oeps het moet 20g zijn, ik past het aan :)
annemiek
He, wat ziet dit er leuk uit! Ik eet glutenvrij. Kan ik het glutenmeel vervangen door glutenvrij meel of is dat echt wat anders?
Inge
Beste Annemiek, nee helaas kan je het glutenmeel niet vervangen voor glutenvrij meel, je hebt de gluten = eiwitten, echt nodig voor het maken van de seitan.
Groetjes, Inge