8 tips om nooit meer voedsel te verspillen

posted in: Informatie | 8

In Nederland wordt zo’n 14% van al het eten weg gegooit! Dat lees je goed! 14%!

Dat komt neer op 150 euro per persoon per jaar aan voedsel dat weg gegooid wordt en dat is alleen bij consumenten. In totaal wordt er voor zo’n 2 miljard euro per jaar alleen in Nederland weg gegooit dat is dus totaal van consument en, winkels en restaurants.
Buiten dat dat natuurlijk super zonde is van je geld, is natuurlijk ook nog eens heel slecht voor het milieu. Denk aan de brandstof die gebruikt is voor de productie en voor het vervoer, maar ook de energie voor de verpakkingen.

whenyoutake.jpeg.644x0_q100_crop-smart

Maar minder verspillen hoe doe je dat? Ik geef je 8 tips.

Tip 1

Weet het verschil tussen de

‘Tenminste houdbaar tot’

en

‘Te gebruiken tot’

Tenminste houdbaar tot staat op producten die niet zelf bederven en deze datum geeft aan tot wanneer de fabrikant de kwaliteit garandeert. Dit product is nog steeds eetbaar na deze datum, maar de kwaliteit gaat achteruit na deze datum.
Te gebruiken tot staat op producten die snel bederven onder ander vis, vlees, gesneden groenten en maaltijdsalades. Deze producten kun je dus niet meer gebruiken na deze datum.

Dus tenminste houdbaar tot producten gebruik je verstand en je zintuigen, ziet het er nog goed uit, ruikt het nog goed dan kan je het nog gebruiken. Te gebruiken tot, niet gebruiken na de datum die op de verpakking staat.

Tip 2 :

Pasta, rijst, couscous, quinoa weeg het af!

Het gebeurde mij zo vaak, je gaat paste of rijst koken en je gooit voor de zekerheid nog maar wat in het water want je weet niet zeker of het genoeg is. Als je het afweegt heb je altijd genoeg en niet te veel. Ga uit van 75g per persoon.

Tip 3:

De diepvries is je vriend

Alles waarvan ik niet zeker weet dat ik het op ga krijgen voordat het gaat bederven gaat bij mij de diepvries in. Ik schreef er al eens eerder over, je kan zoveel meer invriezen dan je denkt! Wat ik allemaal invries? Mijn eigen gemaakte baksel in porties die ik er dan door de week uithaal, brood, geraspte kaas, smoothies en nog veel meer. Het artikel: wat kan je allemaal invriezen.

Tip 4:

Groenten die op hun laatste benen staan? Maak er soep van, je merkt er niks meer van dat de groenten beetje slap zijn en buiten dat de perfecte manier om een hele berg groenten binnen te krijgen.
Ideeën nodig? –> 20 verschillende groentesoepen 

IMG_6682-1024x682

Bloemkool Broccoli Soep

IMG_3999

Prei Kerrie Kokos Soep

Tip 5:

Restjes avondeten? Niet weggooien!
Restjes avondeten zijn perfect om een lekkere lunch van te maken. Een restje groenten, samen met een gekookt eitje en een restje couscous en je hebt de beste lunch van het kantoor.

Tip 6: 

Te rijp fruit?

Van bananen kun je heerlijk ijs maken. Banaanijs.
Of je verwerkt ze in banaanbrood :)

banaanbrood2

Ander fruit kan je perfect gebruiken in smoothies, vaak zijn ze juist super zoet dus dan is je smoothie nog lekkerder :)

Tip 7:

Verse kruiden (in van die plastic doosjes) over? Leg ze tussen twee lagen keukenpapier en laat ze in de vensterbank drogen.

Tip 8:

Ruim eens je kastjes uit en kook een week lang alleen maar met de producten uit je kastjes; buiten dat je zo lekker je kastjes opruimt, voedsel verspilling voorkomt, kun je ook eens experimenteren met dat product dat je ooit eens voor dat ene recept hebt gekocht. Google gewoon op ”recept + ingrediënt’ of nog beter voor meer opties gebruik je de Engelse termen.

Ik ben benieuwd hebben jullie nog tips?

 

8 Responses

 1. En als je echt iets wilt weggooien, geef het aan de kippen. In ruil daarvoor krijt je een lekker eitje ervoor terug.

  • Goede tip, alleen in een appartement kippen houden lijkt me onmogelijk, maar ik houd hem in gedachte voor als ik ooit een tuin heb :)

 2. Pizza is ook een soort soep: zeer geschikt om aan het einde van de week allerlei restgroenten op te gooien.

 3. Ik gooi vrijwel niets weg. Ik weeg alles af want dan weet ik dat genoeg heb. Ik koop alleen wat nodig en ga bewust naar de groenteboer omdat ze daar alles los verkopen (ook aardappels) en bereid zijn om je ook een halve kool te verkopen. Ik kook een 2 maanden een flinke pan rijst die ik invries. Ook de nasi groente blancheer ik en vries ik in. Anders moet ik steeds veel snijden.
  Ik vries geen maaltijden in want die eet ik niet op. Alleen brood en fruit (afgewogen).

 4. De allerbeste die ik heb toegepast: oude energieverslindende koelkast vervangen door een koelkast met 0-graden laden. Ik heb er een met een la voor groenten waarin ook de luchtvochtigheid gereguleerd wordt en twee voor vleeswaren, restjes, sausjes etc. Nooit meer een zielig worteltje onder in je groentela, alles blijkt dagen tot weken langer vers!
  Tweede tip: alle afsnijdsels van groenten: toppen wortel, venkel, stronk en blad van bloemkool etc. etc. in een ziplockzak in de vriezer tot je genoeg hebt om er geweldige groentenbouillon van te trekken!

 5. -verse kruiden kan je ook invriezen!
  -geen zin in soep? restjes vlees, aardappel of groente gaan perfect in een frittata
  -citroen over? vries het sap in in ijsblokjesvormen! Later prima te gebruiken (of zelfs: te gebruiken om avocado/appel vers te houden als je het aangesneden laat liggen! piepklein beetje citroensap op de gesneden oppervlakte en ze blijven mooi. Dus dan gebruik je ‘gered’ citroensap om ander voedsel te redden!)

 6. Ik voeg tags toe aan recepten die ik Evernote bewaar met ingredienten die vaak overblijven. Als ik dus met, bijvoorbeeld, een restje bleekselderij zit dan zoek ik op de term ‘bleekselderij’ en rollen er allemaal recepten uit die ik hier mee kan maken. Super handig en anti-verspilling!

 7. Bruikbare tips.
  Wist je dat jekruiden lang(er) kan bewaren door er kruidenzout of kruidenwodka van te maken?
  (Link in gegevens)

Leave a Reply